Recenzie „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey

de | dec. 1, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI ARE REDUCERE PE:

Zbor deasupra unui cuib de cuci de Ken Kesey„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este un roman psihologic scris de americanul Ken Kesey. Este una dintre cele mai cunoscute și citite cărți din literatura modernă. A fost publicată în anul 1962 și de atunci a inspirat crearea mai multor filme și seriale. Una dintre cele mai recente adaptări ar fi serialul „Ratched”, al cărui personaj principal Mildred Ratched este inspirat de sora șefă din cartea lui Kesey.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey este o operă de ficțiune, dar aduce în față o poveste cutremurătoare, cu ecouri în viața reală

Romanul acesta este un bestseller internațional. Trebuie citit de toată lumea, după părerea mea. În carte este vorba despre o soră-șefă la un spital de boli mintale, Mildred Ratched, care conduce secția cu o autoritate remarcabilă. Însă, metodele prin care ea încearcă să liniștească și să vindece pacienții sunt și mai puțin ortodoxe.

Ea este o femeie dură, o adevărată șefă, care nu permite nimănui să o jignească și să sară peste cuvântul ei. După cum aflăm în carte, ea și-a creat propria echipă de infirmiere și asistenți. Ba chiar și-a ales singură dintre o mie doctorul care să fie pe placul ei, care să poată fi controlat de ea și să joace cum îi cântă. Practic, Ratched deține autoritatea supremă în acest ospiciu. Ea întreține alături de oamenii ei o mașinărie vie, dură, care se ocupă de tot ceea ce ține de desfășurarea activității spitalului.

Dar autoritatea și imaginea ei sunt în pericol de a se face praf atunci când un rebel bătăuș este adus în secția ei pentru a se cuminți. Este vorba despre Randle Patrick McMurphy. Un bărbat dintr-o bucată, amuzant, plin de viață și plin de povești și glume. Acum sora nu mai este așa de sigură de succesul ei printre pacienții îmblânziți.

Sora șefă și McMurphy sunt dușmani, sunt rivali pe acest câmp de luptă

El încearcă să o facă să-și lase garda jos, să o înfurie pentru a-și pierde calmul și capul. Ea încearcă să își mențină autoritatea, punându-l la respect pe rebel și fiind cel mai adesea împotriva cererilor lui nepotrivite cu mediul. Este o luptă în care pe rând fiecare dintre ei câștigă câte o bătălie mai mult sau mai puțin importantă. Întrebarea este cine va fi învingător în războiul cel din urmă.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey este un roman contemporan superb. Îmi place că povestea este relatată de un alt personaj care va deveni unul cheie pe parcursul desfășurării acțiunii. Este vorba despre șef Bromden, un indian cât un munte despre care se crede că ar fi surdo-mut. Bineînțeles că el nu este așa. Iar atunci când își va da drumul la limbă despre toate cele auzite de el de-a lungul timpului în spital, va deveni poate la fel de important ca și McMurphy.

Încă de când ajunge în spital, rebelul pacient McMurphy dă totul peste cap și îi întoarce și pe ceilalți pacienți, mai mult sau mai puțin legume, împotriva lui Ratched

El aduce în schemă jocurile de noroc, pariurile, ieșirile pentru distracție în afara ospiciului. Ba chiar îl determină pe doctor să vadă totul din punctul lui de vedere. Crează un mediu mult mai potrivit cu ceea ce crede el că ar trebui să existe într-un loc unde se dorește ca oamenii să se facă bine într-un final.

În plus, mituiește personalul pentru a strecura în azil femei și băutură. Sfidează fiecare regulă impusă de Ratched ori de câte ori are ocazia, direct pe față, dar nu fără umor. Cu toate acestea, acțiunile lui binevoitoare îl vor întoarce împotriva lui însuși. Pacienții ceilalți, ațâțați de sora șefă, se vor întoarce împotriva lui, unul câte unul. Îl vor vedea ca pe un profitor, care are numai de câștigat din tot ceea ce face pentru ei. Până când își vor da seama de păcăleala autoritarei șefe de secție, va fi prea târziu. Iar McMurphy va simți pe pielea lui care este arma secretă, arma supremă din mâneca rivalei sale.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey este un roman foarte bun, cu o poveste ce poate deveni reală în orice moment din prezent în spitalele de genul din toată lumea. Eu recomand cartea cu mare căldură. Nu are atât de multe pagini. Se citește ușor deoarece ești atras pe firul poveștii ei din ce în ce mai mult până când descoperi că te afli la final și parcă ți-a căzut lumea în cap.

Ți-a plăcut recenzia cărții ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ken Kesey

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Zbor Deasupra Unui Cuib De Cuci
Autor: Ken Kesey
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 408
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 323

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1406 zile și a scris până acum 343 articole. Se află pe poziția 4 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments