Recenzie “Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţîbuleac

by | Sep 23, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Vara în care mama a avut ochii verzi poate fi privită din două perspective: nu e o carte obișnuită, dar nici nu iese simțitor din tipare. Cu o dramă marcantă, o trezire la realitate și un personaj care evoluează enorm, romanul este unul dintre cele mai apreciate din ultima perioadă.

Tatiana Țîbuleac, autoarea povestirii de faţă, este o tânără scriitoare care a căpătat renume odată cu ,,Poveşti adevărate” , dar şi cu romanul ,,Grădina de sticlă”.

,,De după al treilea deal răsări soarele. Galben, rotund, inevitabil – ca un bec de spital îndreptat în ochi. Ne-am oprit amândoi în mijlocul cărării și l-am privit lung, ca pentru prima dată, punându-ne repede câte o dorință. Așa ne învățase pe toți trei bunica: atunci când vedem că răsare luna sau soarele, să ne dorim imediat ceva foarte-foarte tare, căci se va îndeplini, se va îndeplini neapărat. Bunica știa totul despre dorințe, așa oarbă și singură cum era.”

Romanul este unul scurt, are doar 124 de pagini, îl poți citi repede, la fel cum ai vrea să poți trage de el la nesfârșit. Are în vizor o ultimă vacanță de vară, o ultimă vară sau chiar ultimele clipe alături de mama sa, ale lui Aleksy.

Protagonistul este un adolescent întors împotriva mamei, urând-o cu patimă, cu frecvente puseuri de violență fizică sau verbală. Odată cu dispariția surorii lui mai mici, Mika, băiatul este neglijat de părinți care deplângeau moartea acesteia.

Climatul în care Aleksy este crescut poate aduce o oarecare explicație pentru comportamentul său sau pentru ura împotriva mamei sale: trăia separat de tatăl său, împreună cu bunica maternă, iar mama căzuse într-o depresie gravă, la moartea Mikăi.

Fiind bolnavă de cancer, în ultimele luni de trăit, mama își convinge copilul să se mute împreună într-o casă închiriată, sub promisiunea că Aleksy va putea primi mașina când își dorește.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Tatiana Ţîbuleac

,,A fost pentru prima data în viață când am ales-o pe mama în favoarea altcuiva.”

Ultima perioadă de viață a mamei sale va coincide cu ideea de regăsire, de vindecare, de iertare, de recunoștință, ba chiar dorința de a-și regândi propria viața. Femeia din fața lui îi părea acum lui Aleksy mai frumoasă, mai feminină, cu ochii mai clari și mai verzi, o figură mai maternă.

Am amânat destul de mult această recenzie pentru că mi se părea că nu știu de unde să apuc această scurtă poveste. Acum, după un timp, parcă văd mai clar firul epic și persoaneje, dar, cel mai important, înțeleg nevoia cititorului de această carte. De a nu uita ochii mamei și de a te reculege când îi privești nu doar vara, nu doar cât timp sunt sau când sunt mai verzi ca niciodată.

,,Ochii mamei erau lanuri de tulpini frânte.”

 

Titlu: Vara în Care Mama A Avut Ochii Verzi
Autor: Tatiana Ţîbuleac
An apariție : 2016
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 124
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.09.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Aprinde-mă” de Tahereh Mafi

Recenzie “Aprinde-mă” de Tahereh Mafi

Ignite my love. Ignite!  Mi-a plăcut foarte mult această carte și povestea construită de Tahereh. A fost extrem de antrenantă, incredibil de palpitantă și interactivă. Din punctul meu de vedere este cea mai bună carte din serie și fără modestie va scriu că am citit-o...

Recenzie “Circe” de Madeline Miller

Recenzie “Circe” de Madeline Miller

  Dacă memoria nu mă înșeală, printre primele cărți citite a fost "Legendele Olimpului", serie pe care am adorat-o. Era ceva nou pentru mine și am făcut mare efort să rețin toți zeii și eroii și chiar îmi rugam mama să îmi pună întrebări din ea, că să vadă cât de...

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Mă mândresc cu statutul meu de "greu de impresionat" atunci când vine vorba despre coperți și consider că nu mi aleg viitoarea lectură bazându-mă pe așa ceva. Am văzut că mulți cititori fac acest lucru, însă eu doar admir coperta și atât... Evident, coperta cărții...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1299 zile și a scris până acum 81 articole. Se află pe poziția 18 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela

Nu am putut dormi în noaptea de după lectură. Vedeam un film cu toate detaliile chipurilor, gesturilor, spațiilor. M-am bucurat că am îndrăznit să o citesc. deși vara îmi era deja cam tristă…