Recenzie “Grădina de Sticlă” de Tatiana Țîbuleac

de | feb. 2, 2022 | Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA GRĂDINA DE STICLĂ ARE REDUCERE PE:

Dacă considerați că autorii români contemporani nu au o scriitură aleasă, citiți-o pe Tatiana Țîbuleac. Folosind un stil ușor de înțeles, combinat cu un umor subtil, autoarea tratează teme dure și profunde. Este o lectură deloc comodă care te va “zgâlțâi”. După mine, asta e arta condeiului, o scriitură care îți trezește emoții profunde, indiferent de natura lor, plăcute sau mai puțin plăcute…

Omului, când nu se teme, îi strălucesc ochii. Ca sticla se fac ochii omului care nu se teme. Iar dacă l-ai scăpat și i s-au sticlit ochii, gata. Poți chiar să îl ucizi, asta însă nu mai este moarte.

La fel ca și “Vara în care mama a avut ochii verzi”, “Grădina de Sticlă” îți va lăsa pe suflet o zgârâietură. O istorie la fel de dură, dar și o oglindă fidelă a mizeriei din societatea moldavă sovietică și post sovietică. Prea de-ale noastre sunt durerile, suferințele, dar și nedreptățile și neroziile de aici. Prea de-ale noastre sunt tipajele de oameni, cu viciile și slăbiciunile lor. Și limbajul tot de-al nostru este.

La fel ca și în “Vara…”, aici, autoarea scoate la rampă aceeași relație copil-părinte și din nou avem o familie disfuncțională. Naratoarea este o fetiță înfiată de la orfelinat de către o sticlăreasă. O femeie tiran (sau poate o nefericită) care pe de-o parte o folosește ca un “catâr” punând-o la munci grele pentru a se îmbogăți, iar pe de altă parte vrea să dezvolte în ea perfecțiunea. Cu siguranță a existat acel “triunghi în frunte” în multe școli sovietice. Nu o singură dată am auzit vorbindu-se de rigle trase peste mâini sau de cretă aruncată în frunte.

Dacă îți place recenzia cărții GRĂDINA DE STICLĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Tatiana Țîbuleac

Vedem aici cum trăirile din copilărie își pun accentul pe crearea personalității maturului. Recunoaștem în femeia alcoolică de peste ani, sechelele unei copilării nefericite.

Uneori mă gândesc că, dacă o să că urăsc cu un centimetru mai mult, ura mea va face un cerc complet și va ajunge la dragoste. De centimetrul acesta mă tem cel mai tare, din cauza lui amân totul.

Dacă uneori mă pierd și uit subiectele unor cărți citite în trecut, drama Lastocikăi și a sticlăresei,(am eu așa un presentiment), îmi va rămâne impregnată în minte pe mult timp ca un ecou sonor.

Recomand cu drag ambele romane scrise de autoarea basarabeană. Aștept cu nerăbdare apariția unui alt roman.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GRĂDINA DE STICLĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Grădina De Sticlă
Autor: Tatiana Țîbuleac
An apariție : 2018
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 469

Alte recenzii de la Tatiana Țîbuleac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 400 zile și a scris până acum 193 articole. Se află pe poziția 6 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments