Recenzie: „Orlando” de Virginia Woolf

de | dec. 5, 2019 | Beletristică, Biografii, Ficțiune, Recenzii cărți, Romantism

“Orlando” este o biografie voalată făcută de scriitoarea britanică Virginia Woolf prietenei și iubitei sale. Poeta și romanciera Vita Sackville-West. Romanul scrisoare de dragoste a fost publicat inițial în anul 1928.

Controversata autoare Virginia Woolf care a murit la fel de dramatic pe cât a trait a scris și alte opere ce au devenit foarte cunoscute. Este vorba despre “Doamna Dalloway”, “Spre far”, “O cameră separată”, “Valurile”, “Anii”, “Între acte”, “Noapte și zi, dar și “Flush, câinele poetei”.

Fiind la prima mea întâlnire cu stilul scriitoarei engleze, nu pot zice că mi-a plăcut prea mult

Mi s-a părut o scriere bizară. Dar nu bizară neapărat referitor la subiectul adoptat. Un bărbat care peste ani și ani se transformă ca prin farmec în femeie și este aproape nemuritor. Deși nu este greu de spus că și acest lucru te poate surprinde. Eu mă refer mai ales la felul în care este construită narațiunea. Nu are nici dialog. Nu are nici descriere prea multă. Este într-adevăr în mare narațiune, ceea ce ar trebui să facă textul ușor de parcurs și de înțeles.

Însă cel puțin pentru mine povestea de viață și sexualitatea lui Orlando, care e când bărbat, când femeie, m-a derutat enorm. Limbajul a fost mai mult abstract, filosofic, cu nenumărate idei despre viață și despre cele două sexe.

Nu că ar fi un lucru rău la o lectură. Poate că pur și simplu nu am fost eu pe aceeași lungime de undă cu felul în care a fost scris romanul. Se poate să dau de alte cărți de la Virginia Woolf care să îmi placă mai mult. Sau poate că nu. Oricum, nu mă voi lăsa convinsă doar de o singură carte că stilul ei nu este pentru mine.

Romanul „Orlando” de Virginia Woolf reprezintă o scriere exuberantă, nonconformistă, feministă

În această operă scriitoarea a creat un personaj eliberat de constrângerile impuse de gen și timp. Orlando este pe rând bărbat și femeie. Este născut în Epoca Elisabetană, într-o familie bogată cu o poziție socială înaltă. Protagonistul ne este prezentat ca un tânăr nobil la începutul poveștii. Dar se transformă brusc într-o femeie modernă după trei secole.

La început tânărul Orlando așteaptă o vizită de la însăși regina Angliei, pe care reușește să o cucerească și să îi devină protejat. Ne sunt prezentate viața și iubirile din tinerețe ale personajului drept bărbat. La mijlocul romanului, din postura de ambasador în Constantinopol(orașul Istanbul din prezent), el se trezește femeie. De acum cartea începe să descrie prin rațiunile lui Orlando rolul femeilor în secolele 18 și 19. Nu fără sarcasm.

Spre finalul romanului Orlando este soție și mamă. Ea cugetă la viitorul ce pare mult mai promițător și bun pentru femei. Iar dacă tot nu ai înțeles de ce e așa ciudată această carte, nici eu nu sunt mai luminată decât tine. În orice caz, romanul construiește personajul principal ca întruchipare fictivă a iubitei Virginiei Woolf, Vita Sackville-West.

Titlu: ORLANDO
Autor: Virginia Woolf
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 283
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 1390

Alte recenzii de la Virginia Woolf:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 16 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments