Recenzie “Crimă și pedeapsă” de Feodor Mihailovici Dostoievski

de | nov. 25, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Am revenit la inegalabilul Dostoievski. Acest titan al literaturii universale, cunoscut drept un observator fin al naturii umane, impresionează cititorii de diferite vârste. Însă, din propria experiență pot afirma că felul în care l-am perceput pe Dostoievski când l-am descoperit cu această carte acum vreo cinsprezece ani în urmă este diferit de felul în care l-am redescoperit acum. Nu știu dacă vârsta are vreo importanță, o fi mai curând experiența de cititor.


Cu siguranță opera lui Feodor Mihailovici Dostoievski este o operă de reper pentru literatura universală. Este acel patrimoniu literar care nu-și pierde din valoare odată cu trecerea anilor. Și dacă întâmplător printre cei ce-mi citesc recenzia se mai află cititori care încă nu l-au descoperit pe Dostoievski, cred că “Crimă și pedeapsă” este opera cu care puteți începe marea aventură.
Deși la primele pagini s-ar putea întâmpla să aveți ceva reticențe în a continua lectura, vă invit să vă înarmați cu răbdare și să-i dați romanului șansa de a vă cuceri. Am certitudinea că-i va reuși. De-altfel nu trebuie să uitați că clasicii nu se citesc precum thrillerele modernilor contemporani. Nu trebuie să vă așteptați la intrigă și suspans la fiecare pagină. Cu atât mai mult, operele lui Dostoievski conțin pagini întregi de meditații filozofice de o frumusețe incontestabilă. Cred că “Crimă și pedeapsă” de rând cu celelalte opere ale sale sunt în stare să cucerească chiar și cititorul modern.
O multitudine de personaje se perindă prin fața cititorului. Autorul le-a descris, deși în mod indirect, într-un mod atât de maiestuos, încât trăsăturile lor caracteristice le fac diferite de alte personaje ale literaturii universale. Aici întâlnim simplitatea și puritatea caracterului femeii sărace, dar care își poartă cu demnitate lipsurile materiale. Tot aici îl întâlnim pe tânărul intelectual care luptă pentru supravețuire. Nu lipsește nici avarul care consideră că principala virtute a unui om este măsurată în mărimea portofelului său și deci poate domina pe oricine cu banii săi.
În ce privește figura personajului principal, critica literară abundă în descrierea lui Raskolnikov. Este într-adevăr un personaj complex și dificil a fi descris în termeni exacți. Multiple contraste se întâlnesc în aceeași persoană. El este deopotrivă generos cu săracii, dar avar cu sine însuși, umanist și nihilist, bun și rău. El susține ideea vărsării de sânge dictată de conștiință. Își atribuie rol de judecător suprem care poate decide cine să trăiască și cine poate fi ucis; căci conform lui viața unor oameni nu valorează mai mult decât cea a unui păduche.
Citind romanul am observat că Dostoievski a fost un vizionar și un gânditor iscusit. Unele din tezele expuse aici privind “societatea viitoare” chiar s-au adeverit. Spre exemplu unul dintre personajele sale exprimă ideea că “în societatea viitoare bătaia e de neconceput.” Același personaj, Andrei Semionovici, cu privire la prostituate afirmă “în societatea actuală, situația ei nu-i prea normală, firește, fiindcă este forțată, dar în societatea viitoare o să fie absolut normală, pentru că o să fie liberă.” Și oare nu a avut dreptate?!

“Fluturele zboară singur spre lumânare.”

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ
Autor: Feodor Mihailovici Dostoievski
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 553
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3501

Alte recenzii de la Feodor Mihailovici Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments