Recenzie „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

de | iul. 16, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Am citit multe cărţi de ficţiune istorică despre lagăre de concentrare , despre al doilea război mondial, cărţi care m-au marcat şi mi-au rămas întipărite în minte, dar parcă niciuna nu m-a impresionat atât de puternic ca Băiatul cu pijamale în dungi a lui John Boyne.

Prin ochii lui Bruno, un copil de 9 ani, perioada din istoria Germaniei prezentată în carte pare mai marcantă, mai dureroasă, deşi este relatată cu puţine detalii istorice atât cât poate fi înţeleasă sau nu de un copil.

Povestea debutează cu pregătirile familiei lui Bruno de a se muta din casa lor mare cu cinici etaje, într-un loc izolat With Out după ce Fury a fost la ei la cină.

Într-o zi la şcoală, toţi au vorbit despre taţii lor. Dar când l-au întrebat pe Bruno ce făcea tatăl lui, el a deschis gura să răspundă, apoi şi-a dat seama că nici el nu ştia. Tot ce putea să spună era că tatăl lui era un om important şi că Fury avea planuri mari petru el. O, şi că purta o uniformă formidabilă !

Bruno se adaptează cu greu în noua locuinţă, dar nemulţumirile lui pălesc în momentul când îl cunoaşte pe Shmuel, un băieţel cu pijamale în dungi ce locuieşte de cealaltă parte a gardului. Un gard al cărui scop rămâne un mister pentru Bruno.

-Polonia, zise Bruno gânditor, cântărind cuvântul. Nu e la fel de grozavă ca Germania, nu-i aşa?

Shmuel se încruntă.

-De ce nu? întrebă el.

-Ei bine, pentru că Germania e cea mai mare ţară, răspunse Bruno, amintindu-şi ceva ce-l auzise pe tatăl lui discutând de nenumărate ori cu bunicul. Suntem superiori.

Povestea e una dureroasă iar cititorul înţelege din ea cu uşurinţă ceea ce relatează John Boyne de fapt prin inocenţa lui Bruno, un copil care reuşeşte să construiască ceea ce oamenii mari vor să distrugă: o relaţie sinceră de prietenie între doi copii care provin din familii diferite ca rang în societate şi ca naţie.

Nu vreau să dezvălui nimic mai mult din firul poveştii, nu are rost să-i spulber din farmec, trebuie să o citiţi şi să o trăiţi alături de Bruno.

Pentru mine a fost o lectură intensă, n-am putut lăsa cartea din mână până nu am terminat-o, n-am reuşit să mă despart niciun minut de lumea celor doi copilaşi ca să intru din nou în ea, o lume plină de durere, suferinţă şi neputinţă atât cât poate fi trăită şi pricepută la vârsta lor fragedă.

Lectură plăcută !!!

 

Titlu: BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI
Autor: John Boyne
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2202

Alte recenzii de la John Boyne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Daniela a fost redactor Booknation.ro și a scris 98 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments