Dacă predecesorii noștri țineau cont de rimă, ritm și măsură atunci când venea vorba de crearea unei poezii, contemporanii noștri țin să sfideze toate aceste reguli. Cu toate acestea, poeziile lor nu sunt mai puțin reușite.
Când am primit de la editura Tracus Arte ocazia de a citi un volum de poezii al unei contemporane, mi-am zis că e o bună ocazie să îmi fac o părere despre poeziile moderne.
În primul rând, am fost intrigată de copertă. Deși este simplă, ”îmbrăcată” în alb-negru, ceva legat de ea îmi spunea că acest volum, deși nu foarte stufos în ceea ce privește numărul de pagini, avea să ascundă o surpriză.
”sunt o mie de gânduri pe care le reneg”
Încă din școală ni se spune că în fiecare poezie, eul liric își face puternic simțită prezența. Nici Raluca Neagu nu face abstracție de la acest lucru. Tonul ei, deși pe alocuri cam trist, îți oferă senzația că poezia a fost scrisă pentru tine. Ca și cum tu i-ai fi povestit o experiență a ta, iar ea transpune în cuvinte trăirile tale. Astfel că, atunci când citești poezia, aceasta trezește în sufletul tău o răscoală a sentimentelor.
Multe fragmente din aceste poezii mi-au rămas în minte
”sunt o mie de liniști despre care nu ți-am spus”
”nu avem curajul să strângem adevărul în brațe”
”caută în mine exact ce vrei și pleacă”
”până la amnezie avem un singur pas”
iar unele întrebări, mai mult sau mai puțin retorice, mi-au dat de gândit.
”cum poți călca desculță pe o inimă?”
Întotdeauna mi s-a părut interesant când un scriitor își îmbină armonios opera cu fragmente/citate din alte opere. Cunt mereu entuziasmată să găsesc menționate titluri ale altor opere sau câte un citat. Acest volum este împărțit în trei….hmmm…capitole? tablouri? (nu sunt ferm convisă care e cuvântul potrivit), iar fiecare dintre ele se deschide cu câte un un fragment dintr-o altă operă, aparținând unui alt autor.
”Ce mai înseamnă ziua de ieri
când știu că nu sunt adevărul tău”
(Traiat T. Coșovei, Măreția ploii)
Recomand această carte tuturor iubitorilor de poezie, dar și celor care încă mai au dubii în ceea ce privește poezia modernă.
Mulțumesc mult pentru recenzie! 🙂 Mă bucur că ați rezonat cu poemele din carte, dincolo de tristețea lor.
Raluca.
Si noi multumim!