Recenzie “Lorelei” de Ionel Teodoreanu

de | oct. 26, 2022 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LORELEI ARE REDUCERE PE:

L-am descoperit pe Teodoreanu prea târziu, însă cum zice zicala “mai bine mai târziu decât niciodată.” De altfel nu știu dacă îl îndrăgeam la fel de mult dacă îl citeam prin adolescență.

M-a cucerit din primele pagini. Am înțeles că este un scriitor pe placul meu și pentru inima mea. Ce scriere frumoasă! O lectură scăldată în parfumul florilor de tei.

Citind acest roman de o frumusețe poetică rară, efectiv am simțit mireasma teilor care mă inundă. O carte scrisă cu o măiestrie deosebită. Teodoreanu a știut să taie și să șlefuiască diamantul în așa fel încât să scoată la iveală o sclipire inegalabilă a textului.

Chiar de la prima pagină cititorul este introdus într-o poveste de dragoste mai puțin ordinară dintre un profesor, Catul Bogdan, și o absolventă deosebită, Luli-boy.

Dacă îți place recenzia cărții LORELEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ionel Teodoreanu


Catul Bogdan, profesor universitar și scriitor, călătorește cu trenul unde o întâlnește pe Luli, o fată de 18 ani, de care se îndrăgostește. Soarta îi aduce iarăși față în față atunci când Catul se dovedește a fi examinator la proba de bacalaureat al tinerii. Nu trece mult timp și nunta celor doi este planificată.

Și cu cât avansăm în mrejele dragostei aduse de înflorirea teilor, ne lăsăm copleșiti și cuceriți iremediabil.
Simți nevoia de a te scălda în melodie și frumos? Ionel Teodoreanu îți oferă acestă posibilitate.
Indubitabil, recomand!

Crezi tu că un de viață fericită alături de tine și cu tine și câteva vacanțe înseamnă o provizie eternă?Numai cămilele beau o dată pentru o lună de privațiune. Dar oamenii și mai ales femeile tinere au nevoie de viață mereu. Anul vostru de fericire i-a dat poftă de viață, nu dorința de-a deveni babă cu amintiri la gura sobei. Spune tu: o mai auzi râzând?

Nu vreau să te copleșesc, să-ți limitezi viața numai la mine. N-aș avea nicio bucurie să am alături de mine un prizonier. Nu-ți cer decât dragostea ta. Aceea e a mea și numai a mea. N-o împart cu nimeni. Așa cum nici tu nu vei împărți cu nimeni dragostea mea. Dar dincolo de dragoste ești liber de-a trăi așa cum crezi. Prietenii tăi, profesia ta, scrisul tău, capriciile tale îți aparțin. Nu-ți cer niciun sacrificiu. Vrei să te retragi la tine în birou, retrage-te. Vrei să meditezi singur, meditează. Vrei să fii numai cu bărbați la Club, du-te. Fii alături de mine, așa cum ai fost înainte de a mă cunoaște.

Acesta era blestemul: singurătatea regăsită în iubire, altfel decât în lupta vieții. Iubești și ca să nu fii singur, ca să te însoțești. Dar iubind te îndrăgostești de altcineva decât de omul real și plenar – trecut, prezent și viitor, pe care crezi că-l ai prin gestul de cuprindere și însoțire, al dragostei.

Omul e un țesut de contradicții și absurd.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LORELEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: LORELEI
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 2017
Editura: PRO LIBRA
Nr. Pagini: 254
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2834

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Lazslo Krasznahorkai își amplasează povestea într-o comunitate izolată, ruptă de lume, de progres, de civilizație, o lume aflată într-o stare accentuată de degradare. Atmosfera este sufocant de apăsătoare și acest lucru este amplificat și de vremea mohorâtă,  o...

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea. Am devorat Pachinko care m-a purtat într-o lume și o epocă foarte diferite de ceea ce trăiesc și care m-au captivat de fiecare dată. Recunosc că abia așteptam Povestea lui Casey Han căreia nici măcar n-am avut curiozitatea să-i...

1 1 vote
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 527 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments