Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Lavinia Călina

Lavinia Călina a fost pentru mine o revelație. Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult o distopie, dar uite că mai sunt și excepții. Recent am avut ocazia de a discuta cu ea și a acceptat să îi iau și un mic interviu – special pentru voi, dragi iubitori de carte!

Bună, Lavinia! Pentru început o să te rog să le spui cititorilor câte ceva despre tine, despre ceea te inspiră (dacă se poate), despre pasiunile tale…

Bună! Despre mine nu ar fi multe de spus. Printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul și fotografiile. De inspirat, mă inspiră multe lucruri, până și cele mai banale activități din viața de zi cu zi.

Să vorbim puțin despre romanul tău de debut – „Ultimul avanpost” – care e povestea sa? Altfel spus, cum a fost drumul de la ideea până la publicare?

Înainte de a scrie Ultimul avanpost citisem câteva distopii ale unor autori străini și îmi doream să citesc una a cărei acțiuni să se petreacă în țara noastră, în România. Cum nu am găsit una, am decis să o scriu eu. Nu am Coperta-Ultimul-Avanpostscris-o pentru a o publica, a fost mai degrabă un mod plăcut de-a mă destinde. Scrisul mă relaxa. La final câțiva prieteni au citit manuscrisul și au fost atât de încântați că mi-au sugerat să contactez o editură. Îmi plăceau foarte mult cărțile apărute la Herg Benet și am decis să-i contactez pe ei prima dată. Nu mă așteptam să primesc un răspuns pozitiv.

Care e părerea ta despre modul în care a fost primit de către public? Te așteptai sau nu? Pe mine una chiar m-a prins, deși am fost oarecum dezamăgită de cărți cu titluri sonore care fac parte din aceeași categorie.

Mă bucur că ți-a plăcut. Sincer nu mă așteptam să fie primită atât de bine și să primesc atât de multe recenzii pozitive. La început îmi era teamă când vedeam că a apărut câte o recenzie pe internet. Mă bucur că mulți au apreciat romanul meu, dar tot odată sunt conștientă că au crescut și pretențiile. Toată lumea are mari așteptări de la volumul doi și spre să nu-i dezamăgesc.

Ultimul Avanpost 2Volumul doi din „Ultimul avanpost” va apărea curând. Nu o să te întreb ce surprize ne-ai rezervat, nu are rost să stricăm farmecul. Vreau să știu, în schimb, dacă ți-a fost mai ușor să îl scrii decât pe primul și dacă ai vreo așteptare de la el.

Da, în al doilea volum am pregătit și mai multe surprize, dar vreau să le descoperiți citind. Nu a fost mai ușor, căci primul l-am scris pentru mine fără să mă gândesc că va fi publicat. Ce-i drept mi-a luat mai puțin timp să-l scriu, dar presiunea a fost mult mai mare. Sper ca cei care au citit primul volum să fie mulțumiți de el și să nu mă înjure prea tare la final.

Neamul corbilorÎn afară de Ultimul avanpost, ai mai scris și „Neamul corbilor – volumul I Copii întunericului”. Ce ne poți spune despre acest roman?

Seria „Neamul Corbilor” e diferită de „Ultimul avanpost”. În primul rând nu e un SF, e fantasy, iar povestea nu e spusă doar din punctul de vedere al unui personaj ci a două(Nicol și Roxana). Mi-am dorit mereu să scriu o carte despre magie, despre vrăjitoare, și așa s-a născut această serie.

Acțiunea din cărțile tale este plasată în alte timpuri. Ți-ar plăcea să trăiești în altă epocă?

Doar acțiunea din „Ultimul avanpost” e plasată în viitor, cea din „Neamul Corbilor” e în prezent. Îmi place mult era medievală, probabil și fiindcă la școală mi-a plăcut mult istoria. Totuși nu cred că aș vrea să trăiesc în acea perioadă. Sigur, e drăguț să te gândești la prințese în rochii lungi și la cavaleri viteji, dar viața grea, războaiele și epidemiile de ciumă nu mă pasionează.

Îmi place să învăț despre alte epoci sau să-mi imaginez cum va fi lumea peste 100-2000 de ani, dar nu cred că aș vrea să trăiesc în altă perioadă decât în aceasta. Poate suna ciudat, dar consider că m-am născut la timpul potrivit în locul potrivit.

Ai vreun scriitor care te-a marcat? Care e cartea ta preferată?

Sunt mai mulți scriitori care și-au lăsat amprenta, ca să zic așa, asupra mea. Când eram prin clasa a cincea sau a șasea îmi plăcea mult Jules Verne, în facultate citeam foarte multe romane de John Saul, apoi a venit perioada(asta e încă în curs) în care citesc multe cărți de Richelle Mead, Orson Scott Card, Cristina Nemerovschi și John Green, plus mulți alții. Nu am o carte preferată, sunt multe care mi-au plăcut și pe care le-aș reciti oricând cu plăcere. Momentan am un mini book hangover. Am citit acum o lună „Am murit din fericire:Întoarcerea de Theo Anghel” și încă îmi stă gândul la ea.

Te-ai gândit vreodată să renunți la scris?

Nu. De fapt nu m-am gândit niciodată că voi scrie, dar mă bucur că am făcut-o și nu am de gând să renunț acum.

Planuri de viitor?

Acum aștept să văd cum va fi primit al doilea volum din Ultimul avanpost, spre să fie ok. Recent m-am apucat de scris și partea a doua la Neamul Corbilor și sper ca în toamnă să fie gata. În paralel lucrez și la un alt roman SF. M-am apucat de el pentru că iubitul meu a pus pariu cu mine că nu îl pot scrie și vreau să-i demonstrez contrariul. Am scris vreo două capitole, dar va mai dura până va fi gata.

Un mesaj pentru cititorii booknation.ro, te rog!

Le doresc numai bine și vreau să le amintesc să-și urmeze mereu visele.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022