Recenzie “Pactul” de Jodi Picoult

de | sept. 29, 2021 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PACTUL ARE REDUCERE PE:

Este prima mea întâlnire cu Jodi Picoult și trebuie să recunosc că m-a surprins plăcut. Am tot evitat această autoare și în particular această carte. Coperta cărții m-a făcut să cred că este vorba de un roman siropos sau chiar erotic. Sinopsisul schimbă un pic percepția cărții, însă oricum rămânem pe dinafară cu adevăratele mesaje transmise de acest roman. Cursul acțiunii nu este ușor de ghicit de la început.

Familiile Harrte și Gold erau vecine de optsprezece ani, iar relația lor de prietenie era una de invidiat. Drept urmare, și copiii lor, născuți nu la mare diferență unul de altul, au copilărit împreună și erau de nedespărțit. Când au ajuns la pre-adolescență și s-au cuplat, Chris și Emily, nu au șocat pe nimeni. Relația lor părea firească pentru toți cei din jur. Pacea și armonia celor două familii este distrusă de un telefon primit în noapte care îi anunță pe părinți că copiii lor sunt în spital. Se pare că cei doi adolescenți aveau un pact de sinucidere, Emily ar fi reușit să se sinucidă, Chris nu ar mai fi apucat, dat fiind faptul că glonțul care a răpus-o pe Emily a atras atenția poliției și a celor din jur.
Astfel cele două familii de nedespărțit se separă, deși ar fi fost firesc să se susțină în asemenea momente dificile. Melanie, mama fetei, îl consideră vinovat de cele întâmplate pe Chris. Ce s-a întâmplat cu adevărat în acea seară tragică descoperiți citind romanul.
Accentul este pus aici pe depresia adolescenților, depresie care uneori este fatală. Adolescența este vârsta în care copilul se confruntă cu tot felul de așteptări din partea societății, dar mai ales din partea părinților. Aceste așteptări atârnă greu pe umerii tinerilor și pot declanșa sentimente de inadaptabilitate și dezamagire. La acestea se adaugă și faptul că adolescenții au tendința de a vedea totul în alb și negru. Adesea totul este dus la extreme.
 

Autoarea analizează psihicul uman, subtraturile naturii omenești. O atenție deosebită este acordată aici relațiilor de prietenie dar și relațiilor de familie. Fiecare familie trece printr-o tragedie în felul ei: unii se separă, alții devin mai uniți.

Personajele sunt bine dezvoltate. Chris este personajul meu preferat, deși pe-alocuri l-am perceput prea matur pentru vârsta lui. Emily se încadrează mai mult în portretul adolescentului.
Mi-a plăcut cartea și cred că mai revin la această autoare.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PACTUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: PACTUL
Autor: Jodi Picoult
An apariție : 2017
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 512
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 268

Alte recenzii de la Jodi Picoult:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 474 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments