Se pare că atât cărţile despre vampiri, cât şi despre creaturi supranaturale în general, rămân fără doar şi poate în topul preferinţelor celor tineri, în special. De la an la an, scriitorii vin sau revin cu teme fresh, care nu fac decât să menţină, respectiv să sporească interesul fanilor pentru lectura de tip science-fiction.

În urma articolului scris despre Jurnalele Vampirilor pentru subiectul Carte vs. Film, am mai descoperit încă un fan – colegul meu, Alexandru Niţă, de asemenea redactor pentru GoodRead. Împărtăşind gânduri despre cărţile cu colţoşi citite, mi-a propus să realizez un top al cărţilor de acest gen citite până acum. Iată aşadar partea întâi a ideii, topul meu personal, din perspectivă feminină. În timp va urma şi a doua parte, din perspectivă masculină – topul lui Alex. 🙂 Enjoy!

10. Născută la miezul nopţii – C.C. Hunter

nascuta-la-miezul-noptii.3d

Vrând nevrând, Kylie este trimisă în tabăra Shadow Falls de către mama ei, în urma unei petreceri care nu a ieşit tocmai bine. Curând, va afla că toţi colegii ei sunt creaturi supranaturale şi că locul ei este acolo mai mult decât oricând.

Deşi fantasy, lejeră ca lectură, povestea mi s-a părut clişeu, neavând nimic nou după părerea mea. O consider o lectură mai potrivită pentru cei mici, decât pentru cei mari.

🔥 Născută la miezul nopţii - C.C. Hunter are reducere pe:

9. Vampirii din Morganville – Rachel Caine

vampirii

Acţiunea acestei serii o are în prim plan pe Claire, o adolescentă de 16 ani. Trimisă de către părinţi într-un nou oraş, la o şcoală de prestigiu, aceasta va descoperi că viaţa ei abia este pe cale să înceapă. Singură, într-un oraş nou, mai mult decât sinistru şi fiind nevoită să se mute din cămin din cauza unei probleme cu „ fata frumoasă, bogată şi rea”, aceasta va ajunge în Casa de Sticlă, alături de alţi trei adolescenţi. De aici nu va mai rămâne decât un pas până la nelipsita poveste de dragoste ce va trece prin tot felul de obstacole supranaturale.

Nu am citit toate volumele, dar atât cât am citit a fost ok. Cred că dacă mi-ar fi plăcut foarte mult, le-aş fi citit pe toate. O prietenă s-a declarat fană totală pentru această serie, deci presupun că este vorba despre gusturi, la fel ca întotdeauna.

🔥 Vampirii din Morganville - Rachel Caine are reducere pe:

8. Academia Vampirilor – Richelle Mead

rehina-26

Ascunsă bine în pădurile din Montana, se află Academia Sf. Vladimir, cunoscută pentru elevii ei „deosebiţi” faţă de restul oamenilor. Astfel că Rose, dhampir la origine (jumătate om, jumătate vampir) se antrenează pentru a o proteja pe prietena ei moroi, prinţesa Lisa Dragomir, într-o lume plină de secrete şi pericole la orice pas.

Mi-a plăcut povestea în sine. Acţiune, romance, mister, puţin umor inserat pe alocuri. În 2014 a apărut şi filmul, despre care nu pot spune că mi s-a părut reuşit. Actorii par să forţeze interpretările, ceea ce scade automat din calitatea filmului.

🔥 Academia Vampirilor - Richelle Mead are reducere pe:

7. Jurnalele lui Ştefan – L.J. Smith

jurnalele vampirilor

Dacă Jurnalele Vampirilor sunt mai mult despre prezentul şi viitorul personajelor, trecutul fiind doar amintit din când în când, aceste volume sunt o aprofundare a trecutului, în care fanii au ocazia de a se bucura de lectură şi  şansa de a afla cât mai multe despre viaţa vampirilor preferaţi.

Dacă sunteţi fani înrăiţi „Jurnalele Vampirilor” dar , din păcate, aţi terminat atât seria cărţilor, cât şi serialul şi sunteţi în stare de şoc necrezând că v-aţi mai putea apuca vreodată de citit altceva, da- clar, vreţi să citiţi şi „Jurnalele lui Ştefan”. Just kidding!

🔥 Jurnalele lui Ştefan - L.J. Smith are reducere pe:

6. Casa nopţii – P.C. Cast

hokkaido-wallpapers-2

Fiecare volum continuă povestea celui din urmă, astfel încât este prezentată existenţa lui Zoe la şcoala de vampiri. Tânără, dezamăgită şi la început de nou drum, adolescenta va trece printr-o serie de aventuri care mai de care mai palpitante, destinul fiind cel care-şi va pune amprenta întotdeauna asupra vieţii ei. Aventură, mister, crimă, dragoste, puţin umor şi erotism la pachet,  sunt doar câteva din cuvintele cheie care vă vor face să nu puteţi să vă opriţi din citit.

Mi s-a părut cea mai interesantă şi originală serie, deşi conţine câteva elemente-clișeu, precum şi celelalte cărţi. Mi-au plăcut foarte mult acţiunea cărţii, precum şi ideile originale care se învârt în jurul acesteia. Fiecare volum vine cu ceva nou şi fiecare carte terminată vă va face să aşteptaţi cu nerăbdare să puneţi mâna pe următoarea. Este o serie pe care da – aş reciti-o.

🔥 Casa nopţii - P.C. Cast are reducere pe:

5. Twilight – Stephenie Meyer

breaking down

Bella se mută alături de tatăl ei atunci când mama ei se recăsătoreşte. Un orăşel şi o şcoală nouă aduc, bineînţeles, după ele întâmplări noi, mai puţin comune. Astfel că, odată îndrăgostită de Edward, viaţa Bellei se va schimba automat, ea fiind capabilă să simtă pe propria-i piele ideea de „dragoste pentru totdeauna”.

Mi-au plăcut cărţile, mi-au plăcut filmele, deşi pe alocuri au avut câteva efecte speciale exagerate. Nu mi-a plăcut Kristen Stewart. Nu este deloc genul meu ca actriţă. Nu mi se pare feminină, nu îmi place cum joacă şi îmi displace și faţa ei palidă. Bănuiesc că am devenit prea subiectivă, aşa-i? În orice caz, Twilight nu mai este ce-a fost când a apărut, deci trecem mai departe. Dar dacă totuşi mai sunt persoane printre voi care nu au avut onoarea, puteţi lua Twilight ca pe o recomandare.

🔥 Twilight - Stephenie Meyer are reducere pe:

4. True Blood – Charlaine Harris

565908

Viaţa lui Sookie, o tânără chelneriţă din nordul Louisianei, care are puteri telepatice, şi anume cititul gândurilor, se complică atunci când pe uşa barului unde lucrează, intră un vampir de 173 de ani – Bill. Într-o lume în care existenţa vampirilor nu mai surprinde şi în care sângele sintetic este un produs de vânzare la ordinea zilei, drama, misterul, pericolul şi dragostea nemuritoare se împletesc suprinzător de interesant şi amuzant.

Am aflat de True Blood pe HBO. Era o noapte maraton aşa că în două zile am văzut primul sezon al serialului. M-a fascinat automat! M-am lăsat însă după câteva episoade din sezonul al doilea, care pentru mine a fost pur şi simplu prea mult. Într-un cuvânt: dezgustător, asta mai ales datorită scenelor sângeroase şi aşa mai departe. Am continuat cu cărţile (Vampirii Sudului – ediţia de buzunar), care chiar mi s-au părut interesante. Am reluat serialul de curând şi nu mă mai pot opri. Pe cât de dezgustător şi stupid poate fi, pe atât de amuzant. Deci, încercaţi-l şi pe el. Merită la fel de mult precum şi cărţile!

🔥 True Blood - Charlaine Harris are reducere pe:

3. Domnişoara Christina – Mircea Eliade

29322_53907

Igor este un tânăr pictor care vine la moşia familiei iubitei sale. Având loc nişte episoade ciudate, acesta află vrând-nevrând lucruri pe care şi le-ar fi dorit să nu le afle vreodată. Ce va face acesta când domnişoara Christina, o membră a familiei care a murit cu mult timp în urmă, este mai prezentă ca oricând în minţile şi vieţile tuturor, dar mai ales în a lui?

Deşi nu este colţoasă ca majoritatea personajelor din cărţile de mai sus, Eliade a transpus minunat în cuvinte miturile româneşti despre strigoi, creând o poveste care ţine cititorul cu sufletul la gură. Anul trecut a apărut şi filmul, despre care se spune că este „primul horror românesc”. Mi s-a părut foarte reuşit, în comparaţie cu primul film făcut după carte, cel din 1992. Dacă vă plac legendele şi miturile româneşti, cu siguranţă că nu ar trebui să rataţi povestea domnişoarei Christina. Mai multe detalii aici.

🔥 Domnişoara Christina - Mircea Eliade are reducere pe:

2. Dracula – Bram Stoker

dracula_1_fullsize

Deşi fără să fi vizitat renumitul colţ al României cunoscut mai ales pentru poveştile despre Dracula, scriitorul irlandez Bram Stoker a reuşit să creioneze în cartea sa o istorisire fascinantă ce se petrece atât pe meleaguri româneşti, cât şi britanice. Avocatul Jonathan Harker ajunge în Transilvania pentru a cumpăra un castel. La fiecare pas este asaltat de superstiţii şi de lucruri care mai de care mai ciudate. Lucrurile devin însă interesante de-a dreptul atunci când ajunge prizonierul clientului său mai puţin obişnuit.

Mi-a plăcut la nebunie felul în care autorul a descris fiecare loc sau întâmplare, deşi nu a fost prezent în România. A făcut un research extraordinar şi cei şapte ani de studiu pe care i-a avut cu privire la subiectele gen, l-au ajutat să scrie o poveste care pare mai mult decât reală. M-a ţinut cu sufletul la gură, iar cartea a fost devorată în câteva zile.

🔥 Dracula - Bram Stoker are reducere pe:

1. Jurnalele Vampirilor – L.J. Smith

descărcare

Elena Gilbert şi-a pierdut părinţii într-un accident de maşină de puţin timp. Odată cu începerea noului an şcolar, surprinzător, viaţa ei se schimbă, aşa cum nu ar fi crezut niciodată că se va întâmpla. Şi asta doar pentru că s-a îndrăgostit de un vampir.

Seria este poveste despre dragoste, vampiri sexy, trecut, prezent şi viitor, creaturi supranaturale şi despre epicul care trece în inferioritate atunci când viaţa vine la pachet cu cele mai nebuneşti răsturnări de situaţie.

Eu am început cu serialul. Am fost atât de fascinată de povestea care la vremea aceea era ceva total nou pentru mine, încât am continuat cu cărţile. La un moment însă m-am oprit.

Am reînceput serialul de curând şi am rămas suprinsă cum a reuşit să mă fascineze după atâta timp. Este plin de creativitate şi de răsturnări de situaţie. În plus, apar  noi actori frumoşi- în special cei negativi, normal. Aştept cu nerăbdare sezonul 7 care va apărea în octombrie. Sunt curioasă cum va fi fără actriţa principală, Nina Dobrev. Mai multe detalii aici.

🔥 Jurnalele Vampirilor - L.J. Smith are reducere pe:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022