Recenzie „Vălul pictat” de William Somerset Maugham

de | iul. 10, 2021 | Beletristică, Dragoste, Familie, Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Anul ăsta mi-am propus să descopăr cât mai mulți autori noi, noi pentru mine, pentru că am listă de scriitori preferați, și oarecum mă mustră conștiința că nu am fost indulgentă cu restul. Well, azi vreau să mă destăinui, Somerset m-a cucerit. Pe tot parcursul lecturii așteptam o piedică, un clișeu care mă va face să îl displac, și eram sigură de asta. Dar, spre marea mea uimire și satisfacție morală, am mai adăugat un nume în lista mea scurtă de adorabili cu penița ascuțită.

„Vălul pictat” este o poveste scrisă neașteptat de diferit, și ne povestește despre o fetiță. Unii au să zică că e ditamai femeie, măritată, cu un soț renumit pe care nu-l iubește, cu un iubit plin de patos și orgoliu. Țin să vă dezamăgesc, cartea lui Maugham este despre o fetiță prinsă într-un corp care îmbătrânește, dar naivitatea sa rămâne de aceeași dimensiune, nu vede ce are sub nas sau să prețuiască, merge prin viața după curentul suflat de așteptările părinților, și are veșnica impresie că cineva îi datorează ceva. Călătoria, spre lumea unde durerea se cuantifică cu zilele rămase de trăit, o va schimba radical.

Maturitatea o va surprinde pe Kitty, în cel mai neașteptat moment, cu o palma zdravănă, care va trezi până și cel mai mare ego adormit în pudoare, pentru că aparențele sunt atât de înșelătoare. Oportuniști atât de falși, iar simplitatea și buna educație a lumii noi o va readuce cu picioarele pe pământ.

Veți redescoperi emoțiile eroilor noștri din nou, fiecare cu o notă diferită. Relațiile vor prinde alt contur, iar liniștea și creșterea intelectuală vor lăsa cea mai proaspătă briză în zilele astea toride.

Dacă W.S.Maugham a scris în același stil toate cărțile sale, aveți în fața dvs. o nouă admiratoare al acestui scriitor englez, născut și decedat, de altfel, în Franța. Nota subtilă a unui altfel de romantism francez s-a impregnat în stilul autorului.

Titlu: VĂLUL PICTAT
Autor: William Somerset Maugham
An apariție : 1972
Editura: EMINESCU
Nr. Pagini: 189
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1017

Alte recenzii de la William Somerset Maugham:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 1 lună, 9 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments