Recenzie Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război de Camil Petrescu

de | nov. 25, 2014 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

🔥 CARTEA ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

camil petrescu ultima noapte de dragosteRomanul Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război de Camil Petrescu  începe cu descrierea fortificării Văii Prahovei, și mai târziu cu relaxarea soldaților la popotă. Ștefan Gheorghidiu– protagonistul romanului- încearcă din răsputeri să obțină permisiunea de a pleca la Câmpulung pentru a- și revedea nevasta.  Aceasta declanșează  nostalgia lui Ștefan.

Astfel ajungem s-o cunoaștem pe Ela, soția acestuia, împreună cu întreaga lor poveste. Relația lor începe când Ștefan era un sărac student la filosofie iar Ela, într-o situație materială asemănătoare, se îndrăgostește de el.

Aceștia se căsătoresc, dar odată ce Ștefan primește drept moștenire o sumă uriașă, soția lui începe să fie atrasă de frivolitatea și superficialitatea clasei înalte a Bucureștiului.

Soțul ei- reprezentând intelectualul  inadaptat, dominat de nesiguranță, în căutarea iubirii absolute– este total indiferent față de aceste mondenități, între cei doi provocându-se o ruptură. Peste puțin, Ștefan începe să se îndoiască de fidelitatea Elei.

Au loc certuri, dar inevitabila împăcare ia loc. Ela află că este însărcinată, însă este hotărâtă să avorteze. Ștefan pleacă pentru câteva zile la Azuga, iar când se întoarce cu o zi mai devreme, găsește casa pustie. Fiind acum convins de infidelitatea soției, pregătește formalitățile pentru divorț.

Este descris modul în care acesta încearcă să treacă peste eșecul căsniciei, dar și cum încearcă cu disperare, fără efect totuși, să o uite pe Ela. Cu toate acestea, cei doi se împacă din nou, iar Elei îi închiriază o cameră la Câmpulung, Ștefan fiind chemat să-și apere patria ca sublocotenent în armata țării.

După ce obține permisia, Ștefan observă o serie de schimbări la Ela, iar faptul că aceasta îi cere bani îl face să devină suspicios. Când îl întâlnește pe străzile Câmpulungului pe Grigoriade, presupusul amant al Elei, Ștefan înnebunește de furie.

Însă războiul se apropiase. Este nevoit să- și conducă batalionul pe câmpul de luptă luând astfel parte la experiențe care-l vor schimba radical. Este rănit, însă,văzându-se nevoit să se întoarcă la București și să dea  ochii cu soția sa.

Povestea lui Ștefan Gheorghidiu este una complicată, plină de suișuri și coborâșuri, fiind astfel un personaj în care multe persoane se pot regăsi. Chinurile și frământările sale interioare marcează acest roman. Istoria dintre el și Ela poartă urme atât romantice căt și lucide, iar întâmplările din război ne demonstrează că viața înseamnă mai mult decât teatru, baruri și cofetării.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Camil Petrescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ultima Noapte De Dragoste Întâia Noapte De Război
Autor: Camil Petrescu
An apariție : 2013
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 356
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 25.11.2014
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

5 1 vote
Article Rating
Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2628 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments