ACUM GĂSEȘTI STĂPÂNUL INELELOR: FRĂŢIA INELULUI PE:

Vreau să vă vorbesc puțin despre una dintre cele mai mari și dificile cărți citite până acum. Chiar dacă mulți au văzut deja filmul și poate consideră că citirea cărții nu mai prezintă interes, vă pot spune de acum că experiențele sunt total diferite. Eu nu am văzut filmele și nici nu mi-am dorit acest lucru, în schimb mi-am dorit cu ardoare să citesc povestea, pentru că Tolkien este un nume de referință pentru literatură și trebuia neapărat să îl cunosc.

“Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului” este primul volum din bine cunoscută trilogie “Stăpânul Inelelor”. Intriga este destul de simplă, însă are destul de multe sub-intrigi care se anexează poveștii principale. M-a impresionat de la început complexitatea și nota contemporană pe care Tolkien o dă acestei cărți, pentru că ai impresia că citești ceva extrem de actual, nu vechi de aproape 60 de ani. Aici se vede clar măiestria lui și parcă a anticipat preferințele publicului viitor, modern, cu înclinații către Fantasy. Acest volum suprinde aventura tânărului hobbit, Frodo, care primește o mare misiune de la vrăjitorul Gandalf. El trebuie să distrugă un inel magic care îi era necesar lui Sauron, Seniorul Intunericimii, să aducă pentru întotdeauna întunericul peste Pământul de Mijloc. Misiunea sa este extrem de grea, însă are alături prieteni care îl ajută și care ii călăuzesc calea. Aragorn, Legolas, Boromir, Merry şi Pippin.

Trei inele pentru Regii elfilor cei de sub soare,

Şapte pentru ei, stăpânii gnomilor din săli de stâncă

Nouă, Oamenilor care ştiu că-n lumea lor se moare,

Unul pentru Senioru-Ntunecimii fie încă,

Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, ca să le găsească

Şi pe toate să le adune un inel, şi altul nime,

Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,

Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, în întunecime.

Nu există doar un fir narativ, sunt mai multe planuri care se întrepătrund și până la urmă toate pornesc spre același țel, distrugerea inelului. Se formează alianțe, prietenii, dar se poartă războaie și se pierd persoane dragi. Imaginația se confundă cu realitatea și acest univers creat de Tolkien impresionează prin dinamică, dar și lirism, pentru că deși el descrie o lume imaginară, totul capătă sens datorită modului în care o face.

Deși cartea se citește puțin mai greu din pricina grosimii și a abundenței de detalii, este o lectură plăcută și alertă, cu lecții importante de viață de “predat”. Prietenia dintre personaje este ceva ce nu întâlnești foarte des, împreuna cu spiritul de sacrificiu. Îți dă impulsul necesar pentru a continua lectura, dar în același timp te și întristează, pentru că vezi cum aceste personaje sunt dispuse să dispară pentru o lupta care consideră că este mai presus de viața lor.

Găsiți cartea pe Libmag.

Titlu: Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului
Autor: J.R.R.TOLKIEN
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 17.01.2020
Nota recenzorului: 10/10

Ramona Alexandra Popa
Autor: Ramona Alexandra Popa
❝ Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans. ❞
Ramona Alexandra e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1159 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popa
Ramona Alexandra Popa mai scrie și pe https://readwithloveblog.wordpress.com/