Recenzie ”Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll

de | apr. 11, 2020 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Recenzii cărți

Charles Lutwidge Dodgson, matematician, logician și romancier englez, este autorul romanului pentru copii Alice în Țara Minunilor. Titlul original este Alice’s Adventures in Wonderland. Scriitorul a publicat cartea în 1865 sub pseudonimul Lewis Carroll.

Au trecut 155 de ani de la apariția cărții și interesul cititorilor pentru acest basm nu a scăzut. Fiecare generație caută să deslușească misterele, simbolurile, jocurile țesute în poveste. Alice în Țara Minunilor este un basm iubit de copiii din întreaga lume. Cartea a fost tradusă în peste 170 de limbi si dialecte.

Personajul principal al basmului este Alice, o fetiță curajoasă, în varstă de șapte ani. Lewis Carroll  pune lumea reală, excesiv de rațională, în contrast cu lumea imaginară din Ţara Minunilor,  unde iraționalul domnește și totul este posibil. Țara Minunilor poate fi o metaforă pentru lumea adulților, lume greu de înțeles pentru un copil. Pentru a se descurca în această lume, Alice trebuie să se maturizeze. Călătoria  eroinei principale este povestită de autor cu umor și fantezie.

Într-o zi, aflându-se în parc cu sora ei, Alice vede un iepuraș. Dar acesta nu este un iepuraș obișnuit. Este Iepurele Alb. El scoate din buzunarul vestei un ceasornic, vede cât este de târziu și o ia la fugă. Curioasă, Alice se furişează după el. Intră în vizuina lui, apoi brusc, alunecă printr-un pasaj subteran și ajunge în Țara Minunilor.

Țara Minunilor este un tărâm bizar, plin de creaturi ciudate. Facem cunoștință cu personaje precum Pisica de Cheshire, Pălărierul, Falsa Broască Ţestoasă sau cărțile de joc. Animalele, cărțile de joc sau ciuperca sunt personificate iar Alice interacționeză cu ele pentru a afla drumul spre casă.

Țara Minunilor este condusă de Regina de Cupă, o regină crudă, capricioasă, care își condamnă supușii  la moarte după bunul plac. Una dintre faimoasele ei replici este:

Tăiați-le capul!

Alice ajunge față în față cu înfricoșătoarea Regină. Are nevoie de multă înțelepciune pentru a ieși cu bine din această confruntare.

Va reuși Alice să găsească drumul spre casă?

Succesul de care s-a bucurat romanul în época victoriană l-a determinat pe Lewis Carroll să scrie Alice în Țara Oglinzilor, continuarea romanului Alice în Țara Minunilor.

 

Titlu: ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR
Autor: Lewis Carroll
An apariție : 2018
Editura: PRESTIGE
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1285

Alte recenzii de la Lewis Carroll:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

2 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments