Recenzie: “Vârsta inocenței” de Edith Wharton

by | Feb 13, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VÂRSTA INOCENȚEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Autoarea romanului Vârsta inocenței (The Age of Innocence) este scriitoarea americană Edith Wharton. În 1921 a câștigat cu acest roman Premiul Pulitzer. Adaptatarea din 1993 pentru marile ecrane, în regia lui Martin Scorsese, a cunoscut un succes uriaș și a readus în atenția publicului această capodoperă literară.

Povestea de dragoste se petrece în secolul al XIX-lea, în înalta societate newyorkeză. Personajul principal este Newland Archer, tânăr avocat, moștenitorul uneia dintre cele mai ilustre familii din oraș. Este logodit cu pura, sensibila, inocenta May Welland. May provine dintr-o familie la fel de ilustră.

Aristrocrația din New York are un cod social rigid. Codul este compus dintr-un set de valori precum ordinea, loialitatea, tradiția, datoria. Dar Archer nu are niciun dubiu cu privire la capacitatea sa de a se bucura de viață respectând codul social.

În New York își face apariția contesa Ellen Olenska, verișoara lui May. Ellen se căsătorise cu un conte polonez și trăise o viață plină de strălucire în Europa. Dar se separă de conte, acesta fiind brutal și fară scrupule. Decizia lui Ellen de a divorța provoacă o criză în familie, aceștia sunt îngroziți de scandal și de frica de a cădea în dizgrație. Divorțul încalcă codul social al aristocrației newyorkeze.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Edith Wharton

Cel care este trimis să o convingă pe contesă să nu divorțeze este Newland Archer. Dar Archer se îndrăgostește iremediabil de Ellen. Descoperă  controlul pe care societatea îl exercită asupra vieții sale. Newland  conștientizează că  May este o creație teribilă a societații căreia îi aparține.

Își văzu propria căsătorie devenind identică cu celelalte căsătorii din jur: o uniune plicticoasă determinată de interese materiale și sociale, pe care ignoranța, pe de o parte, și fățărnicia, pe de alta, o împiedicau să se destrame.

Archer este pus să aleagă între datoria sa față de familie și cercul social căruia îi aparține, pe de o parte   și pasiunea sa pentru Ellen, pe de alta. Ce va alege Newland Archer?

🔥 CARTEA VÂRSTA INOCENȚEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Vârsta Inocenței
Autor: Edith Wharton
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 348
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 13.02.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 244 zile și a scris până acum 21 articole. Se află pe poziția 40 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments