Recenzie „Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini

de | iun. 9, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți

O carte a cărei acțiune se petrece în Afganistanul modern nu este niciodată ușor de citit, iar Vânătorii de zmeie a lui Khaled Hosseini nu face excepție. Într-o lume a conflictului permanent, există și unele valori după care se ghidează oamenii, cum ar fi bunătatea și iubirea față de semeni. Tema centrală a romanului este prietenia dintre Amir și Hassan.

Prima parte a cărții ne poartă în copilăria lui Amir în Kabul, al cărui tată – Baba – era bogat și un influent om de afaceri. Cei doi locuiesc într-o casă mare, de care cei doi servitori aveau grijă – Hassan și tatăl lui, Ali – , doi hazari apropiați de familia lor. Baba și Ali împart o prietenie de când erau mici, tradiție dusă mai departe de către copiii lor. Singura problemă este perspectiva din care privesc cei doi: Amir nu îl vede pe Hassan ca pe un adevărat prieten, iar acesta din urmă ar face orice pentru el. Acest lucru este vizibil și în faptul că cei doi nu se joacă de față cu alți copii, ci doar separat. În Afganistanul descris de Hosseini, prietenia cu un hazar reprezintă o rușine.

Hassan îi ia întotdeauna apărarea camaradului său, purtând mereu la el vorbele care îl definesc:

Pentru tine de încă o mie de ori.

Întotdeauna îi acultă poveștile lui Amir și îl apără cu praștia atunci când are necazuri. Dar Amir ar face la fel pentru prietenul său? În urma unei vânători de zmeie ce face parte din tradiție, Hassan este agresat de câțiva băieți, iar Amir, care se află în depărtare și vede scena, nu face nici măcar un pas pentru a-l ajuta. Totul se agravează atunci când face tot posibilul ca prietenul său hazar să părăsească locuința pentru a-i fi mai ușor să uite lașitatea de care a dat dovadă. Dar nu va uita niciodată, marcându-i copilăria, adolescența și viața de adult.

După mulți ani, Amir este stabilit în America, căsătorit și apreciat ca scriitor, trăind o viață nouă, urmărit de fantomele trecutului. După ce primește un telefon de la un vechi prieten de familie, este nevoit să se întoarcă într-un Afganistan unde pericolul domnește la orice colț, iar șansele de a fi ucis sunt foarte mari. Tot ce era normal în copilăria lui este acum interzis, iar talibanii au pus stăpânire pe țară. Vizita aceasta este singura lui șansă de a putea face ceva pentru Hassan, pe care l-a trădat în urmă cu mulți ani.

Romanul prezintă imaginea emblematică a Afganistanului – teroarea – , dar și pe cea a prieteniei, trădării și a curajului de a merge mai departe. Este un roman despre familie și despre efectele negative le religiei.

Titlu: VÂNĂTORII DE ZMEIE
Autor: Khaled Hosseini
An apariție : 2007
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 404
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1012

Alte recenzii de la Khaled Hosseini:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu
Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu

Recunosc că unul dintre motivele care m-au făcut să citesc această carte a fost faptul că m-a intrigat mult imaginea de pe copertă. Nu vi se pare? Un om cu valiza pe umăr, ca și cum și-ar fi luat “lumea-n cap” și a pornit unde “l-or purta picioarele” neavând neapărat...

Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende
Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende

Isabel Allende ne arată una dintre părțile urâte ale umanității: oamenii care se luptă împotriva lor înșiși! Chiar înainte de începerea Războiului, în Viena anului 1983, situația evreilor devine tensionată și ajunge să se deterioreze rapid. Peste noapte prieteniile nu...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă a fost redactor Booknation.ro și a scris 126 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments