Recenzie „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

de | iul. 16, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Am citit multe cărţi de ficţiune istorică despre lagăre de concentrare , despre al doilea război mondial, cărţi care m-au marcat şi mi-au rămas întipărite în minte, dar parcă niciuna nu m-a impresionat atât de puternic ca Băiatul cu pijamale în dungi a lui John Boyne.

Prin ochii lui Bruno, un copil de 9 ani, perioada din istoria Germaniei prezentată în carte pare mai marcantă, mai dureroasă, deşi este relatată cu puţine detalii istorice atât cât poate fi înţeleasă sau nu de un copil.

Povestea debutează cu pregătirile familiei lui Bruno de a se muta din casa lor mare cu cinici etaje, într-un loc izolat With Out după ce Fury a fost la ei la cină.

Într-o zi la şcoală, toţi au vorbit despre taţii lor. Dar când l-au întrebat pe Bruno ce făcea tatăl lui, el a deschis gura să răspundă, apoi şi-a dat seama că nici el nu ştia. Tot ce putea să spună era că tatăl lui era un om important şi că Fury avea planuri mari petru el. O, şi că purta o uniformă formidabilă !

Bruno se adaptează cu greu în noua locuinţă, dar nemulţumirile lui pălesc în momentul când îl cunoaşte pe Shmuel, un băieţel cu pijamale în dungi ce locuieşte de cealaltă parte a gardului. Un gard al cărui scop rămâne un mister pentru Bruno.

-Polonia, zise Bruno gânditor, cântărind cuvântul. Nu e la fel de grozavă ca Germania, nu-i aşa?

Shmuel se încruntă.

-De ce nu? întrebă el.

-Ei bine, pentru că Germania e cea mai mare ţară, răspunse Bruno, amintindu-şi ceva ce-l auzise pe tatăl lui discutând de nenumărate ori cu bunicul. Suntem superiori.

Povestea e una dureroasă iar cititorul înţelege din ea cu uşurinţă ceea ce relatează John Boyne de fapt prin inocenţa lui Bruno, un copil care reuşeşte să construiască ceea ce oamenii mari vor să distrugă: o relaţie sinceră de prietenie între doi copii care provin din familii diferite ca rang în societate şi ca naţie.

Nu vreau să dezvălui nimic mai mult din firul poveştii, nu are rost să-i spulber din farmec, trebuie să o citiţi şi să o trăiţi alături de Bruno.

Pentru mine a fost o lectură intensă, n-am putut lăsa cartea din mână până nu am terminat-o, n-am reuşit să mă despart niciun minut de lumea celor doi copilaşi ca să intru din nou în ea, o lume plină de durere, suferinţă şi neputinţă atât cât poate fi trăită şi pricepută la vârsta lor fragedă.

Lectură plăcută !!!

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI?

Vezi toată lista de cărți scrise de John Boyne sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Băiatul Cu Pijamale în Dungi
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 16.07.2018
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Daniela este redactor Booknation.ro de 1688 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments