Recenzie „Viața la țară” de Elis Georgiana Antonescu

de | mart. 14, 2022 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Familie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Părinți și copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAȚA LA ȚARĂ ARE REDUCERE PE:

Astazi pentru ca tot este o luna despre mame si copii vreau sa va prezint o carte intitulata „Viata la tara” scrisa de autoarea romana Elis Georgiana Antonescu. Despre autoare pot sa va spun ca este de profesie psiholog clinician si psihoterapeut integrativ in formare. Pe piata literara din tara noastra se mai gasesc inca doua carti dedicate copiilor scrise de aceasta. Aceste carti sunt: Visul Leei. Povestiri pentru copii si Jurnal de campion. Povestire pentru copii. Ambele carti ca si cea despre care vreau sa va vorbesc in acest articol sunt publicate in 2021.

Pe langa interesul pe care il are pentru copii, autoarea si-ar dori sa creeze si un volum cu articole de parenting dedicat adultilor. Mai multe informatii despre aceasta puteti gasi in interviul acordat pentru Booknation.ro.

Pe Elis Georgiana Antonescu o puteti urmari si pe pagina sa de facebook pentru a fi la curent cu noutatile sale editoriale si nu numai.

Viata la tara – despre carte si despre personaje

Cele 125 de pagini ale cartii se impart in 11 capitole amuzante si usor de lecturat pentru micutii cititori. Ilustratiile fac de asemeni atractiva cartea in ochii acestora. Este un roman terapeutic dupa cum ne spune insasi autoarea „o poveste terapeutică, prin intermediul căreia cei mici vor înțelege emoțiile, trăind cu intensitate experiența personajului principal – motanul Mitică„. O poveste despre Mihai si Maria, doi copii nazdravani si ai lor bunici, pentru ca nu-i asa, cum ar putea fi o poveste a copilariei fara bunici. O poveste despre motanul Mitica, iepurele Fara Frica, picatura Pic, doamna Menta, Fructele Padurii, dulaul Ursu, calul Steluta, cocosul Coco, purcica Rosa si pisica Pufosica. Este o poveste despre copii, despre vacanta si despre bucuria de a petrece timpul in simplitatea vietii de la tara.

Dacă îți place recenzia cărții VIAȚA LA ȚARĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Elis Georgiana Antonescu

Copilaria la bunici, atunci si acum

Cand am deschis prima data aceasta carte, va spun sincer ca mi-a zburat gandul la copilaria mea si la o alta carte despre copii si bunici pe care eu am savurat-o in anii de demult. O alta carte in care buncii aveau un motan. O alta carte in care copiii cresteau intr-o vacanta cat altii intr-un an.

