Recenzie “19 trandafiri” de Mircea Eliade

by | Jun 19, 2018 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 19 TRANDAFIRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cartea 19 trandafiri este scrisă de Mircea Eliade, cea mai importantă personalitate enciclopedică a culturii noastre şi cel mai mare istoric al religiilor.

Eliade se bazează în creaţia lui pe două mari principii care se vor desprinde din toate operele sale. 19 trandafiri pune însă accentul pe unul singur, conform căruia există atât sacrul cât şi profanul, personajele trăind o hierofanie.

În acest text, hierofania constă în rătăcirea într-o pădure din Sibiu, într-un timp inexistent şi un univers paralel.

Această operă face parte din ultima etapă de creaţie a autorului, aceea a fantasticului autentic. În această perioadă, majoritatea acţiunilor se petrec în Bucureşti.

Acţiunea are loc, pentru început, în anul 1968. Mai apoi, apare un flash-back cu 30 de ani în urmă, în anul 1938.

Mircea Eliade prezintă o trupă de teatru şi actorii acesteia, definind, treptat, actul creator.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Eliade

,,Noi credem că teatrul ar trebui să aibă o funcţie magică. El poate recrea clipe care au fost sau poate să le plăsmuiască pe cele care vor fi. În asta stă eternitatea lui.”

Povestea este scrisă la persoana I, de Eusebiu Damian, secretarul unui scriitor celebru al anilor ’60,  Dumitru Anghel Palade (A.D.P). La aceştia vine un cuplu de actori pentru a fi angajaţi. Însă în urma unei călătorii, cele trei personaje, exceptând autorul dispar într-un mod surprinzător.

,,Pentru ei, costumele simbolizează, dar în acelaşi timp realizează, diferite modalităţi şi situaţii ale omului. De câte ori se dezbracă de un costum, actorul se eliberează de un anumit mod de a fi.”

Despre Dumitru Anghel Palade se vor face supoziţii, dar adevărul nu se va afla niciodată. Cu toate acestea, existenţa sa este confirmată de apariţia, în fiecarea an, a unui buchet de nouăsprezece trandafiri la uşa naratorului.

,,Teatrul poate deveni un vis colectiv care să depăşească graniţele strâmte ale prezentului prin semnificaţiile lui.”

Titlu: 19 Trandafiri
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.06.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1267 zile și a scris până acum 80 articole. Se află pe poziția 17 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments