Recenzie “Înainte de tăcere” de Ernesto Sabato

by | May 1, 2021 | Biografii, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎNAINTE DE TĂCERE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Sabato scrie altfel. Poate pentru că la bază nu e scriitor. Nu asta a fost educat să devină. El e fizician. Asta îi e meseria. E adevărat, a abandonat-o, dar o are în sânge. Și probabil în asta stă forța atracției pe care o exercită asupra cititorului scriitura lui.

Nu sunt la prima întâlnire cu Sabato, nici la ultima. Îl caut cu lumânarea că îmi place de mor cum îți face focul, îți pune ceva tradițional de gustat, îți toarnă o cinzeacă, chiar îți deapănă și o poveste de pe meleagurile lui molcolm și tărăgănat și apoi dă barda jos din cui și te altoiește, și te trăznește, și te trezește de nici dacă vrei să fugi nu mai știi încotro voiai s-o apuci. Nu, nu e sălbatic, nu e violent. E crud și sincer, dureros de sincer. Nu dă cu barda degeaba. A încercat și cu frumosul, și cu urâtul, a încercat și cu vorba bună și cu o înjurătură ca la carte, a încercat pe toate părțile, dar nu s-a putut. Și nu mai are timp s-o ia pe ocolite. Așa că o taie de-a dreptul. Când scrii un testament literar nu mai apelezi la fasoane și etichetă și finețuri. Nu-ți mai pasă de ele. Timpul curge, dracii țopăie și trag de tine, iar tu trebuie să apuci să spui tot ce ai de spus.

Înainte de tăcere  este un testament literar. Sabato e conștient că e aproape de finalul călătoriei sale pe acest pământ. E legat indisolubil de casa în care a trăit cu marea dragoste a vieții lui, Matilda. Și acum, simțind finalul atât de aproape, începutul și copilăria, paradoxal, îi reapar în gânduri mai clare și mai limpezi ca oricare altă perioadă a vieții.

Este o compilație de sfaturi, sfaturi venite de la un om care își asumă eșecul. N-a reușit să facă nimic din ceea ce propune generațiilor următoare. Știe că n-a lăsat nimic notabil în urmă, dar își asumă și îndrumă. Îi îndrumă pe alții să facă un pustiu de bine lor și planetei.

Sabato s-a luat la trântă cu soarta pentru ultima oară și în ultimul ceas nu mai ia în seamă decât probleme universale ca viața, moartea și supraviețuirea. Nu a lui, a noastră, ca specie. Speră ca omul, pus față în față cu auto-distrugerea, va fi suficient de înțelept încât să-și schimbe destinul și să iasă învingător. Speră că vom reuși să abandonăm autodistructivitatea și să ne regăsim speranța și moralitatea. Sabato mizează pe empatie. Speră că vom fi în stare să dezvoltăm o conștiință morală comună capabilă să respingă răul și să găsească auto-perfecționarea .

Sabato e pesimist. E un om de știință. Dar nu tehnologia, nu știința este calea. Nu crede nici în vise roz, nici în unicorni, dar crede în omenire și, așa pesimist și realist, crede că încă există speranță. Umanitatea n-a murit, dar are nevoie de resuscitare.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ÎNAINTE DE TĂCERE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ernesto Sabato sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎNAINTE DE TĂCERE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Înainte De Tăcere
Autor: Ernesto Sabato
An apariție : 2005
Editura: RAO
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 1.05.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Sunt foarte interesante ideea și spațiul pe care George Arion ni le propune ca ambient pentru desfășurarea cărții sale. Barintown nu este un oraș pe care îl poți localiza pe harta, dar asta nu înseamnă că nu poate fi real. Și din moment ce autorul își scrie toate...

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Chiar dacă suntem generația Google, cea care în câteva secunde poate afla orice despre oricine, puțini dintre noi suntem cunoscători adevărați sau curioși să aflăm detaliile despre istoria unei societăți oarecum închise în fața lumii, protejați de stat în rezervații....

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 846 zile și a scris până acum 191 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments