Recenzie „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

de | iun. 1, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Cred că am rămas restanțieră! Mă dau cu părerea, după ce această carte a făcut furori printre rândurile cititorilor de cursă lungă. Well, azi, eu vreau să spun of-ul, să vă spun ideile care le-am avut în mica mea dimensiune neuronală, de-a lungul acestei lecturi.

My man Ove este bunicul oricărui dintre noi, ori vecinul unui prieten, morocănosul cela care e veșnic nemulțumit, iar orice schimbare „climatică” de genul: parcare neregulamentară, pisică vagaboandă, vecini gălăgioși sau fuzionarea concernelor SaaB și Volvo (cât de neortodox!) îi aduc noi riduri, îi pot strica somnul, Catastrofă! Lumea lui se învârte și funcționează doar datorită rutinei, a lucrurilor bine puse la punct, or dialogurile lungi le consideră inutile și epuizante, un adevărat gentleman care ar fi putut câștiga premiul Nobel pentru Pace.

Dar Ove nu este atât de simplu pe cât vrea să pară, autorul ne divulgă câte un secret sau câte o calitate, adânc ascunse în inima lui Mare, Mare la propriu. Ove este viu, dar nu pare că trăiește. Soția lui de curând l-a lăsat văduv, iar acest aspect le-a făcut viața celor din jur și mai complicată. Cum poți să te împaci cu un om veșnic „încălțat cu papucii pe dos”?

Da! Ove m-a cucerit, nu și autorul. Pe cât de interesant și captivant ne este eroul principal, pe atât de plictisitoare și neinspirate îi sunt dialogurile sau descrierile, or eu sunt în căutarea lui Dostoievski în fiecare carte. Sunt subiectivă, știu! Nu m-am așteptat la ceva mai mult, am citit „Oameni Anxioși” de Backman, și aveam eu o vagă impresie despre ce era să găsesc în carte – același stil, parcă lăsată căruța cu aur la jumătate de drum.

Probabil că, lectura putea să mă prindă dacă aveam nevoie de o carte de weekend, recunosc că m-am odihnit de-a lungul acestei lecturi, poate de aceea am rămas cu acest sentiment de „lucru neterminat”, dar nu, nu mai încerc să mă lupt cu morile de vânt. „Un bărbat pe nume Ove” este a doua și ultima carte scrisă de acest autor pe care o citesc. Noi nu ne potrivim, și nu pentru că ar fi un scriitor mediocru, ci pentru că citindu-i operele, aveam o ardoare nebună să termin lectura cât de curând posibil, iar mie asta îmi sună a „neînțelegeri ireconciliabile”, exact ca la divorț.

Dragă Ove, mă bucur că te-am cunoscut, dar din păcate, istoria ta a fost scrisă fad, emoțiile ar fi trebuit să fie diferite. Te-am crezut pe tine, nu l-am crezut pe Fredrik.

Nu înot împotriva curentului de apă, dar îmi plac rechinii care fac furori și au caracter sau caracatițe, depinde de gustul fiecărui dinte.

Lecturi „morocănoase” vă doresc!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Un Bărbat Pe Nume Ove
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2012
Editura: ART - COLECțIA MUSAI
Nr. Pagini: 428
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 322

Alte recenzii de la Fredrik Backman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 630 zile și a scris până acum 135 articole. Se află pe poziția 7 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments