Interviu cu Radu Găvan, autorul cărții „Exorcizat”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poţi spune câteva lucruri despre tine?

Radu Găvan: Am publicat două romane şi două colecţii de proză scurtă. În luna mai va fi lansat al treilea roman al meu, Diavoli fragili. Am scris şi câteva poeme. Un poet a citit vreo două şi a spus că sunt departe de ceea îmi iese în proză. Alt poet a spus că sunt bune. Aveau dreptate amândoi. Îmi place foarte mult Bolaño. Scriitura lui are ceva magic. Îmi plac şi Bukowski, Haruki Murakami sau Rawi Hage. În cărţile lor găsesc ceva care mă linişteşte, îmi hrăneşte plăcerea lecturii. Citesc, scriu, ascult muzică, înot, merg cât de des pot la cinema sau la restaurant. Nu prea îmi place să îmi înfrânez pornirile. De fapt, nu vreau. Am o familie frumoasă. Asta contează cu adevărat. Am familia, literatura, câteva plăceri şi câţiva prieteni buni, nu e o viaţă prea rea.

E.I. Când ţi-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

R.G. Nu spui – vreau să fiu scriitor. Nu devii scriitor. Eşti sau nu eşti. La un moment dat apare nevoia aia să scrii şi o faci, dar nu e ca şi cum a apărut din senin. E ceva care se găsea în tine şi a crescut hrănit de viaţa pe care ai dus-o, de literatura pe care ai citit-o, de experienţele prin care ai trecut, de mintea şi sufletul tău. La mine, nevoia asta, nenorocită uneori, minunată în rest, a răbufnit acum vreo patru-cinci ani.

E.I. Care din cărţile tale te descriu cel mai bine?

R.G. Toate. Sunt o sumă a scrierilor mele.

E.I. Ai folosit ca personaj în cartea ta pe cineva din viaţa reală?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

R.G. Am şi personaje inspirate din persoane reale, da, însă e vorba de un amestec între realitate şi imaginaţie. Uneori, realitatea în doze prea mari e ceva groaznic de plictisitor, iar alteori e de neîndurat. Pentru liniştea noastră, pentru a trăi bine, avem nevoie de nişte poveşti bune, de o literatură de calitate.

E.I. Care este motivaţia ta atunci când scrii?

R.G. Am spus de curând într-un alt interviu – nu mai pot da un răspuns simplu la clasica întrebare – De ce scrii? Răspunsul se găseşte în cărţile mele, mai ales în Diavoli fragili.

E.I. Ce ne poţi spune despre cartea „Exorcizat”?

R.G. Exorcizat a fost începutul, primul meu roman. Voi avea întotdeauna o slăbiciune pentru cartea asta, pentru tânărul rătăcit într-o lume pe care nu o înţelege şi pe care o respinge cu violenţă, nerealizând că acest drum, această cale a violenţei, izvorâtă în fond dintr-o frică pură, este o fundătură sau mai curând un cerc, un şarpe ce se înghite singur. Poate că într-o zi voi reciti Exorcizat şi îi voi spune tânărului – Hei, până la urmă s-a terminat cu bine, nu?, iar el va zâmbi şi va încuviinţa, iar violenţa şi frica vor fi plecat demult din privirea lui.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

R.G. Am pornit de la experienţele mele ca agent imobiliar. Între 2003 şi 2005 am avut o perioadă mai puţin bună în unele privinţe. Am decis să explorez anumite trăiri avute în acei ani. Există însă şi o importantă parte ficţională. Îmi place să mă joc, să înaintez cât de mult pot în anumite direcţii. Fără ficţiune, fără imaginaţie, nu am cum.

E.I. Cum te-ai simţit atunci când ai publicat prima carte?

R.G. Am fost fericit, normal.

E.I. Unde îţi pot urmări cititorii noştri activitatea şi de unde pot cumpăra cărţile?

R.G. Sunt pe facebook, am şi un site. Cine e interesat de mine, de  cărţile mele, mă poate găsi foarte uşor. Există un instrument minune. Se numeşte Google. Introduci expresia magică “Radu Găvan” şi puf! – ai parte de mult Găvan. Opţional, poţi adăuga Exorcizat sau Neverland sau cărţi sau elefant sau Cărtureşti sau mai ştiu eu ce şi vei avea parte de şi mai mult Găvan. Poate prea mult chiar.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

R.G. Sper că v-a plăcut interviul. Vă mulţumesc pentru timpul oferit.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Uirebit
  Reply

  Citatul zilei: „Nu devii scriitor. Eşti sau nu eşti.”
  Hmm… Tare mi-e teamă că aici onorabilul R.G. se cam înșeală.
  După teoria dumnealui, trebuie să fii predestinat pentru a scrie.
  Nimic mai fals!

POST A COMMENT.