Înainte de a citi curiozitățile despre Oscar Wilde...
👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Oscar Wilde și descoperă ce nu ai citit încă.

Astăzi ne îndreptăm puțin atenția spre literatura universală și descoperim aspecte din viața lui Oscar Wilde.

Curiozități despre Oscar Wilde

 1. Scriitor irlandez, născut în Dublin.
 2. Oscar Wilde a fost fiul unui medic irlandez. Tatăl sau, Sir William Wilde, doctor, anticar și scriitor, mai avea trei copii dintr-o primă relație. Mama sa, Jane Francesca Elgee, era poetă și jurnalistă.
 3. Fiind pasionat de limba greacă și desen, Oscar Wilde a câștigat numeroase premii și burse de studiu.
 4. După studii strălucite la Trinity College din Dublin, audiază prelegerile de estetică la Universitatea din Oxford, unde se distinge prin gusturile sale rafinate și îmbrăcămintea elegantă.
 5. După absolvire, în 1878, se mută la Londra.
 6. În 1882 publică prima sa culegere de versuri, în privința careia criticii nu au căzut de acord.
 7. Urmează o perioadă în care ține o lungă serie de prelegeri de estetică în Statele Unite și Canada, o alta în care Wilde locuiește pentru o scurtă perioadă la Paris, după care își încheie șirul de conferințe în Marea Britanie și Irlanda.
 8. În 1884 se căsătorește cu Constance Lloyd, cu care are doi fii. Tot în 1886, Wilde are prima relație homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenușa sa va fi înhumată în mormântul lui Oscar Wilde).
 9. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea publică o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică.
 10. Urmează perioada sa de declin, condamnat la închisoare, cauza fiind expunerea relatiei sale cu Alfred Douglas.
 11. Între timp soția și copiii îl părăsesc și îsi schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar și căzut în dizgrație, Wilde mai trăiește încă trei ani, cutreierând Europa și locuind în hoteluri ieftine. Moare la Paris in 1900.

Top 100 cărți ale anului 2023