Recenzie „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţîbuleac

de | sept. 23, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Vara în care mama a avut ochii verzi poate fi privită din două perspective: nu e o carte obișnuită, dar nici nu iese simțitor din tipare. Cu o dramă marcantă, o trezire la realitate și un personaj care evoluează enorm, romanul este unul dintre cele mai apreciate din ultima perioadă.

Tatiana Țîbuleac, autoarea povestirii de faţă, este o tânără scriitoare care a căpătat renume odată cu ,,Poveşti adevărate” , dar şi cu romanul ,,Grădina de sticlă”.

,,De după al treilea deal răsări soarele. Galben, rotund, inevitabil – ca un bec de spital îndreptat în ochi. Ne-am oprit amândoi în mijlocul cărării și l-am privit lung, ca pentru prima dată, punându-ne repede câte o dorință. Așa ne învățase pe toți trei bunica: atunci când vedem că răsare luna sau soarele, să ne dorim imediat ceva foarte-foarte tare, căci se va îndeplini, se va îndeplini neapărat. Bunica știa totul despre dorințe, așa oarbă și singură cum era.”

Romanul este unul scurt, are doar 124 de pagini, îl poți citi repede, la fel cum ai vrea să poți trage de el la nesfârșit. Are în vizor o ultimă vacanță de vară, o ultimă vară sau chiar ultimele clipe alături de mama sa, ale lui Aleksy.

Protagonistul este un adolescent întors împotriva mamei, urând-o cu patimă, cu frecvente puseuri de violență fizică sau verbală. Odată cu dispariția surorii lui mai mici, Mika, băiatul este neglijat de părinți care deplângeau moartea acesteia.

Climatul în care Aleksy este crescut poate aduce o oarecare explicație pentru comportamentul său sau pentru ura împotriva mamei sale: trăia separat de tatăl său, împreună cu bunica maternă, iar mama căzuse într-o depresie gravă, la moartea Mikăi.

Fiind bolnavă de cancer, în ultimele luni de trăit, mama își convinge copilul să se mute împreună într-o casă închiriată, sub promisiunea că Aleksy va putea primi mașina când își dorește.

,,A fost pentru prima data în viață când am ales-o pe mama în favoarea altcuiva.”

Ultima perioadă de viață a mamei sale va coincide cu ideea de regăsire, de vindecare, de iertare, de recunoștință, ba chiar dorința de a-și regândi propria viața. Femeia din fața lui îi părea acum lui Aleksy mai frumoasă, mai feminină, cu ochii mai clari și mai verzi, o figură mai maternă.

Am amânat destul de mult această recenzie pentru că mi se părea că nu știu de unde să apuc această scurtă poveste. Acum, după un timp, parcă văd mai clar firul epic și persoaneje, dar, cel mai important, înțeleg nevoia cititorului de această carte. De a nu uita ochii mamei și de a te reculege când îi privești nu doar vara, nu doar cât timp sunt sau când sunt mai verzi ca niciodată.

,,Ochii mamei erau lanuri de tulpini frânte.”

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Tatiana Ţîbuleac sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Vara în Care Mama A Avut Ochii Verzi
Autor: Tatiana Ţîbuleac
An apariție : 2016
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 124
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.09.2020
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Bariere de fum, este cel mai intens roman pe care l-am citit vreodată. Și nu, nu exagerez. Acesta este volumul patru din seria Alina Marinescu și are o acțiune de o brutalitate copleșitoare. Bariere de fum - "Nimic nu e ceea ce pare a fi..." ... O propoziție care...

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Romanul "Balanța puterii", al 3-lea volum din seria Alina Marinescu, este un roman al suferinței și al renașterii. Exact așa aș putea să îl descriu. O Alina schimbată Am găsit aici o Alina schimbată. O Alina transformată de suferința celor 7 ani fără Alex, 7 ani în...

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

„Vălul pictat” este un roman despre pierderi și câștiguri, despre dragoste și ură, despre viață și moarte, despre tristețe și bucurie. Prima carte citită de Maugham m-a făcut să mă îndrăgostesc de stilul autorului, de lejeritatea și ușurința sa de a povesti. Kitty...

5 2 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1703 zile și a scris până acum 91 articole. Se află pe poziția 8 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela

Nu am putut dormi în noaptea de după lectură. Vedeam un film cu toate detaliile chipurilor, gesturilor, spațiilor. M-am bucurat că am îndrăznit să o citesc. deși vara îmi era deja cam tristă…