Recenzie ”Viață după viață” și ”Un zeu năruit” de Kate Atkinson (Saga familiei Todd)

by | Nov 25, 2020 | Cărți Premiate, Familie, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAȚĂ DUPĂ VIAȚĂ ȘI UN ZEU NĂRUIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN


Viață după viață (2017) – o carte câștigătoare a premiului Costa 

Îmi imaginez cartea asta ca pe un mozaic imens în care câteva piese pot fi mutate și repoziționate având efectul de a transforma întreg ansamblul și de a dezvălui cu totul altă perspectivă. Perspectiva finală este întotdeauna alta, deși elementele principale sunt neschimbate. Caracterul oamenilor, relațiile familiare, prietenii, cunoștințele, vecinii, servitorii, casa copilăriei. Mi-a plăcut tare mult, deși e foarte lungă, capitolele repetitive, scenele reluate și modificate la nesfârșit, dar fără a plictisi.

Cartea parcurge viața Ursulei, o perioada de aproximativ 60 de ani, și propune mai multe variante ale acesteia. Întotdeauna diferite, dar niciuna fericită sau plină de succes. Pentru că o altă alegere nu este echivalentă neapărat cu cea mai bună alegere. Sunt variante realiste, în care, oricât de tare ai încerca să aranjezi lucrurile, inevitabilul oricum se produce. Ca-n viață. Pe de altă parte, e uimitor să realizezi că un simplu gest, pe care unii nici nu-l observă sau îl uită în momentul imediat următor, poate schimba radical viața unui om. (pentru cine a citit, amintiți-vă palma primită de Howie și cât de tare a reușit să evite un stigmat, o catastrofă, o viață deprimată și goală). Ursula mi-a plăcut foarte mult și Pam, sora ei și Hugh, tatăl care inițial nu promitea. Dar deliciul a fost antiteza dintre Sylvie, mama, și Izzie, mătușa, una rece și arogantă și distantă, reprezintă o epocă, una decadentă și în curs de dispariție, cealaltă vestește un nou prototip, femeia modernă, libertină, aventuroasă și independentă. Două tipologii extreme ale vremii: un produs al etichetei, o snoabă egoistă și afectată, foarte prezentă în viața copiilor ei, o matroană iubită și respectată, nu pentru acțiunile ei, cât pentru statutul pe care și l-a însușit inconștient de la naștere și mai târziu prin educație, încântător creionată, celălalt un produs al schimbării, al modernului, al progresului, dezinhibată, sigură pe ea, deschisă oricărei provocări, dar ambele superficiale și egoiste. Disprețul fiecăreia față de ceea ce reprezintă cealaltă este foarte bine punctat, dar și diferența dintre pretențiile lor și realitate. Aristocrata, mamă și soție absolută, care are nevoie de o armată de servitoare și obosește după o plimbare prin crâng vs sufrageta independentă, în căutare de aventură, întreținută de iubiți și salvată din scandaluri de frate.

Este o carte despre alegeri, unele bune, altele mai puțin bune, unele forțate de împrejurări, altele instinctuale și urmările acestora. Momentele de cotitură din viața Ursulei sunt reluate la nesfârșit și cursul evenimentelor suferă modificări de la capitol la capitol. Efectele deciziilor nu apar numai în viața ei, ci afectează viața tuturor oamenilor cu care aceasta intră în contact. Unii dispar, alții sunt reinterpretați, iar țelurile și aspirațiile Ursulei sunt din ce în ce mai altruiste și se răsfrâng asupra unei plaje din ce în ce mai mare de oameni. La fiecare întoarcere, Ursula repară una dintre greșelile făcute anterior, făcând în același timp altele noi. Poate fi considerată o carte despre al doilea război mondial și viața în Londra în timpul acestei perioade, foarte bine redată, dar nu numai. Cert e că acea veșnică reîntoarcere într-o noapte geroasă, plină de zăpadă din februarie 1910, momentul nașterii Ursulei, îți dă senzația de fiecare dată de calm și speranță…Un nou început, o nouă încercare, iar și iar…

Un zeu năruit – câștigător al premiului Costa în 2015

Nu este neapărat o continuare, dar personajele sunt aceleași și firul evenimentelor reluat din perspectiva lui Teddy, fratele Ursulei. Se pune accent pe perioada petrecută de acesta în armată, înrolat în rândurile RAF, în timpul celui de-al doilea război mondial. Dar întâlnim poveștile mai multor personaje: Viola, fiica lui Teddy și a lui Nancy, Bertie și Sunny, nepoții lor și tragedia lui Nancy.

M-am conectat mult mai greu cu personajul central comparativ cu cealaltă carte. Teddy este un englez tipic. Este convențional, este distant, reținut în manifestări emoționale, este tipicar, stoic, conservator, econom. Am fost extrem de surprinsă de făgașul pe care a ales autoarea să direcționeze iubirea dintre el și Nancy. Impresiile din primul volum sunt desființate și, deși nu e dragostea aceea unică, este o căsnicie realistă, cu compromisuri și dezamăgiri foarte apropiată de ceea ce trăiesc mulți oameni în realitate. Este, de asemenea, evidentă influența negativă pe care razboiul a avut-o asupra sentimentelor lor.

Cartea, în mare parte, se concentrează pe perioada războiului, războiul lui Teddy și judecățile lui asupra acțiunilor în care a fost implicat. Bombardamentele, uciderea multor nevinovați, copii și femei, conștientizată abia la finalul ostilităților, pierderea multor colegi de zbor, mustrările de conștiință, vina, părerile de rău și, implicit, trauma ce-i apasă psihicul și de care nu se va vindeca pâna la moarte. Furtuna de foc pe care o dezlănțuiseră deasupra orașelor nemțești, mirosul de carne arsă care plutea până în înaltul cerului în interiorul bombardierelor, și sentimentul că într-o zi vor da cu toții seamă pentru ce au făcut, îl va urmări toată viața.

Teddy reușește să supraviețuiască războiului, comparativ cu mulți alți colegi care n-au reușit să se salveze, și are parte de o viață lungă, dar presărată cu multă durere și multe dezamăgiri. Celelalte personaje mai importante sunt Viola și nepoții lui, pe care i-am adorat. Nu pot spune același lucru și despre mama lor, care pare genul de om supărat pe viață tot timpul. Un om care nu știe să iubească. Sau știe să iubească un singur om: pe ea însăși. Este total opusă firii binevoitoare și empatice a tatălui său.

Acela a fost momentul în care Teddy și-a dat seama că ei nu erau neapărat războinici, cât jertfe pentru binele mai mare. Păsări azvârlite într-un perete, în speranța că până la urmă, dacă existau suficiente păsări, zidul avea să se spargă.

Este o serie pe care am citit-o fără recomandări și fără să citesc recenzii. Am plecat fără așteptări și am fost captivată total de la primele pagini. O recomand cu mare drag iubitorilor de ficțiune istorică. Și ca să vă conving, vă zic doar atât: Sunt MUSAI!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VIAȚĂ DUPĂ VIAȚĂ ȘI UN ZEU NĂRUIT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Kate Atkinson sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIAȚĂ DUPĂ VIAȚĂ ȘI UN ZEU NĂRUIT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Viață După Viață și Un Zeu Năruit
Autor: Kate Atkinson
An apariție : 2017
Editura: ART
Nr. Pagini: 520+648
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 25.11.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

"Lanțul" de Adrian McKinty este prima carte citită de mine în anul 2021. Și pentru că am început cu un thriller, tind să cred că anul ăsta va fi bogat în ele. Romanul de ficțiune a fost publicat în anul 2019 și a apărut la noi în țară la Editura Litera tot în 2019, în...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 730 zile și a scris până acum 129 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments