Charles Lutwidge Dodgson, matematician, logician și romancier englez, este autorul romanului pentru copii Alice în Țara Minunilor. Titlul original este Alice’s Adventures in Wonderland. Scriitorul a publicat cartea în 1865 sub pseudonimul Lewis Carroll.
Au trecut 155 de ani de la apariția cărții și interesul cititorilor pentru acest basm nu a scăzut. Fiecare generație caută să deslușească misterele, simbolurile, jocurile țesute în poveste. Alice în Țara Minunilor este un basm iubit de copiii din întreaga lume. Cartea a fost tradusă în peste 170 de limbi si dialecte.
Personajul principal al basmului este Alice, o fetiță curajoasă, în varstă de șapte ani. Lewis Carroll pune lumea reală, excesiv de rațională, în contrast cu lumea imaginară din Ţara Minunilor, unde iraționalul domnește și totul este posibil. Țara Minunilor poate fi o metaforă pentru lumea adulților, lume greu de înțeles pentru un copil. Pentru a se descurca în această lume, Alice trebuie să se maturizeze. Călătoria eroinei principale este povestită de autor cu umor și fantezie.
Într-o zi, aflându-se în parc cu sora ei, Alice vede un iepuraș. Dar acesta nu este un iepuraș obișnuit. Este Iepurele Alb. El scoate din buzunarul vestei un ceasornic, vede cât este de târziu și o ia la fugă. Curioasă, Alice se furişează după el. Intră în vizuina lui, apoi brusc, alunecă printr-un pasaj subteran și ajunge în Țara Minunilor.
Țara Minunilor este un tărâm bizar, plin de creaturi ciudate. Facem cunoștință cu personaje precum Pisica de Cheshire, Pălărierul, Falsa Broască Ţestoasă sau cărțile de joc. Animalele, cărțile de joc sau ciuperca sunt personificate iar Alice interacționeză cu ele pentru a afla drumul spre casă.
Țara Minunilor este condusă de Regina de Cupă, o regină crudă, capricioasă, care își condamnă supușii la moarte după bunul plac. Una dintre faimoasele ei replici este:
Tăiați-le capul!
Alice ajunge față în față cu înfricoșătoarea Regină. Are nevoie de multă înțelepciune pentru a ieși cu bine din această confruntare.
Va reuși Alice să găsească drumul spre casă?
Succesul de care s-a bucurat romanul în época victoriană l-a determinat pe Lewis Carroll să scrie Alice în Țara Oglinzilor, continuarea romanului Alice în Țara Minunilor.
