Recenzie „Sângele apă nu se face” de Adrian Pârvu

by | Sep 3, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SÂNGELE APĂ NU SE FACE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cred că am gândit și regândit această recenzie în fel și chip. Mai mult pentru că îmi vine greu să scriu fără urmă de subiectivism și fără să nu înec recenzia într-o odă sentimentală. Astăzi a venit timpul să vorbim despre cartea lui Andrei Pârvu, cu un titlu mai mult decât sugestiv „Sângele apă nu se face” (apărut la Editura Hyperliteratura, în anul 2018). Am crescut cu această frază din fragedă copilărie, când bunica, la gura sobei, îmi povestea din ce este plămădită dreptatea. Accentua asta mai ales când era vorba de vreo istorie de familie cu multe necunoscute și echivocuri. Tot ea îmi zicea că indiferent cum iau lucrurile turnura, mai devreme sau mai târziu se face echitate.

Dar să revenim la cartea pe care o dezbatem astăzi. Andrei Pârvu este, așa cum ne anunță coperta, poet și fost jurnalist, iar prezentul titlu este debutul său în proză. Nu mi se întoarce limba să cataloghez această carte drept un debut. Scris într-o cheie emoțională profundă, romanul lui Adrian Pârvu este aidoma bandei lui Mobius, pornind de la origini, traversând o epocă de familie, revenind iarăși în momente de restriște. Cert e că volumul nu are nimic din caracterul unei saga, este mai degrabă o cronică a rătăcirilor umane, o istorie a vieții examinate sub lupa celui mai tânăr urmaș.

Această descendență emoțională lasă un gust amar, mai ales pentru că vedem cum fiecare caracter în parte este mai mult sau mai puțin îndepărtat de scara valorică a întregului neam. Îi avem pe de o parte pe bunicii de pe mamă, care reflectă imaginea societății comuniste române. Fervent admirator al idealurilor socialiste, bunicul de pe mamă încearcă în fel și chip să își facă dreptatea, devenind un pion în marele joc al ideologiei aflate la început de cale. „Bunicul și-a iubit necondiționat nepoții după un algoritm propriu, egal, echilibrat și necondiționat (…) Adevărul de nimeni rostit, dar unanim acceptat, este că bunicul avea totuși o ierarhie deloc emoțională, ci construită pe calea rațiunii, generată de umori intime bine controlate”. La polul opus, îl avem pe bunicul de pe tată, care este un habotnic desăvârșit, un om muncitor, necărturar, pedant și atotiertător.

Nici partea feminină a istoriei nu poate fi trecută cu vederea. „În privința nepoților, bunica (din partea mamei, n.r.) avea un soi de repartiție sentimentală relativ primitivă, diferențiată, adeseori favorizându-i evident pe unii, în detrimentul celorlalți”. Iarăși suntem în fața unei istorii în care inteligența emoțională este inhibată, iar la loc de cinste stau prejudecățile și clișeele vremii. „Bunica din partea tatălui era expertă în nobila și vesela artă a escrocheriei. Capodopera vieții ei, o lucrare cu adevărat impresionantă, a fost chiar bunicul”. Din acest punct, narațiunea lui Adrian Pârvu depășește faza de simplă istorie și ajunge în etapa spovedanie, dezvelind de prejudecăți toate adevărurile propriei biografiei.

Autorul nu mai încearcă să conserve intactă imaginea celor dragi, ci per contrariu îi pune în lumina cititorului, demonstrându-i că într-adevăr „sângele apă nu se face”. Romanul lui Adrian Pârvu este dincolo etaloanele clasice ale unui roman autobiografic. Este pe bună dreptate un soi de proză poetică. Ascultați doar aceste rânduri: „Copilăria, un vas de cristal curat. Transparent și fragil. Eprubetă. Distilerie. Decantare. Combustibil pentru restul vieții”. Se resimte sentimentalismul și devoțiunea cu care autorul încearcă să-și aștearnă viața pe filele cărții. Nu-și scutește ascendenții de judecată, nu le iartă păcate, ci îi aduce în fața judecății unanime. Mi-au plăcut pasajele despre tatăl eșuat, omul care lupta pentru niște efemere și inutile valori: „Nu mai eram muritorii simpli și cenușii ai unei națiuni amorțite, devenisem cavalerii înnobilați ai dreptății”.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Adrian Pârvu

Reflecțiile autorului sunt uneori atât de acide, încât dor: „Nimeni nu-și punea problema când, cum și de ce trece viața. Bătrânii mureau. Părinții îmbătrâneau”. Cu toate acestea, cartea „Sângele apă nu se face” este un omagiu adus memoriei, un dar timpului care nemilos zboară, lăsând în urmă oameni, chipuri dizolvate în neant. Adrian Pârvu nu a avut un debut, a avut o voce profundă, fermă, aducându-ne nouă, cititorilor îndepărtați, adevăruri despre familie, iertare, disperare și milă într-o carte, pe care cu siguranță aș dărui-o părinților și bunicilor, în semn de recunoștință pentru trecutul demult apus.

De fapt, reiterez, Adrian Pârvu ne-a dat o lecție despre revenirea la origini ca punct pentru reflecție. Un soi de memento mori pentru fiecare om ce trece prin viață.

🔥 CARTEA SÂNGELE APĂ NU SE FACE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sângele Apă Nu Se Face
Autor: Adrian Pârvu
An apariție : 2018
Editura: HYPERLITERATURA
Nr. Pagini: 217
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.09.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1405 zile și a scris până acum 72 articole. Se află pe poziția 18 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments