Recenzie ,,Umbra vîntului” de Carlos Ruiz Zafon

by | Apr 5, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, noaff, Recenzii cărți

Umbra vîntului este o carte despre carte. Despre istoria unei povestiri cu același titlu. Despre obsesia de autor și viață acestuia. Despre descoperiri și povești de iubire. Putem spune că Zafon construiește o dublă poveste, un dublu personaj principal. Un tânăr, Daniel Sempere, fiul unui librar, ce căuta cu disperare să afle totul despre Julian Carax, autor al unor volume de preț, dar din ce în ce mai puține.

Carlos Ruiz Zafon scrie cartea de față acum două decenii, apărând pentru prima dată în 2001, în Spania. Patru ani mai târziu, în 2005, pentru acest roman este premiat cu Barry Award, la categoria Best First Novel.

La 11 ani, Daniel intră în Cimitirul Cărților Uitate, de unde are voie să își aleagă o singură carte. Impresionant de numărul edițiilor adunate și de loc în sine, el va alege Umbra vântului, de Julian Carax. Iar găsirea și a alor volume scrise de el devine un obiectiv, un adevăr țel în viață.

Aventura lui se desfășoară undeva în  anul 1945, în Barcelona. Însă istoria idolului său începuse cu ceva ani în urmă.

Astfel, în decorul războiului, Julian are o viață și o apariție misterioasă, iar cărțile sale erau publicate frecvent. Dar după experiențe tragice, recurge la gesturi disperate: își căută volumele pentru a le arde. Iar ultimul exemplar ajunge în mâinile lui Daniel. Pasionat de această carte, dar și de autorul ei, întreaga acțiune se axează pe a afla cât mai multe despre cele două. Întâlnește  oameni noi, se îndrăgostește, este rănit, reia prietenii sau își creează altele noi, totul pentru idolul său.

Curtatul e ca tangoul: absurd şi pură înfloritură. Însă dumneata eşti bărbatul și îți revine să ai inițiativă.

Deși e conturată în mai multe părți și capitole, poți considera cartea un labirint. Textul îți solicită atenția sută la sută, te intrigă, te face să vrei să știi mai mult, îți aduce în față personaje diferite cu vieți diferite. Multumesc foarte mult Libris.ro pentru carte.

Invizibilă fiind, mi-o imaginam perfectă, ca o lumină în a cărei umbră eu mă pierdeam, nedemnă, comună, tangibilă. Nu crezusem vreodată că eram în stare să urăsc atâta, şi atât de fără să vreau, o persoană pe care nici măcar nu o cunoșteam, pe care nu o văzusem nici măcar odată.

Daniel e privit din copilărie până la maturitate, de la prima dragoste și trădare, la plecări nocturne și probleme, până la căsătorie. Apar nume noi de fiecare dată care vor avea impact asupra vieții sale. O poveste complexă, de iubire și de căutare, “Umbra vîntului se apropie de stilurile clasice, si se remarcă prin originalitate și greutate.

Recomand această carte pentru încărcătura emoțională, pentru respectul pe care îl simt față de Zafron și pentru greutatea pe care această carte a avut-o în literatură, un titlu extrem de important printre altele clasice.

Titlu: Umbra Vîntului
Autor: Carlos Ruiz Zafon
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 488
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 5.04.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

0 0 vote
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1477 zile și a scris până acum 86 articole. Se află pe poziția 6 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments