Cu o foarte mare întârziere am reușit și eu să citesc această carte. Voiam mai de mult, însă lista mea de cărți este infinită și timpul limitat. Dar am putut să bifez “Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman și sunt semi încântată de această. Stilul meu este puțin diferit de cel prezentat în această carte și de aceea am privit-o ca pe o provocare. Sunt fascinată de intrigi complexe, acțiune, personaje complicate, dar aici avem total opusul. Accentul nu este pus pe acțiune ci pe personaje, și pentru acest lucru trebuie să ai o anumită stare. Nu știu exact dacă am reușit 100% să am această stare, dar vă las pe voi să decideți.
Long story short, Ove este un bătrân morocănos, care locuiește de 40 de ani în aceeași comunitate. Soția i-a murit cu ceva timp în urmă, lăsându-l singur. Nu este o persoană căreia îi place să socializeze, stă departe de oameni, este control freak, afundat într-o rutină cu precizie elvețiană. Este tipul de om dintr-o bucată, nu vede nuanțe de gri, totul trebuie să fie ori alb ori negru. Atunci când vis-à-vis se mută o familie nouă, Ove trebuie să îi cunoască, dar nu neapărat că își dorește ci pentru faptul că el trebuie să știe tot ce mișcă în blocul său J Aici intervine “greul” pentru el, pentru că această interacțiune îi vine foarte dificil din cauza firii, dar până la urmă, de aici începem să îl cunoaștem cu adevărat. Familia nouă este veselă și colorată, exact opusul lui și sincer, mi s-a părut foarte amuzant să îl văd cum se “chinuie”. Intriga nu are nimic complicat, doar un om simplu, antisocial și morocănos care întâlnește oameni veseli și începe să se schimbe, să se deschidă față de aceștia.
Mi-a plăcut mult stilul lui Backman și modul în care a conturat acest personaj. Alternează prezentul cu trecutul, unde vedem mult mai multe detalii care au contribuit la formarea lui Ove. De la momentul în care și-a cunoscut soția, la primul job, la șeful lui, totul au pus cărămidă peste cărămidă și au construit personalitatea sa. În afară de momente frumoase, ai parte și de momente foarte triste, care schimbă un om și îl fac să devină personajul din prezent. Am avut parte de niște răsturnări destul de bruște, care m-au întristat enorm. Oricum, ce impacteaza este realismul lecturii și cât de actual poate să fie un bărbat morocănos într-un asemenea context. Este o adevărată lecție de viață, deoarece sigur ai cunoascut un asemenea om la un moment dat și poate nu ai știut exact cum să îl tratezi, poate l-ai judecat, fără să știi exact sursa suferinței sale și motivul pentru care a devenit așa.
Un mare plus pentru diversitatea de personaje cu care a interacționat. Un amalgam de oameni, de origini diferite, preferințe diferite, care parcă și-au pus în gând să îl scoată pe Ove din această stare și să îi aducă aminte cum este să zâmbească. Nu vreau să las la o parte latura emoționantă, deoarece este foarte prezentă. Toată lectura este un amestec de suferință, bucurie și acceptare, dar mai simplu zis, reflectă viața. Nu este nimic exagerat, nimic la superlativ, doar un om care a trecut prin încercări grele, care a fost afectat de un șir de întâmplări, dar care poate vedea restul vieții sale și cu alți ochi, să perceapă lumea altfel. Ne învață și pe noi să facem același lucru. Enjoy 🙂
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia
