Recenzie „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţîbuleac

de | sept. 23, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Vara în care mama a avut ochii verzi poate fi privită din două perspective: nu e o carte obișnuită, dar nici nu iese simțitor din tipare. Cu o dramă marcantă, o trezire la realitate și un personaj care evoluează enorm, romanul este unul dintre cele mai apreciate din ultima perioadă.

Tatiana Țîbuleac, autoarea povestirii de faţă, este o tânără scriitoare care a căpătat renume odată cu ,,Poveşti adevărate” , dar şi cu romanul ,,Grădina de sticlă”.

,,De după al treilea deal răsări soarele. Galben, rotund, inevitabil – ca un bec de spital îndreptat în ochi. Ne-am oprit amândoi în mijlocul cărării și l-am privit lung, ca pentru prima dată, punându-ne repede câte o dorință. Așa ne învățase pe toți trei bunica: atunci când vedem că răsare luna sau soarele, să ne dorim imediat ceva foarte-foarte tare, căci se va îndeplini, se va îndeplini neapărat. Bunica știa totul despre dorințe, așa oarbă și singură cum era.”

Romanul este unul scurt, are doar 124 de pagini, îl poți citi repede, la fel cum ai vrea să poți trage de el la nesfârșit. Are în vizor o ultimă vacanță de vară, o ultimă vară sau chiar ultimele clipe alături de mama sa, ale lui Aleksy.

Protagonistul este un adolescent întors împotriva mamei, urând-o cu patimă, cu frecvente puseuri de violență fizică sau verbală. Odată cu dispariția surorii lui mai mici, Mika, băiatul este neglijat de părinți care deplângeau moartea acesteia.

Climatul în care Aleksy este crescut poate aduce o oarecare explicație pentru comportamentul său sau pentru ura împotriva mamei sale: trăia separat de tatăl său, împreună cu bunica maternă, iar mama căzuse într-o depresie gravă, la moartea Mikăi.

Fiind bolnavă de cancer, în ultimele luni de trăit, mama își convinge copilul să se mute împreună într-o casă închiriată, sub promisiunea că Aleksy va putea primi mașina când își dorește.

,,A fost pentru prima data în viață când am ales-o pe mama în favoarea altcuiva.”

Ultima perioadă de viață a mamei sale va coincide cu ideea de regăsire, de vindecare, de iertare, de recunoștință, ba chiar dorința de a-și regândi propria viața. Femeia din fața lui îi părea acum lui Aleksy mai frumoasă, mai feminină, cu ochii mai clari și mai verzi, o figură mai maternă.

Am amânat destul de mult această recenzie pentru că mi se părea că nu știu de unde să apuc această scurtă poveste. Acum, după un timp, parcă văd mai clar firul epic și persoaneje, dar, cel mai important, înțeleg nevoia cititorului de această carte. De a nu uita ochii mamei și de a te reculege când îi privești nu doar vara, nu doar cât timp sunt sau când sunt mai verzi ca niciodată.

,,Ochii mamei erau lanuri de tulpini frânte.”

 

Titlu: VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI
Autor: Tatiana Ţîbuleac
An apariție : 2016
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 124
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 2424

Alte recenzii de la Tatiana Ţîbuleac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 2 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela

Nu am putut dormi în noaptea de după lectură. Vedeam un film cu toate detaliile chipurilor, gesturilor, spațiilor. M-am bucurat că am îndrăznit să o citesc. deși vara îmi era deja cam tristă…