Recenzie Ion de Liviu Rebreanu

by | Sep 12, 2014 | Beletristică, Educație, Recenzii cărți

ion liviu rebreanuNici nu știu de unde ar trebui să încep. De Liviu Rebreanu și romanele sale de analiză psihologică a auzit toată lumea și cu siguranță ați citit măcar unul (sau dacă nu, sigur ați văzut pe la TV o ecranizare adaptată după una din cărțile sale). Cartea pe care vă voi prezenta-o azi, și anume, ”Ion”, este probabil cel mai cunoscut roman al său.

Este structurat în două părți, ”Glasul pământului” și ”Glasul iubirii”, fiecare împărțite la rândul lor în mai multe capitole. Romanul ”Ion” se studiază în școli, fiind considerat un roman realist/obiectiv.

Îl avem ca personaj principal pe Ion al Glanetașului și este un tânăr țăran, dornic de a obține cât mai mult pământ. Pentru câ provine dintr-o familie modestă, acesta nu are o avere mare iar singura sa posibilitate de a obține pământ este să se însoare cu o fată de familie bună, care să aducă multă zestre cu ea.

Ana este fata care îndeplinește aceste caracteristici. Fiind o fată de familie bună, Ion ia în considerare să se o ia de nevastă. Deși tatăl Anei s-a opus, el plănuind să o dea de nevastă lui George (un tânăr de familie bună), Ion reușește să o lase pe Ana însărcinată, obligându-l astfel pe tatăl ei să i-o dea de nevastă cu tot cu pământuri.

Problema apare atunci când Florica, femeia pe care Ion o iubește, se mărită cu George. Ion nu o iubea pe Ana, ci o considera urâtă, fiind foarte slăbuță. Deși ar fi trebuit să fie fericit pentru că a obținut pământurile mult durite, Ion se gândește mai mereu la Florica și nu își poate găsi liniștea.

Dacă în prima parte a cărții Ion se lasă condus de glasul pământului, acum glasul inimii este cel ce nu îi dă pace. Dorința sa de a o avea pe Florica îi aduce însă moartea și provoacă multe nenorociri. Romanul se termină trist, cu moartea lui Ion și a Anei.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ION?

Vezi toată lista de cărți scrise de Liviu Rebreanu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ION CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ion
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2012
Editura: LIVIU REBREANU
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 12.09.2014
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2543 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments