🔥 CARTEA ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

camil petrescu ultima noapte de dragosteRomanul Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război de Camil Petrescu începe cu descrierea fortificării Văii Prahovei, și mai târziu cu relaxarea soldaților la popotă. Ștefan Gheorghidiu– protagonistul romanului- încearcă din răsputeri să obțină permisiunea de a pleca la Câmpulung pentru a- și revedea nevasta.  Aceasta declanșează  nostalgia lui Ștefan.

Astfel ajungem s-o cunoaștem pe Ela, soția acestuia, împreună cu întreaga lor poveste. Relația lor începe când Ștefan era un sărac student la filosofie iar Ela, într-o situație materială asemănătoare, se îndrăgostește de el.

Aceștia se căsătoresc, dar odată ce Ștefan primește drept moștenire o sumă uriașă, soția lui începe să fie atrasă de frivolitatea și superficialitatea clasei înalte a Bucureștiului.

Soțul ei- reprezentând intelectualul  inadaptat, dominat de nesiguranță, în căutarea iubirii absolute– este total indiferent față de aceste mondenități, între cei doi provocându-se o ruptură. Peste puțin, Ștefan începe să se îndoiască de fidelitatea Elei.

Au loc certuri, dar inevitabila împăcare ia loc. Ela află că este însărcinată, însă este hotărâtă să avorteze. Ștefan pleacă pentru câteva zile la Azuga, iar când se întoarce cu o zi mai devreme, găsește casa pustie. Fiind acum convins de infidelitatea soției, pregătește formalitățile pentru divorț.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Camil Petrescu.

Este descris modul în care acesta încearcă să treacă peste eșecul căsniciei, dar și cum încearcă cu disperare, fără efect totuși, să o uite pe Ela. Cu toate acestea, cei doi se împacă din nou, iar Elei îi închiriază o cameră la Câmpulung, Ștefan fiind chemat să-și apere patria ca sublocotenent în armata țării.

După ce obține permisia, Ștefan observă o serie de schimbări la Ela, iar faptul că aceasta îi cere bani îl face să devină suspicios. Când îl întâlnește pe străzile Câmpulungului pe Grigoriade, presupusul amant al Elei, Ștefan înnebunește de furie.

Însă războiul se apropiase. Este nevoit să- și conducă batalionul pe câmpul de luptă luând astfel parte la experiențe care-l vor schimba radical. Este rănit, însă,văzându-se nevoit să se întoarcă la București și să dea  ochii cu soția sa.

Povestea lui Ștefan Gheorghidiu este una complicată, plină de suișuri și coborâșuri, fiind astfel un personaj în care multe persoane se pot regăsi. Chinurile și frământările sale interioare marcează acest roman. Istoria dintre el și Ela poartă urme atât romantice căt și lucide, iar întâmplările din război ne demonstrează că viața înseamnă mai mult decât teatru, baruri și cofetării.

🔥 CARTEA ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Ultima Noapte De Dragoste Întâia Noapte De Război
Autor: Camil Petrescu
An apariție : 2013
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 356
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 25.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte care m-a prins în mrejele ei ceva mai greu însă m-a captivat pe măsură ce înaintam cu cititul. Cred că este o carte plăcută, emoționantă și puternică din punct de vedere al mesajului și impactului pe care îl are asupra cititorului.

Aspecte Negative:

Termenii specifici armatei pot fi derutanți pentru cei care nu au cunoștințe în acest domeniu.

Avatar
Autor: Denisa Mona
Redactor de 2023 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Denisa Mona