„Evie și animalele” de Matt Haig

de | feb. 15, 2022 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EVIE ȘI ANIMALELE ARE REDUCERE PE:

Am cumpărat cartea Evie și animalele din două motive, primul, pentru că mi-a plăcut mult filmul „Un băiat numit Crăciun”, dupa cartea lui Matt Haig, al doilea, pentru că titlul conține cuvântul „animale”, și fiica mea le adoră.
Prima parte a cărții este interesantă, cum m-aș fi așteptat să fie din titlu și din mica descriere de pe copertă: o fetiță are un har special, și poate comunica cu animalele. Ea poate comunica nu doar prin cuvinte, sau de fapt mai corect ar putea fi spus că ea poate comunica mai puțin prin cuvinte, cât telepatic. Aceasta este o idee care mă intrigă de mai mult timp, o idee pe care am regăsit-o în diverse cărți pentru copii: ideea că alte creaturi ar comunica între ele nu prin cuvinte ci pur și simplu „conectându-se” unele la altele.

Până aici, totul bine, dar dintr-odată cartea devine un thriller. Dacă ești adult, poți să înduri schimbarea de ton, dar pentru copii s-ar putea să fie cam înspăimântătoare (au fost inclusiv câteva schimburi de replici pe care le-am sărit, fiind o înșiruire de moduri de a transmite unui personaj că va fi omorât ). Se vorbește mult despre moarte, există personaje, principale sau episodice, despre care se spune explicit că au fost omorâte.
Dar pentru că nu toți cititorii sunt la fel, fie ei adulți, fie copii, nu mă îndoiesc că și această carte își va găsi fanii.

Alt minus este că personajele nu au o psihologie care să aibă consistență, își schimbă parerile de la jumătatea cărții fără să își explice schimbarea radicală de optică.

Dacă îți place recenzia cărții EVIE ȘI ANIMALELE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Matt Haig

Vreau să remarc totuși discuțiile despre prietenie, care mi s-au părut constructive într-o carte pentru copii, despre cum unele prietenii se termină pentru că cei doi membri evoluează în direcții diferite, despre cum în etape diferite ajungem să avem (nevoie de) prieteni diferiți, dar si despre bullying, un cuvânt care, deși întârzie să apară în dicționarele românești, descrie o situație care din păcate există de ceva vreme în peisajul școlilor românești.

Un alt subiect interesant de citit și dezbătut împreună cu copiii, și această carte poate fi un punct de plecare, este impactul tehnologiei și al social media asupra vieții și relațiilor celor mici, mai ales atunci când părinții își ridică rar ochii din telefon și copiii le calcă pe urme.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EVIE ȘI ANIMALELE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: EVIE ȘI ANIMALELE
Autor: Matt Haig
,
Ilustrator: Emily Gravett
An apariție : 2021
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 5 / 10
Vizualizari recenzie: 462

Alte recenzii de la Matt Haig:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela-Dana Stoica este redactor Booknation.ro de 352 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 23 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela-Dana Stoica aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments