Nu știi ce cărți să citești vara aceasta? Nicio problemă. Ți-am pregătit o listă cu 50 de cărți ușor de citit vara aceasta, mai ales dacă ai parte de o vacanță bine meritată sau un concediu liniștit, undeva într-un loc însorit care să te inspire și să-ți dea energie pentru încă un an 🙂

Înainte de asta, îţi povesteam acum ceva timp cum poţi fi eficient și să citești 100 de cărţi într-un an – cred că te-ar ajuta mult aceste sfaturi înainte să citești lista noastră.

Deci să profităm de vara aceasta, să ne îmbogăţim cultura generală şi vocabularul citind cât mai multe cărţi. Vă las o listă, eu o numesc uşoară deoarece o să citiţi cărţile dintr-o privire.

1. Fetiţa cu ochi albaştri de Michel Bussi

882032O poveste care te ţine în suspans până la finalul cărţii. O devorezi rapid, nu te lasă să iei pauză. Pe scurt: un avion se prăbuşeşte şi supravieţuieşte doar un bebe. Două perechi de bunici se luptă să demonstreze a cui este fetiţa. O adevărată anchetă se desfăşoară în jurul identităţii copilului.

Detalii carte


2. Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

819251Una dintre cele mai frumoase şi emoţionante poveşti de dragoste din literatura universală. Florentino Ariza şi Fermina Daza trăieseră în tinereţe cea mai pasionantă dragoste, doar că viaţa nu este întotdeauna cum vrem noi. Când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor, simte că viaţa lui a luat sfârşit. Deşi îşi gaseşte echilibrul, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. După 50 de ani declară iubire în faţa femeii visurilor lui, oare are şansa unui nou început?

Detalii carte


3. Degete mici de Filip Florian

312609Un amalgam de stări, bune şi rele. O poveste despre vină şi greşeală, despre umbrele trecutului, despre destin şi amor lumesc şi ceresc. Toate aspectele vieţii unui om sunt prezentate în cartea lui Filip Florian.

Detalii carte


4. Lolita de Vladimir Nabakov

368598La vremea apariţiei, a fost un roman controversat, respins de editori, fiind publicat în Statele Unite după ce a apărut în Franţa. Are în centru pasiunea morbindă a unui bărbat pentru o fetiţă de numai 12 ani. Iniţial, a fost o carte interzisă, un roman scandalos pentru a deveni mai apoi o operă clasică a secolului XX.

Detalii carte


5. Muzeul inocenţei de Orhan Pamuk

871812

O poveste de dragoste în stil turcesc. O iubire neîmplinită, tristeţe şi speranţă. Povestea dintre Kemal şi Fusun, unde el este privat de acest sentiment, obligat să privească totul de la distanţă.

Detalii carte


6. Fata de hârtie de Guillaume Musso

366735Tom şi Billie provin din două lumi diferite, dar culmea, se îndrăgostesc. Tom este autorul unei cărţi, iar Billie persoanajul său. Pentru ca aceasta să supravieţuiască, Tom trebuie să scrie continuu. Se află la capătul inspiraţiei, dar trebuie să o recapete pentru a salva viaţa persoanei de care s-a îndrăgostit. O carte care  îmbină realul cu fantasticul şi comendia romantică cu thrillerul.

Detalii carte


7. De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger

370244După mai mult de 50 de ani de la apariţie cartea rămâne căpătâiul adolescenţei. Este o carte care rămâne eternă în toate secolele. Nu poţi descrie opera, doar să o traieşti şi să te alături milioanelor de oameni care au citit-o. Doar aşa o vei înţelege.

Detalii carte


8. Carrie de Stephen King

871822O poveste îngrozitoare a unei adolescente timide şi retrasă care suferă din cauza persecuţiilor colegilor de clasă. Această situaţie se transformă într-o adevărată tortură. Nu este suficient, ea trebuie să îndure şi brutalitatea şi violenţa mamei sale. Când disperarea este dusă la limite maxime, Carrie descoperă că are o putere de care se poate folosi spre binele ei.

Detalii carte


9. P.S te iubesc de Cecelia Ahern

314866O poveste de dragoste împresionantă, care a rămas mereu eternă în ciuda faptului că partenerul de viaţă moare. El îi lasă iubitei scrisori pentru fiecare lună, astfel încât să o înveţe cum să trăiască şi fără el.

Detalii carte


10. Privind soarele în faţă Irvin Yalom

371233Înaintea existenţei omului, autorul pune subiectul tabu: moartea. Irvin Yalom prin intermediul cărţii sale, transmite ideea că o data puşi în faţa morţii, trebuie să apreciem mult mai mult persoanele din jurul nostru, să iubim şi să riscăm totul pentru a fi împliniţi.

Detalii carte


11. Femeia în faţa oglinzii de Eric-Emmanuel Schmitt

946110Trei femei, trei epoci. Toate trăiesc în lumi diferite, cu tabieturi diferite, dar oare nu este una şi aceeaşi? Cele trei epoci diferite unesc ipostazele unei femei libere, nesupuse, aflate în căutarea adevărului şi iubirii.

Detalii carte


12. Impăratul muştelor de William Golding

311778Un grup de copii scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o noua robinsoniadă departe de adulţi şi de regulile acestora, se transforma într-un coşmar ucigător de vise: ura ia locul inocenţei şi crima pune stăpânire pe întreaga lume.

Detalii carte


13. Mic dejun la Tiffany de Truman Capote

571513Povestea unui scriitor care îşi aminteşte că a cunoscut în urmă cu cincisprezece ani o fată misterioasă. În scurt timp, cei doi devin prieteni apropiaţi, iar comportamentul ciudat al acestei fete îl face pe scriitor să devină tot mai curios.

Detalii carte


14. Rebecca de Daphne Du Maurier

571245Este o poveste despre două femei, un bărbat şi o casă. Fosta soţie, misterioasă, dispărută pe mare şi actuala soţie, supusă şi naivă. Bărbatul are un trecut pe care nu-l poate uita şi o casă, a cărei existenţă se întrepătrunde cu destinul personajelor.

Detalii carte


15. Mândrie şi prejudecată de Jane Austen

628931Unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen, are ca teme orgoliul şi prejudecata, două trăsături ale persoanajelor principale. Un roman cu multă acţiune, suspans şi poveşti de iubire.

Detalii carte


16. Roşu şi negru de Stendhal

686411Prin Roşu şi negru scriitorul înţelege cariera militară şi cariera ecleziastică, jucându-şi fiecare rolul în destinul personajului principal. Sensul existenţei pentru acesta se găseşte într-un final în “goana după fericire” , prin cunoaşterea de sine.


17. Anna Karenina de Lev Tolstoi

568661Celebrul roman Anna Karenina are în centru tragedia unei femei aflate sub puterea unei pasiuni adulterine. Alte aspecte prezentate sunt: ipocrizia înaltei societăţi, descompunerea modului de viaţă patriarhal şi degradarea instituţiei familiei.

Detalii carte


18. De ce iubim femeile de Mircea Cărtărescu

917704Un şir de istorii femei, supse de un povestitor a cărui viaţă seamănă perfect cu cea a lui Mircea Cărtărescu. În fiecare poveste există un gram de obişnuit dintr-un neobişnuit, un gram de ordinar dintr-un extraordinar.

Detalii carte


19. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

371531O poveste de dragoste trăită de personajul principal, care este de fapt o iluzie. Ce atrage această situaţie? O nemărginită nefericire.

Detalii carte


20. Daneza de David Ebershoff

964392Situaţia nu a putut fi anticipată, fapt pentru care lucrurile au luat o întorsătură. Totul a început de la o banală transformare a soţului danezei Gerda Wegener în femeie, în timp ce ea îi desena portretul. Bărbatul va duce o luptă pe tot parcursul operei generată de loialitatea faţă de mariaj şi propriile dorinţe.

Detalii carte


21. Onoare de Elif Shafak

629617O poveste cutremurătoare despre iubire, crimă şi familie, care vizează trei generaţii. Onoare este în acelaşi timp un exerciţiu de exorcism menit să purifice sufletul Esmei de ura împotriva fratelui care i-a ucis mama şi o poveste moralizatoare ce arată cât de nocivă poate fi obsesia onoarei pentru mintea necoaptă a unui adolescent de şaisprezece ani.

Detalii carte


22. Oscar si Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt

513322Oscar are doar zece ani şi trăieşte într-un spital. Deşi nimeni nu-i spune, el ştie că este bolnav de leucemie şi că mai are doar puţin de trăit. Tant Roz, infirmiera, este singura care reuşeşte să intre în inima copilului şi îl învaţă cum să trăiască fiecare zi ca şi cum ar trăi zece.

Detalii carte


23. Zahir de Paulo Coelho

808908Cărţile lui Paulo Coelho nu au nevoie de prea multă descriere. Stări de spirit, perspectivă asupra existenţei fiinţei umane, iubire, forţa destinului. Aceste aspecte conturează cartea de faţă, Zahir.

Detalii carte


24. Viaţa pe un peron de Octavian Paler

832328Pe peronul unei gări pustii se întâlnesc o femeie şi un bărbat. Fiecare a ajuns acolo după ce şi-au părăsit locul din cauza unor motive nu tocmai normale. Gara este părăsită, ceasul nu merge, trenurile nu trec, dar totuşi cei doi aşteaptă. Ce aşteaptă? Până când aşteaptă?

Detalii carte


25. Femei albastre de Gheorghe Crăciun

628072Un roman neterminat, publicat postmortum, dar totuşi complet şi cu un final oarecum închis oricăror interpretări. Personajul central este un bărbat cu stari instabile, contradictorii care trăieşte între realitate şi imaginaţie. Schimbă slujbe, aleargă dupa mai mult femei, reale dar şi întruchipate în vedete precum Nicole Kidman.

Detalii carte


26.Maitreyi de Mircea Eliade

566101O sugestie pentru cei care încă nu au citit-o sau pentru cei care vor să o recitească, să retrăiască trista poveste de dragoste de pe tărâmurile Indiei. Un roman care prezintă pe lângă iubirea dintre Allan şi Maitreyi, şi tradiţiile,  obiceiurile indiene, ritualurile lor şi modul de viaţă. O experienţă trăită chiar de însuşi autorul.

Detalii carte


27. Exerciţii de echilibru de Tudor Chirilă

603359Texte adunate într-un volum. Ce îndem au? Să trăiţi în cel mai frumos mod posibil, să iubiţi şi să fiţi liberi. Cu o trăsătură dulce-amară a scrisului, Tudor Chirilă scrie despre iubire, pasionat de filme şi teatru, dar ironic atunci când vine vorba de zilele de acum.

Detalii carte


28.M-am hotărât să devin prost de Martin Page

919960Când lumea este tot mai sucită, omului deştept îi vine să se întrebe “oare prea multă minte strică?” Care este modul prin care poţi duce o viaţă fără griji? Inteligenţa trebuie să capituleze ca posesorul ei să ducă o viaţă liniştită.

Detalii carte


29. Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupery

869405„– Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim – zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători de prieteni. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă!” – fragment

Detalii carte


30. Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

321560Cartea prezintă povestea a doi tineri, fiul stăpânului şi fiul servitorului, de etnii şi religii diferite. O carte emoţionantă, dar nu lacrimogenă despre prietenia celor doi, Amir şi Hassan.

Detalii carte


31. Amintiri din viitor de Andreea Russo

976388Mir, personajul care îşi cunoaşte viitorul. La 7 ani, vrea să afle prin ce se deosebește de toți ceilalți. La 12 ani, învăță cum să fie ca ceilalți. La 17 ani, se îndrăgostește de Amelia. La 22, o întâlnește. La 27, se află într-un avion care urmează să se prăbușească. Deja faci parte din viitorul lui.

Detalii carte


32. De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga

934671 (1)Citind cartea ajungi să trăieşti alături de personajul principal. Emma, o tânără rebelă, nonconformistă, trece pe parcursul operei prin stări cu totul diferite: de la bucurie la dezamăgire. Emmei îi este teamă de singurătate, de aceea se întoarce mereu la el.

Detalii carte


33. Ferma animalelor de George Orwell

376683Când animalele de la fermă îşi alungă stăpânul beţiv, se unesc pentru a deveni o echipă. Pentru moment toate animalele muncesc cot la cot pentru a fi hrănite toate gurile. Regulile sunt cunoscute de toţi: animalele sunt egale, nimeni nu consumă alcool, nu poartă haine, nu doarme în pat, nu-şi va ucide semenii. Dar ce se întâmplă când porcii vor prelua puterea peste întreaga fermă?

Detalii carte


34. Femeia la trezeci de ani de Honore De Balzac

612288Pe fundalul războiaelor napoleoniene, romanul prezintă viaţa unei frumose doamne din înalta societate franceză. Destinul personajului principal se croieşte dupa iubire pe care o primeşte şi totodată o dăruieşte.

Detalii carte


35. Sub aceeşi stea de John Green

sub-aceeasi-stea_1_fullsizeHazel Grace Lancanster, personajul principal în vârstă de doar 16 ani, a descoperit medicametul minune care îi prelungeşte viaţa, dar ea simte că este tot în aceeaşi “fază terminală”. În cadrul uni grup de suport se întâlneşte cu un băiat care suferă de aceeaşi boală. De atunci cei doi încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti.

Detalii carte


36. Dacă aş rămâne de Gazle Forman

836378Mia are 17 ani, cântă la vioară şi are o familie iubitoare şi un prieten perfect. Ea trebuie să aleagă daca plecă în America să studieze sau rămâne în oraşul său. Însă într-o  zi din cauza unui accident rutier îsi pierde părinţii şi fratele mai mic. Deşi nu îşi aminteşte de momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur. Viaţa i se schimă brusc în doar o zi.

Detalii carte


37. Femeia în roşu de Mircea Nedelciu, Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş

femeia-in-rosu_1_produs (1)„E o carte-puzzle, multietajată, minuţios îmbrăcată, în care alternează registre şi tonuri narative de o neobişnuită bogăţie şi în care «peticele» intertextuale realizeaza un colaj, în care nuanţele diverselor epoci colizioneaza într-un haos ordonat. Nu forma cărţii este însa lucrul cel mai important în cazul Femeii in roşu, ci filosofia ei. Trei teoreticieni literari pornesc în căutarea locus-ului estetic ce a părut, vreme de o sută de ani, cel mai puţin adecvat pentru ancorarea unei opere «serioase», cel mai demn de o evitare dispreţuitoare: senzaţionalul” (Mircea Cărtărescu)

Detalii carte


38. Fraţii Karamazov de F. M. Dostoievski

375990Un roman complex cuprinde întrebările esenţiale ale umanităţii: existenţa lui Dumnezeu, natura vinei, consecinţele dezastruoase ale raţionalismului.

Detalii carte


39. Cei frumoşi şi blestemaţi de F. Scott Fitzgerald

568353O poveste despre America anilor ’20, despre consumul nemăsurat de alcool şi viaţa de noapte, “principii” care câştigă în faţa iubirii, artei, devenind aproape invariabile. Figura centrală a romanului este un tânăr sofisticat, cu studii, dar un împătimit al alcoolului. Cu acest dezavantaj reuşeşte să îşi distrugă tinereţea.

Detalii carte


40. În noapte de Haruki Murakami

628328În noapte este un puzzle de personaje cum nu se poate mai diferite: Eri Asai, un fotomodel cufundat într-un somn care durează de luni de zile, sora ei, Mari, o studentă pasionată de lectură, un trombonist de jazz, o tânără prostituată chinezoaică brutalizată şi abandonată într-un hotel, un simplu angajat la o firmă de calculatoare. Toţi sunt oameni ai nopţii bântuiţi de secrete şi dorinţe nelămurite, iar legăturile dintre ei se limpezesc încetul cu încetul pe parcursul cărţii.

Detalii carte


41. Blues pentru o pisică neagră de Boris Vian

blues-pentru-o-pisica-neagra-nuvele_1_produsBlues pentru o pisica neagră este o colecţie de povestiri în care Boris Vian îşi mărturiseşte pe spaţii mici pasiunea pentru firescul răsturnat cu susul în jos şi pentru jocurile infinite cu limbajul şi literatura. Pe fondul celui de-al doilea Război Mondial, lumea a luat-o razna, dar toate personajele se luptă pentru a salva aparenţele. Protagoniştii sunt dintre cei mai ciudaţi, iar acţiunile lor în acord cu lumea.

Detalii carte


42. Oraşe de hârtie de John Green

855515Margo si Quentin sunt doi îndrăgostiţi care se caută continuu. Ea reapare în viaţa lui ca mai apoi să hotărască să dispară definitiv. Pentru el a fost femeia din vis, o enigmă devenită mister.

Detalii carte


43. Domnişoara Christina de Mircea Eliade

O poveste de groază, povestea Christinei, o femeie ucisă şi preschimbată în spirit şi a conacului bântuit. Îşi exercită apucăturile vampirice asupra locuitorilor din împrejurimi. Ea încearcă o reîntoarcere în lumea oamenilor prin intermediul dragostei, transformându-se din nou în femeie, dar vraja malefică este ruptă de un tânăr.

Detalii carte


44. Delirul de Marin Preda

delirul_1_fullsizeCitind cartea treci prin istoria valabilă şi în zilele noastre. Stări contradictorii care te poartă prin profunzimea scrisului specific lui Marin Preda. O operă care o citeşti şi o reciteşti şi tot nu te saturi.

Detalii carte


45. Pădureanca de Ioan Slavici

908157O nuvelă mai puţin cunoscută a autorului. Prezintă povestea tristă a zbuciumului sufletului în două trupuri. O carte care merită scoasă din raft şi citită până la ultima pagină.

Detalii carte


46. Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu

689830Un  roman inspirat de un eveniment real, condamnarea la moarte și apoi execuția prin spânzurare a fratelui lui Liviu Rebreanu, Emil, ofițer în armată, care a încercat să dezerteze și să ajungă în liniile românești. Personajul principal este un intelectual confruntat cu mai multe drame de conștiință.

Detalii carte


47. Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne

323012Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său.

Detalii carte


48. Puterea prezentului de Eckhart Tolle

317676Este un ghid destinat cunoşterii şi meditaţiei. Scris sub forma întrebări-răspunsuri, cartea cuprinde toate curiozităţile scriitorului adunate de-a lungul timpului la seminarii şi conferinţe.

Detalii carte


49. Dragă viaţă de Alice Munro

787471Cartea prezintă realitatea inconjurătoare exact aşa cum este ea. Fără exagerări, modificări sau ajustări, doar realitatea. Poveşti imprevizibile care te prind  fără a-ţi mai da drumul.

Detalii carte


50. Avocatul străzii de John Grisham

786600Când un tânăr avocat în plină ascensiune hotărăşte să devină apărătorul celor fără adăpost, se produce un cutremur de proporţii în prospera firmă la care lucrează, iar viaţa lui se va schimba radical. Cu logica sa, Grisham, avocatul scriitor, va reuşi din nou să demonteze un întreg sistem pentru a-l reclădi altfel.

Detalii carte


Tu ce alte cărți ți-ai propus să citești vara aceasta?

Lasă un comentariu mai jos și haide să completăm lista împreună 🙂