NEPOTUL E ASCULTĂTOR ca o nepoată. Gura nu i se aude. Chiar şi motanul bunicului s-a alintat de piciorul lui, de la musteaţă până-n vârful cozii, sfârâind ca un titirez.
— Ai văzut, Elencule? arătă bunicul zâmbind.
— Am văzut, zise bunica. Se scarpină trântorii unul de altul.
Dimineaţa, nepotul se deşteaptă mai sprinten. Nu mai întârzie la şcoală. De la şcoală, trece pe-acasă după veşti, şi vine de-a dreptul la bunici.
— Să nu-mi umbli lelea pe uliţi, haimana, — i-a spus bunica. Ai bani de tramvai?
Are. Şi tata şi mama i-au dat la despărţire. Într-o zi a venit cu sania de la şcoală.
— Lene cu clopoţei, — i-a spus bunica. Numai ciubuc îţi mai lipseşte.
— Nu-i aşa, bunică. Nu mai merg tramvaiele. S-au înzăpezit.
— Da’ picioare n-ai? Bietu’ tată-tău trage la jug, şi voi…
Iara doua zi:
— Na, hodorogule, să vii cu sania, că ti-i împotmoli şi tu de năuc ce eşti! a spus bunica dându-i o băncuţă de argint din punguţa ei de piele roşie.
Bunica nu ştie că bunicul i-a dat decuseară bani de sanie, într-ascuns.
Ionel Teodoreanu – In casa Bunicilor
Doar că anii au trecut și copilăria s-a schimbat. Motanul s-a schimbat. Copiii nu se mai regăsesc în cartea lui Ionel Teodoreanu  însă cu siguranță se vor regăsi în cartea scrisă de Elis Georgiana Antonescu. Aceasta a deschis poarta literaturii spre copilăria actuală. Pentru că dacă stăm să ne gândim copilăria la țară nu s-a schimbat foarte mult. Și dacă reușești să scoți copilul din vâltoarea tehnologică, rămâne copilul simplu, fascinat de motanul dolofan Mitică și de animăluțele de pe lângă casă bunicilor, copilul care leagă prietenii și se joacă în aer liber până seară târziu si pe care bunicii cu greu îl adună acasă când se întunecă afară pentru că joacă pare fără sfârșit.
La țară, magia a existat dintotdeauna. Și încă mai există. Altfel, cum îți explici că doar acolo copiii cresc într-o vacanță de vara cât alții într-un an? Și prieteniile sunt altfel acolo. Se leagă la început de vacanță și țin până vara viitoare, când copiii se reîntorc la bunici.
Și jocul este altfel acolo….
La țară, bunicii nu folosesc gadget-uri…..
Nici copiii n-au nevoie de gadget-uri atunci când sunt la bunici. Acolo orice poate deveni o jucărie mult mai interesantă. Mihai își confecționa uneori săbii din bețe căzute la pământ. La fel făceau și ceilalți băieți de vârstă lui. Se lupta cu ele asemeni prințului fermecător, pentru a-și apară teritoriul.
Elis Georgiana Antonescu – Viața la țară
Ce a reușit să facă autoarea cu cartea această a fost să transpună adulții în copilăria lor de altă dată și în același timp să ofere idei pentru vacanțe memorabile copiilor de astăzi. Cu siguranță deși este o carte care se adresează copiilor va avea succes și în rândul părinților. Noi am citit-o împreună și a fost momentul când copilăriile noastre s-au întâlnit. Copilăria mea de altă dată cu fascinația copilului de astăzi care vrea să adoptăm un motan asemeni lui Mitică. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc după ce am terminat cartea și-a dat seama că ar vrea și un cățel asemeni lui Ursu, ar vrea și un iepure și cam toate animăluțele pe care le-am întâlnit în această carte.
E drept că bunicii noștri pe la țară nu aveau pantofii păstrați în cutii și nici o multitudine de rochii în șifonier, dar este un obicei care mi-ar fi plăcut să-l practicăm în familie, așa că am pus deoparte rochițe pe care mi-aș dori să le aibă fiica mea dacă se va simți atrasă de ele. Despre pantofi nu poate fi vorba pentru că deja mă depășește ca număr, dar cine știe poate vreo nepoata va fi încântată de ținutele mele de azi care mâine vor fi vintage.
Asemeni Mariei și lui Mihai, exploram și eu casa bunicilor pe vremuri. Mi-aduc aminte cu drag de o muzicuță care urma să fie a mea atunci când voi crește și voi urma o carieră muzicală. Este a mea, e drept, dar carieră muzicală n-am urmat, nu de altă dar talentul n-a venit o dată cu muzicuța. Într-un geamantan vechi al bunicii aveam poze de demult pe care le rasfoaiam cu drag în fiecare vacanță, deși pe mulți dintre cei din poze nici azi nu îi cunosc, erau rude de-ale rudele. Tot acolo, avea bunica o cutie de bomboane din alte timpuri în care se adăposteau câteva inele pe care ea le purtase în tinerețe.
Cu siguranță copilăria la bunici este plină de pozne și la fel de sigur este faptul că deși mai ridică uneori tonul și amenință că te fac pachet și te trimit la părinți, niciun bunic nu se supără cu adevărat pe nepoții care îi însuflețesc casa și îi dau motive să se bucure de fiecare zi de viață.
Despre dulceața de trandafiri se pot spune multe, dar în primul rând că este genul de desert pe care îl găseșți în principal în casele de bunici. Aroma florilor pe care bunica le transformă an de an într-un deliciu pentru nepoți se transmite din generație în generație. Ar fi păcat să treacă anii fără a pregăti dulceață de trandafiri. Ar fi păcat ca noile generații să nu-și aducă aminte aroma aceasta a copilăriei.
Această este o carte pe care o citești în primul rând cu sufletul și dacă ți-am trezit curiozitatea să știi că la final tot ce îți dorești este să fii din nou copil.Te aștept cu impresii în comentarii.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIAȚA LA ȚARĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Viața La țară
Autor: Elis Georgiana Antonescu
An apariție : 2021
Editura: EPUBLISHERS
Nr. Pagini: 125
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 813

Alte recenzii de la Elis Georgiana Antonescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1453 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 11 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments