Recenzie “Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline

de | iun. 16, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TRENUL ORFANILOR ARE REDUCERE PE:

Citită dintr-o răsuflare!
O poveste tristă, dar captivantă.

Între anii 1854-1929, așa-numitele „trenuri ale orfanilor“ străbăteau în mod regulat distanța dintre orașele de pe Coasta de Est și ținuturile din Midwest, ducând mii de copii abandonați. Trenurile poposeau în diferite orașe iar acești copii erau “aleși” ca niște obiecte de vânzare și înfiați, de cele mai multe ori în scopul unei munci neremunerate.

Erau mulți copii adunați de pe străzile marilor orașe precum New York, ca niște gunoaie, ca niște deșeuri sprea a fi duse cât mai departe. Soarta lor era foarte diferită, dictată de familia adoptivă, care nu era de multe ori o familie iubitoare în căutarea unui copil pe care să-l trateze și îngrijească precum propriul copil.

Un astfel de copil a fost și Vivian Daly, o fetiță de origine irlandeză. Ea a fost trimisă cu trenul din New York. Mulți ani mai târziu ea se întoarce în est pentru a duce o viață normală și liniștită. Însă, relicvele din trecutul său dureros sunt păstrate în valizele din podul casei.

În planul prezentului o avem pe adolescenta Molly Ayer înfiată și ea. Vrând să scape de școala de corecție, ea acceptă lucrul în folosul comunității, ajungând în casa Vivianei. Sarcina ei este să facă ordine în pod. Astfel, Molly descoperă trecutul lui Vivian și odată cu acesta și faptul că cele două nu sunt atât de diferite.

Am eu așa o slăbiciune pentru romanele care tratează teme sociale într-un context istoric. Și dacă autorul prin emoțiile trezite, reușește să mă pună să meditez la prezentul meu, să privesc un pic în jur și să apreciez ceea ce am, apoi, cartea obține aprecierea mea maximă.
Mi-a plăcut felul în care autoarea prezintă acele “vise” ale orfanilor, care pentru noi cei mai norocoși ni se par lucruri absolut firești, acea dorință de apartenență și acceptare. Vulnerabilitatea unor copii nevinovați, nu te poate lăsa rece. Este o carte care inspiră curaj, recunoștință, dar și care te face să devii mai sensibil la nevoile celorlalți.

Vă las câteva din gândurile și trăirile acelor orfani:

Dacă există ceva ce urăște mai mult ca orice când vine vorba de condiția de orfan e ideea că depinzi de oameni aproape necunoscuți, că ești vulnerabil în fața capriciilor.

Lucrurile care contează te însoțesc pentru totdeauna, îți pătrund prin piele.

Magia neagră e orice îi poartă pe oameni spre latura întunecată a vieții – propria lor lăcomie sau nesiguranță, care îi împinge să facă lucruri distructive.

Ți-a plăcut recenzia cărții TRENUL ORFANILOR?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Christina Baker Kline

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TRENUL ORFANILOR CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Trenul Orfanilor
Autor: Christina Baker Kline
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 16.06.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3034

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments