Recenzie:”Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului” de J.R.R.TOLKIEN

by | Jan 17, 2020 | Cărți Premiate, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA STĂPÂNUL INELELOR: FRĂŢIA INELULUI CU REDUCERE PE Libmag

Vreau să vă vorbesc puțin despre una dintre cele mai mari și dificile cărți citite până acum. Chiar dacă mulți au văzut deja filmul și poate consideră că citirea cărții nu mai prezintă interes, vă pot spune de acum că experiențele sunt total diferite. Eu nu am văzut filmele și nici nu mi-am dorit acest lucru, în schimb mi-am dorit cu ardoare să citesc povestea, pentru că Tolkien este un nume de referință pentru literatură și trebuia neapărat să îl cunosc.

“Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului” este primul volum din bine cunoscută trilogie “Stăpânul Inelelor”. Intriga este destul de simplă, însă are destul de multe sub-intrigi care se anexează poveștii principale. M-a impresionat de la început complexitatea și nota contemporană pe care Tolkien o dă acestei cărți, pentru că ai impresia că citești ceva extrem de actual, nu vechi de aproape 60 de ani. Aici se vede clar măiestria lui și parcă a anticipat preferințele publicului viitor, modern, cu înclinații către Fantasy. Acest volum suprinde aventura tânărului hobbit, Frodo, care primește o mare misiune de la vrăjitorul Gandalf. El trebuie să distrugă un inel magic care îi era necesar lui Sauron, Seniorul Intunericimii, să aducă pentru întotdeauna întunericul peste Pământul de Mijloc. Misiunea sa este extrem de grea, însă are alături prieteni care îl ajută și care ii călăuzesc calea. Aragorn, Legolas, Boromir, Merry şi Pippin.

Trei inele pentru Regii elfilor cei de sub soare,

Şapte pentru ei, stăpânii gnomilor din săli de stâncă

Nouă, Oamenilor care ştiu că-n lumea lor se moare,

Unul pentru Senioru-Ntunecimii fie încă,

Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, ca să le găsească

Şi pe toate să le adune un inel, şi altul nime,

Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,

Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, în întunecime.

Nu există doar un fir narativ, sunt mai multe planuri care se întrepătrund și până la urmă toate pornesc spre același țel, distrugerea inelului. Se formează alianțe, prietenii, dar se poartă războaie și se pierd persoane dragi. Imaginația se confundă cu realitatea și acest univers creat de Tolkien impresionează prin dinamică, dar și lirism, pentru că deși el descrie o lume imaginară, totul capătă sens datorită modului în care o face.

Deși cartea se citește puțin mai greu din pricina grosimii și a abundenței de detalii, este o lectură plăcută și alertă, cu lecții importante de viață de “predat”. Prietenia dintre personaje este ceva ce nu întâlnești foarte des, împreuna cu spiritul de sacrificiu. Îți dă impulsul necesar pentru a continua lectura, dar în același timp te și întristează, pentru că vezi cum aceste personaje sunt dispuse să dispară pentru o lupta care consideră că este mai presus de viața lor.

Găsiți cartea pe Libmag.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA STĂPÂNUL INELELOR: FRĂŢIA INELULUI CU REDUCERE PE Libmag

Titlu: Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului
Autor: J.R.R.TOLKIEN
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 17.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Ramona Alexandra Popa este redactor Booknation.ro de 1254 zile și a scris până acum 341 articole. Se află pe poziția 4 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popa aici. Ramona Alexandra Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments