Recenzie ”Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafon

de | nov. 14, 2023 | Beletristică, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

coperta Umbra vântului”Umbra vântului” este un roman gotic scris de autorul spaniol Carlos Ruiz Zafon și publicat în 2001. Acțiunea se petrece în Spania anilor 1940, într-un oraș întunecat și decadent, dominat de fascism și de frica de război, Barcelona acelor timpuri.

Povestea urmărește viața lui Daniel Sempere, un tânăr librar care se îndrăgostește de o carte misterioasă, ”Umbra vântului”, scrisă de un autor puțin cunoscut, dar misterios – Julian Carax. Daniel începe să investigheze viața lui Carax, dar descoperirile sale îl aruncă într-o lume de intrigi, crime și magie. Își va pune propria viață și pe a celorlalți în pericol, dar va cunoaște și iubirea, prietenia și necunoscutul.

”Umbra vântului” este un roman complex și captivant, care îmbină elemente de mister, thriller, dramă și ficțiune gotică

Carlos Ruiz Zafon creează un univers captivant, plin de personaje memorabile și de povești fascinante. Cu toate acestea, nu pot să nu recunosc că pe alocuri cartea mi s-a părut un pic greoaie, cu o multitudine de personaje, nume și fapte, de ținut minte și de povești din timpuri diferite printre care a trebuit să fac slalom.

Am adorat felul în care povestea de viață a autorului cărții misterioase găsite în Cimitirul cărților uitate se împletește și se aseamănă cu povestea de viață a tânărului și temerarului Daniel Sempere. Personajele sunt și minunate, dar și detestabile. Sfârșitul a fost unul previzibil cumva, deși nu puțin sângeros și zguduitor.

Punctele forte ale romanului:

Povestea este captivantă și bine scrisă. Se desfășoară de-a lungul a mai mulți ani, făcând treceri între perioade trecut – prezent pentru a ne arăta legăturile dintre personaje și cum se completează acestea în atmosfera barceloneză misterioasă.

Personajele sunt memorabile, deși nu foarte ușor de reținut din prima. Îți dai seama de îndată care este personajul pozitiv și care este cel negativ, drept pentru care vei începe cu siguranță să împarți tabere.

Atmosfera gotică și misterioasă este pur și simplu delicioasă și te prinde în ea, făcându-te să intri în poveste mai bine decât orice film. Dacă ți-a plăcut romanul ”La răscruce de vânturi” de Emily Bronte sau de fapt orice carte de la surorile Bronte, atunci și acest titlu e pentru tine.

Punctele slabe ale romanului:

Unele personaje pot fi un pic clișeice, mai ales că cele două seturi de personaje, trecut – prezent, parcă se află în oglindă.

• Așa cum am mai spus, finalul poate fi un pic previzibil, deși nu ai dori parcă să se întâmple altceva.

În concluzie, ”Umbra vântului” este un roman excelent, care merită citit de orice iubitor de literatură gotică sau nu, mystery sau nu

Este o poveste care te va transporta într-o lume de magie și mister, și care te va face să te gândești la puterea cărților și la infinitul de povești ce le conțin.

Aceasta este o carte perfectă pentru cei care iubesc romanele gotice, thrillerele și poveștile de dragoste în același timp. Este o carte care te va captiva și te va face să visezi cu ochii deschiși la aventuri în Barcelona, la iubiri furate și la prietenii pe viață. Și apropo, ”Umbra vântului” este prima carte din seria de 4 cărți – ”Cimitirul cărților uitate”.

Titlu: Umbra Vântului
Autor: Carlos Ruiz Zafon
Traducător: Dragoș Cojocaru
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 488
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3572

Alte recenzii de la Carlos Ruiz Zafon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn
Recenzie ”Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn

Obiecte ascuțite de Gillian Flynn este romanul la care nu aș fi ajuns prea curând. Spun asta pentru că deși am auzit de acest titlu, deși mi-a apărut și la recomandări încă de la apariția în limba română, nu a fost niciodată pe lista mea de lectură. Nu aș știi să spun...

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments