Recenzie „19 trandafiri” de Mircea Eliade

de | iun. 19, 2018 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

Cartea 19 trandafiri este scrisă de Mircea Eliade, cea mai importantă personalitate enciclopedică a culturii noastre şi cel mai mare istoric al religiilor.

Eliade se bazează în creaţia lui pe două mari principii care se vor desprinde din toate operele sale. 19 trandafiri pune însă accentul pe unul singur, conform căruia există atât sacrul cât şi profanul, personajele trăind o hierofanie.

În acest text, hierofania constă în rătăcirea într-o pădure din Sibiu, într-un timp inexistent şi un univers paralel.

Această operă face parte din ultima etapă de creaţie a autorului, aceea a fantasticului autentic. În această perioadă, majoritatea acţiunilor se petrec în Bucureşti.

Acţiunea are loc, pentru început, în anul 1968. Mai apoi, apare un flash-back cu 30 de ani în urmă, în anul 1938.

Mircea Eliade prezintă o trupă de teatru şi actorii acesteia, definind, treptat, actul creator.

,,Noi credem că teatrul ar trebui să aibă o funcţie magică. El poate recrea clipe care au fost sau poate să le plăsmuiască pe cele care vor fi. În asta stă eternitatea lui.”

Povestea este scrisă la persoana I, de Eusebiu Damian, secretarul unui scriitor celebru al anilor ’60,  Dumitru Anghel Palade (A.D.P). La aceştia vine un cuplu de actori pentru a fi angajaţi. Însă în urma unei călătorii, cele trei personaje, exceptând autorul dispar într-un mod surprinzător.

,,Pentru ei, costumele simbolizează, dar în acelaşi timp realizează, diferite modalităţi şi situaţii ale omului. De câte ori se dezbracă de un costum, actorul se eliberează de un anumit mod de a fi.”

Despre Dumitru Anghel Palade se vor face supoziţii, dar adevărul nu se va afla niciodată. Cu toate acestea, existenţa sa este confirmată de apariţia, în fiecarea an, a unui buchet de nouăsprezece trandafiri la uşa naratorului.

,,Teatrul poate deveni un vis colectiv care să depăşească graniţele strâmte ale prezentului prin semnificaţiile lui.”

Titlu: 19 Trandafiri
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 3375

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments