Recenzie ”Lorelei” de Ionel Teodoreanu

de | feb. 3, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți, Romantism

Să vă vorbesc despre Ionel Teodoreanu nu e lucru ușor, pentru că nici el nu este un tip simplu. Este profund și observator atent și iubitor de psihic uman întortocheat și ascuns, și știe să învârtă cuvintele într-un mod atât de firesc încât e greu să nu cazi pradă farmecului magic al scriiturii sale din care e evident că durerea și dragostea neîmpărtășită și-au făcut loc în viața lui.

L-am citit mică fiind și am cunoscut-o pe Olguța, l-am citit și după ce am crescut și am cunoscut o fată din Zlataust, m-a convins că e original și curajos. Mi-a oferit momente magice în copilărie și momente de meditație și reflexie la maturitate.

Pe Lorelei n-o cunoșteam, dar am auzit de ea de multe ori și chiar dacă povestea o cunoșteam în linii mari ca toată lumea, tot eram curioasă. N-aveam dubii că nu-mi va plăcea. Nu m-a dezamăgit, din contră. A reușit să-mi desfacă încă o dată sufletul uman cu toate patimile și greșelile sale, într-un mod atât de firesc și simplu, și într-o poveste atât de banală, în aparență. Omul și modul lui superficial și imperfect de a-și trăi viața, cu mândria prostească, cu vise nerealiste, cu ignorarea evidentului și trădarea inocenței, cu drame iscate din nimic decât din frivolitate și nestatornicie, cu gustul amar al vinei și regretului. Drame pe care le realizezi întotdeauna prea târziu când totul este consumat, chiar și sufletele și viețile personajelor. Dar credibile și realiste.

Despre dragostea tragică dintre Sultanul de Argint și Doamna Luli s-a scris mult fiind cunoscută la scară largă și, în ciuda epocii apuse și a schimbării de mentalitate și stil de viață, încă captivează și fascinează cititorii. Pentru că pe lângă epocă, ce are un rol secundar, urmărim psihicul uman și ușurința cu care ne lăsăm convinși de abstract, uitând că ceea ce avem ne asigură deja fericirea. Este o poveste scrisă în stil vechi, plin de pudoare, de etichetă, de reguli sociale, în care cuvântul sex se încadra încă la tabuuri.

Dragostea dintre Catul Bogdan, scriitor și profesor universitar, bărbat cu carismă, admirat de femei și invidiat de bărbați, cu o situație materială bună, fără vicii, atent, sensibil, introvertit și Luli, eleva lui, întruchiparea inocenței, a curiozității, zburdălniciei, creativității și libertății, se naște exploziv și, în ciuda diferenței de vârstă, își urmează cursul firesc și frumos până când frustrările, nemulțumirile, micile secrete, aspirațiile nerealiste o destabilizează și îi ucid pasiunea și inocența.

Știu că literatura contemporană oferă o plajă largă de opțiuni de lecturi interesante, că lista de must read este lungă și timpul liber invers proporțional cu ea, dar dacă încă n-ați cunoscut-o pe Luli poate ar fi timpul să luați o pauză de la modern și să vă delectați cu puțin parfum de altă epocă. O să citiți unele dintre cele mai frumoase scrisori de dragoste din literatura română și analiza eșecului și ratării unei căsnicii dintre doi oameni ce s-au iubit cu pasiune, dar și-au pierdut inocența undeva pe drum.

Titlu: LORELEI
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 2010
Editura: AGORA
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 2118

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 3 luni, 1 zi și a scris până acum 585 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments