Recenzie: “Barbatul de pe facebook” de Cintzia Angelina Mardale

by | Sep 26, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BARBATUL DE PE FACEBOOK ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Sunt o mare amatoare a literaturii române și îmi place să o promovez de câte ori am ocazia. Din păcate recunosc faptul că în ceea ce privește literatura contemporană românească, puțini autori au reușit să ajungă la sufletul meu. Mi se pare că majoritatea cărților românești scrise în ultimii ani nu au un subiect efectiv. Abundă de înjurături și nu au o coerentă a acțiunii. Nu au început, cuprins și final.

Despre autoarea Cintzia Angelina Mardale va spun sincer că nu știam absolut nimic până în momentul când mi-a picat această carte în mâna. Este o tânăra româncă, născută în București și stabilită de câțiva ani în Franța. Mai multe informațîi despre autoare găsiți în interviul pe care aceasta l-a acordat pentru booknation.ro și realizat de Emanuela Istrate.

Bărbatul de pe facebook – “Tu” cu accente de “50 shades”

Romanul “Bărbatul de pe facebook” este romanul de debut al autoarei Cintzia Angelina Mardale. Și va spun sincer că m-a impresionat într-un mod plăcut. Este o carte care dezbate un subiect actual și anume, acela al relațiilor începute pe rețelele de socializare.

Personajul principal al romanului este Amalia, o tânăra studentă la drept, virgină și fără pic de experiență în relațiile amoroase. Fiind nevoită să realizeze un proiect pentru la facultate aceasta este nevoită să apeleze la cunoscuți dar și necunoscuți pe facebook pentru a-l realiza. Așa îl întâlnește pe Vlad Țepeș, un individ care o fascinează în discuțîi. Farmecul lui sporește pe măsură ce Amalia nu reușește să afle prea multe informațîi de la el privind persoana care se ascunde sub acest apelativ.

“Sunt o fata simpla. Adica chiar sunt normala. Nu fac nimic wow cu viata mea. Si cred ca de fapt conversatia asta pe Facebook cu un strain ajunge sa fie ceva incredibil de tare pentru mine. Visez ca orice fata, la o intalnire romantica, la dragostea vesnica si la alte lucruri de genul asta, dar pentr moment ma multumesc cu o conversatie.”

Relația pe care cei doi o încep pe internet fără însă a se vedea față în față, pare una de basm. Cadouri scumpe, atențîi și un bărbat care pare a fi ideal. Dar oare chiar așa este?

Mi se pare o combinație foarte reușită între relația care se stabilește între Ana și Christian în 50 de umbre ale lui Grey cu relația dintre Joe și Beck din Tu de Caroline Kepnes și puțin din relația dintre Grace și Gavin din Bad Romance de Heather Demetrios. Cum se combina toate acestea va las pe voi să aflați, dar va da ceva tema de gândire nu-i așa?

Bărbatul de pe facebook – cât de reală este dragostea virtuală?

Cartea mi se pare foarte potrivită în contextul actual când tinerii trăiesc mai mult în lumea virtuală a rețelelor de socializare decât în realitate. Trăim perioade tulburi, când ca părinte ești nevoit să îți păzești copilul de amenințările virtuale care uneori pot fi mai periculoase decât amenințările din realitatea cotidiană.

E  o vorba românească din bătrâni care spune că unui străin îi poți spune mai ușor lucrurile care te macină. Ei bine, pe internet această vorba a devenit pură realitate. Avem tendința de a împărtăși mult prea multe informațîi personale unor necunoscuți și nu se știe niciodată când aceste informații se pot întoarce împotriva noastră.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Cintzia Angelina Mardale

Și Amalia nu face discrepanța. Îi povestește lui Vlad Țepeș tot ceea ce acesta vrea să știe despre ea.  Dacă povestea de dragostea dintre Amalia și Vlad Țepeș se materializează si va avea un final fericit trebuie să citiți cartea pentru a afla. Însă vreau să va spun că Amalia este o norocoasă în final si va las pe voi să descoperiți de ce.

Din păcate însă, în realitate nu multe persoane care își impartatesc viața unor necunoscuți sunt la fel de norocoși precum Amalia. A dezvălui informații personale unor necunoscuți poate avea consecințe grave. Sunt numeroase cazurile când oamenii au fost fraudați de către escroci bazându-se pe informații aflate de la cunoscuții acestora. La fel de multe sunt cazurile când le-au fost sparte casele cunoscând din informațiile de pe internet absența proprietarilor.

De departe, cele mai tragice situații sunt cele ale tinerelor urmărite și răpite pentru a fi exploatate sexual și vadute ca prostituate sau prin modalitate numită de specialiști “metoda Lover Boy”. Aceasta presupune ca un bărbat să îi promita câte în luna și în stele în fete convingând-o apoi să se prostitueze de bună voie cu scopul de a strânge bani pentru “a-și putea realiza un viitor împreună”.

Vârstă nu mai are relevanță atunci când vorbim de realitatea virtuală. Fiecare este acolo cine și ce își dorește și fie că ai 14 ani sau 50 de ani, poți fi la fel de ușor de păcălit.

La fel de tragice sunt și situațiile cand copiii sunt atrași în conversații și apoi întâlniri de către pedofilii care se ascund sub diverse identități pe internet.

Internetul este înșelător. Pe vremea când eram eu în liceu locul întâlnirilor virtuale era pe Mirc. Astăzi întâlnirile se realizează pe facebook, instagram, linkdn și multe altele. S-au schimbat doar rețelele de socializare, prădătorii au rămas aceeași.

Titlu: Barbatul De Pe Facebook
Autor: Cintzia Angelina Mardale
An apariție : 2019
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 346
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 26.09.2019
Nota recenzorului: 7/10

Aspecte Pozitive:

O combinatie romaneasca intre Tu, 50 de umbre ale lui Grey si Bad Romance

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Inimi cicatrizate” de Max Blecher

Recenzie „Inimi cicatrizate” de Max Blecher

  A fi bolnav înseamnă pentru oamenii sănătoși a fi privat pe vecie de bucuriile vieții. Boala devine o asigurare a sfârșitului și zilele par doar prelungiri ale suferinței. Însă Max Blecher în romanul Inimi cicatrizate demonstrează contrariul. Boala nu este...

Recenzie ”De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileagă

Recenzie ”De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileagă

  “De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileaga este un bestseller ce face parte din categoria cărţilor pentru dezvoltare personală, o carte în care te poţi regăsi şi poţi trăi odată cu personajul, propria ta poveste de viaţă. Emmei îi este teamă de singurătate,...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 25 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments