Recenzie ”Blestemul Câștigătorului” (Trilogia Câștigătorului #1) de Marie Rutkoski

de | ian. 10, 2018 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Blestemul Câștigătorului este cartea ce se citește la timpul ei. Acest lucru l-am aflat pe propria-mi piele. Deci, pentru început, am un sfat pentru voi: dacă luați această carte și după un prim capitol credeți că nu vă place, părăsiți-o pe raft pentru o vreme. Când veți reveni asupra ei, vă veți îndrăgosti iremediabil. De asemenea, asigurați-vă că aveți și continuarea. Nu de alta, dar nu vă doriți ca la finalul fiecărui volum să vă căpătați cu o privire de câine bătut a cărui lumea s-a sfârșit.

Fericirea depinde de libertate, iar libertatea depinde de curaj.

Marie Rutkoski ne aruncă într-o altă lume. Într-una unde herranii au fost cuceriți de valorieni. Un popor pașnic, bogat în artă și în suflet, s-au treziți cotropiți de un popor sângeros și sălbatic, atras de bogăția și de arta frumosului  și de manierele lor. Nefiind un popor războinic, herranii au fost repede înfrânți, iar populația a fost transformată în sclavi. Zece ani de asuprire a trecut de atunci.

-În război, totul depinde de ceea ce cunoști despre abilitățile și avantajele dușmanului, zisese el. Da, norocul face și el parte din ecuație. Terenul va fi un element crucial. Numerele sunt importante. Dar felul în care estimezi puterea oponentului decide probabil, mai mult ca orice, rezultatul bătăliei.

În mijlocul acestui haos unde ura și dușmănia zace în fiecare privire, se naște iubirea. O iubire oglindită în cea a Julietei și a lui Romeo, născută în tabere inamice, cu toată lumea împotriva ei, până și protagoniștii alungând-o ca pe o molimă și îngropând-o în sertarul ascuns al uitării. În ciuda condițiilor vitregi am sperat ca praful uitării să se ridice de pe ea și să-și îndrepte pașii spre un deznodământ mai fericit. Dacă speranța mi-a fost transformată în realitate, rămâne de văzut.

-Presupun că niciunul dintre noi nu a ajuns să fie ceea ce au crezut alții că vom fi.

Kestrel este nu numai valoriană, dar și fiica generalului Trajan, cel ce a adus faimă Valoriei și continuă să o facă. Până să-l întâlnească pe sclavul herran, Arin, Kestrel era sigură că singura ei problemă e să se sustragă dorinței tatălui de a se înrola în armată și de a-și păstra independența fără a fi nevoită să se căsătorească. În același timp, dragostea ei pentru pian și ale sale sunete era un alt impediment în calea câștigului contra propriului tată.

Și-a amintit cum inima ei, strânsă ca un pergament, se deschisese atunci când o sărutase Arin. Cum se desfăcuse asemenea unei flamuri.

Dacă inima ei era un pergament rulat, atunci îi putea da foc. Ar fi devenit un tunel de văpaie, o mână de cenușă. Secretele înscrise în ea ar fi dispărut și nu ar fi știut nimeni.

Soarta îi hărăzește altceva. Ca un șarpe, sentimentul iubirii i se strecoară în suflet punând stăpânire pe întreg spiritul ei. Însă mândria de a nu se lăsa răpusă o ține în picioare chiar și cu riscul de a-și amaneta inima. Kestrel și Arin sunt sortiți să fie prieteni în bătaia inimii, însă dușmani pe terenul vieții. Arin se folosește de Kestrel pentru a se răscula și a-i înfrânge pe valorieni. Prețul câștigului va fi mult mai mare decât a anticipat, iar Blestemul Câștigătorului se va abate asupra lui Kestrel. Pe toată durata lecturii am fost la extreme. Pe de o parte mi-am dorit ca Kestrel să se predea sentimentului iubirii și să-l accepte pe Arin. Pe de altă parte, spiritul de luptător mă făcea să o impulsionez pe Kestrel să nu se lase supusă și să îmbrățișeze soarta herranilor.

-(…) Nu te teme. Kestrel a zâmbit amar. Se pare că totuși sunt o lașă.

Arin a scuturat din cap.

-E mai greu să trăiești.

Blestemul Câștigătorului este o lectură ce îți împinge limitele spiritului la saturație. Vrei și nu vrei. Renunți și totuși lupți. Marie Rutkoski ne aruncă într-o luptă contra sclaviei, face planuri de recuperare a teritoriilor și când toate sunt puse la puncte ne lovește cu săgeata lui Cupidon obligându-ne să ne adaptăm. Dar cum te poți adapta când din cuceritor devii cucerit, și apoi din inamic trebuie să te transformi în protector!? Vor reuși Kestrel și Arin să-și salveze viața din mijlocul unui război ce este la fel de crud atât pe terenul oamenilor cât și pe cel al inimilor?

-(…) S-ar părea că s-a abătut asupra ta Blestemul Câștigătorului.

Kestrel s-a întors spre ea.

-Ce vrei să spui?

-Tu nu prea vii la licitații, așa-i? Blestemul Câștigătorului e atunci când obții obiectul dorit, dar numai la un preț uriaș.

Titlu: BLESTEMUL CÂȘTIGĂTORULUI (TRILOGIA CÂȘTIGĂTORULUI #1)
Autor: Marie Rutkoski
An apariție : 2016
Editura: LEDA
Nr. Pagini: 365
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2097

Alte recenzii de la Marie Rutkoski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments