The Book of Two Ways de Jodi Picoult este în primul rând despre câştig. Câştigul care vine în viaţă în forme diferite şi atunci când nu te aştepţi. Câştigi ceva, pierzi ceva. Pierzi ceva, câştigi ceva.
Câştig sau pierdere?
Dawn Edelstein pierde şansa de a avansa în cercetările ei din Egipt şi de a-şi vedea numele alături de o descoperire arheologică deoarece alege voluntar şi conştient să-şi îngrijească mama bolnavă de cancer pânăîin ultimele ei clipe pe pământ. Îl pierde pe Wyatt Armstrong pe care îl consideră sufletul ei pereche. Va câştiga o relaţie extraordinară cu fratele ei al cărei tutore devine după moartea mamei. Va câştiga un soţ şi o fiică. Câştigul major este însă în răspunsurile pe care le găseşte ajutand-o pe Win Morse, care o angajează în calitatea ei de doula – un fel de moaşă in ale trecerii in lumea de dincolo cu sufletulîimpăcat şi cu socotelile încheiate.
La răscruce
Ajutând-o pe Win, Dawn se ajută totodată pe ea însăşi. Ne îndreptăm spre moarte din clipa în care ne naştem: este ideea principală a cărţii. Dar cum ne schimbă o scurtă întâlnire cu ea când ne aruncă înapoi zicând: Mai poţi avea o şansă! Ce faci cu ea? Dawn înfruntă o astfel de situaţie când supravieţuieşte unui accident aviatic. E momentul de răscruce din viaţa ei. E momentul când alege să se întoarcă in Egipt, după 15 ani, unde se produce reîntâlnirea cu Wyatt. Face alegeri, unele voite şi gândite îndelung, altele dictate de însăşi Viaţa, toate însă asumate în final.Va învăţa să trăiască cu ele si cu consecinţele lor.
Nu luăm noi decizii. Ele ne iau pe noi.
Titlul – Doar un tiltu?
Cartea celor două căi in termeni de egiptologie reprezintă un text de iniţiere spre al şaptelea cer luminat de strălucirea zeului suprem. Este considerată una dintre cele mai enigmatice texte ale lietraturii esoterice ale vechiului Egipt. Similară cu celebra Carte a Morţilor, are menirea să ajute sufletele celor decedaţi spre lumea subpământeană a lui Osiris. Pasionatii de egiptologie vor fi încântaţi de numeroasele referiri la această descoperire făcută în satul Dayr al-Barsha unde necropola adăposteşte morminte din perioada regatului Mijlociu.
Vechii egipteni credeau în puterea cunoaşterii: doar cel care va întreprinde un demers al cunoaşterii va putea depaşi obstacolele. Dawn depăşeşte încercările la care o supune viaţa şi prin alegerile ei ne oferă o viziune diferită asupra alegerilor noastre.
Rămânem cu întrebarea:
Dacă ai muri mâine, laşi ceva neterminat?