Recenzie “Spre far” de Virginia Woolf

de | mai 12, 2022 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPRE FAR ARE REDUCERE PE:

Relația mea cu această carte a fost una de love-hate. Nu a fost o lectură ușoară și nici istoria nu mi s-a părut ușor de urmărit. Pe-alocuri plictisitoare aș zice. Alte părți adevărate bijuterii. De-altfel, cred că se mai întâmplă uneori să avem aceste percepții când îi citim pe clasici.

Am făcut cunoștință cu opera Virginiei Woolf prin “O cameră doar a ei”. Dacă e să fac o comparație între cele două romane, trebuie să menționez că prima întâlnire a fost una mai agreabilă. Am rezonat cu “O cameră doar a ei” ceva mai mult.

Evenimente din acest roman se petrec între 1910 și 1920. Eroii sunt membrii familiei Ramsay și oaspeții lor. Figura doamnei Ramsay se evidențiază printre celelalte personaje. Ea reprezintă prototipul feminin în viziunea lui Woolf – o fire blajină, iubitoare, mereu înconjurată de cei opt copii. În același timp, în antiteză cu ea apare soțul, domul Ramsay, prototipul masculinității (la fel în viziunea lui Woolf) un bărbat dur și egocentric. Aflăm pe parcurs că domnul Ramsay nu este iubit nici de proprii copii.

Totuși de-a lungul lecturii cititorul nu realizează dacă antiteza între cele două personaje de bază evidențiază modelul feminin și cel masculin, sau reprezintă doar deosebirea între doi părinți. Primul își manifestă dragostea, căldura și blândețea față de copii, iar cel de-al doilea nu este nici el autoritar, însă egoist și ține cu tot dinadinsul să fie corect, chiar dacă aceasta rănește inimile copiilor.

Printre oaspeții soților Ramsay se afla tânăra Lily Briscoe. Ea apare la început ca o pictoriță nesigură care încearcă să facă un portret al doamnei Ramsay și al lui James, cel mai mic dintre copii. Lily este o observatoare prin ochii căreia analizăm personajele. Acel tablou finisat abia peste zece ani ar putea reprezenta faptul că e bine să ducem lucrurile la bun sfârșit. Sau ar putea fi o transpunere în nemurire a doamnei Ramsay, o readucere în scenă a acestui personaj atât de îndrăgit de cititori.

Dispute, dezacorduri, ciocniri de păreri, prejudecăți – toate aceste ingrediente domină filele romanului și vin să condimenteze gustul lecturii.

I se părea absurd să inventezi diferenţieri, cînd oamenii — numai Dumnezeu ştie — erau şi-aşa destul de diferiţi. „Deosebirile reale, îşi spunea ea stînd în picioare lingă fereastra salonului, sînt suficiente, o, absolut suficiente !” Se gîndea în clipa aceea la bogaţi şi săraci, la cei de sus şi cei de jos…

Ți-a plăcut recenzia cărții SPRE FAR?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Virginia Woolf

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SPRE FAR CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Spre Far
Autor: Virginia Woolf
An apariție : 2002
Editura: RAO
Nr. Pagini: 251
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 12.05.2022
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 8491

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments