Recenzie „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega

de | oct. 2, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți


Notice: Undefined offset: 0 in /home/booknati/public_html/wp-content/plugins/booknation-tools/book_details.php on line 79

🔥 CARTEA UN NOR ÎN FORMĂ DE CĂMILĂ ARE REDUCERE PE:

un nor în formă de cămilă este prima carte a Alinei Nelega pe care o citesc și care m-a prins de la prima pagină până la ultima, lăsându-mă cu dorința avidă de a-i citi și celălalt roman care mă așteaptă în bibliotecă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Romanul este despre relații familiale disfuncționale, în special relația dintre mamă și fiu, despre teatru și despre cum acesta își transformă vedetele în workaholici, despre lucrurile frumoase din teatru, dar și (mai ales?) despre deziluziile lui, amăgirile și mizeriile oamenilor care îl formează. Este o carte despre tarele societății și ale tinerilor, despre un mod de viață haotic care ucide atâtea personaje și care nu-ți mai permite să funcționezi fără o serie întreagă de pastile de fericire.

Dar, mai presus de orice, cred că este despre teatru: teatrul de pe scenă și teatrul vieții, care ajung să se confunde până la contopire. Alina Nelega este o premiată autoare dramatică, ceea ce probabil a determinat-o să nu renunțe la teatru nici în roman. Apropo de teatru, povestea din cartea Alinei Nelega este inspirată după arhicunoscuta tragedie Hamlet, în sensul că împrumută din intriga acestei piese.

M-am bucurat să fiu în pielea unei mare regizoare, Amona, personajul principal, și să descopăr lumea plină de pasiune, dar și de nebunie a celor care lucrează în teatru. Viața haotică a acestor oameni mi-a amintit oarecum de filmul All that jazz (1979), regizat de Bob Fosse, un film în care pasiunea artistului deraiază până la autodistrugerea acestuia.

Dacă îți place recenzia cărții UN NOR ÎN FORMĂ DE CĂMILĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Alina Nelega

Însă Amona, vocea narativă a cărții (care este un monolog al Amonei urmat de unul mult mai scurt al fiului ei), ne invită și în viața sa personală. Se simte vinovată, rușinată și eșuată din cauză că fiul ei a luat-o pe drumul nebuniei (apropo de Hamlet). Încearcă să-l înțeleagă, să participe la suferința sa, riscându-și propriul echilibru mental.

Mi-a plăcut, de asemenea, ritmul antrenant al cărții, care nu m-a lăsat s-o dau jos din mână, dar și monologul Amonei, scris parcă pentru a fi rostit. Nu cred că e ceva ce nu mi-a plăcut. Deși cartea se întinde pe mai multe planuri, totul devine clar spre final, unde aflăm și versiunea de adevăr a fiului regizoarei, care ne va schimba (sau nu?) ideile despre poveste.

În fine, recomand cu drag cartea oricărui cititor interesat de teatru, de pasiunea care duce la nebunie, de iubire, de ură și de mecanismele psihologice ale acestor emoții care ne invadează relațiile de zi cu zi.

Asta-i perversiunea noastră, a oamenilor normali, să judecăm, să condamnăm, ca vinovate, sau să absolvim, ca inofensive, nevoile, dorințele și plăcerile celorlalți, să ne identificăm. (pag. 40-41)

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UN NOR ÎN FORMĂ DE CĂMILĂ CU REDUCERE DE PE:

Titlu: UN NOR ÎN FORMĂ DE CĂMILĂ
Autor: Alina Nelega
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 229
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1116

Alte recenzii de la Alina Nelega:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Cum ar fii ca cineva să îți poată citi gândurile și să folosească cele mai mari temeri ale tale împotriva ta? Dacă ai frică de înălțime să te pună într-un Montagne Russe, dacă ai fobie de insecte să te ducă într-o pădure, dacă ai ceva rău ascuns în adâncul tău să îl...

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea a fost redactor Booknation.ro și a scris 36 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments