Recenzie: „Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline

de | oct. 10, 2019 | Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

“Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline este o carte emoționantă și dramatică ce pune accentul pe prietenie. Eu nu am putut lăsa prea ușor din mână volumul. Și cu siguranță nici tu nu o vei face. Este o carte de ficțiune, dar istorică totodată. Deoarece afli o mulțime de informații despre trenurile orfanilor dintre anii 1854 și 1929.

Aceste trenuri au transportat mii de copii orfani prin toată America. Pentru ca aceștia din urmă să își găsească o casă în care să le fie purtat de grijă. Dar nu toate cazurile au fost încununate cu succes. La fel ca și cazurile din orfelinatele din zilele noastre. Sau chiar dacă au fost adoptați, copiii din trenurile orfanilor au fost luați de respectivele cupluri doar pentru a le sluji în gospodărie, ca niște mici sclavi.

Afli din cartea “Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline adevăruri triste din istoria noastră

Dar în afara cadrului istoric, scrierea de față cuprinde o poveste aparte despre două destine care ajung să se întâlnească. Sau mai bine zis aflăm despre două povești foarte emoționante. Ambele făcând referire la orfani, dar din timpuri diferite. Așa cum dă de înțeles romanul acesta, numai un orfan poate să înțeleagă prin ce trece și a trecut alt orfan. Însă nu este cazul să ne gândim doar la ce e mai rău. Deși viața personajelor din carte este zbuciumată, autoarea pictează cu culori mai strălucite finalul poveștii.

Scrierea Christinei Baker Kline reunește cu emoție viețile bogatei bătrâne Vivian și a orfanei Molly. Ambele destine sunt captivante. Iar cele două femei vor ajunge să fie prietene una cu cealaltă. Dar mai întâi autoarea îți oferă posibilitatea să o cunoști pe adolescenta Molly. Ca mai apoi, datorită întâlnirilor dintre cele două, să afli mai multe despre misterioasa Vivian.

Inițial, fetei i se pare că bătrâna bogată are tot ce își poate dori

Dar dându-i câte o mână de ajutor la aranjarea lucrurilor pe care le are în casă, ea află că povestea de viață a celei la care merge este foarte tristă. Nici Vivian și nici Molly nu se deschid prea ușor una față de cealaltă. Dar pe măsură ce află că sunt în siguranță una cu cealaltă și că pot fi sincere, cele două femei vor crea o legătură de suflet, unită mai ales de istoriile lor personale.

Așa vom afla cum a rămas tânăra orfană, dată în grija serviciilor sociale. La fel vom afla și despre cum a rămas Vivian orfană și cum a mers cu trenul orfanilor în copilăria ei, ca un animal la târg. Totul pentru a-și găsi noi părinți care să o ajute și să o îndrume în viață. Nici Molly nu este cine pare la suprafață. Și nici bătrâna nu a fost cunoscută mereu cu numele pe care îl are acum.

Și pentru că “Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline merita un final minunat, scriitoarea i-a oferit unul. Iar noi ca cititori nu avem deloc de ce ne plânge.

Titlu: TRENUL ORFANILOR
Autor: Christina Baker Kline
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 630

Alte recenzii de la Christina Baker Kline:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 17 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments