Recenzie „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig

de | oct. 12, 2021 | Beletristică, Fantezie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BIBLIOTECA DE LA MIEZUL NOPȚII ARE REDUCERE PE:

Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig“Biblioteca de la miezul nopții” este o altă carte faină citită de la Matt Haig. Tot ce am lecturat până acum de la el mi-a rămas la suflet. Fie că vorbește despre anxietate și depresie, fie că vorbește despre propriile frici și experiențe, pune sentiment în ceea ce scrie și ajunge ușor la inima cititorului. Iar când inventează povești pentru cărțile sale de ficțiune, acestea au și ele un sens profund. La fel se întâmplă și în cazul acestei cărți.

În “Biblioteca de la miezul nopții” este creionată povestea unei femei care pare că se află pe buza prăpastiei cu viața ei

Însă atunci când descoperă o bibliotecă magică unde fiecare carte o poartă într-o altă viață posibilă pentru ea, decizia de a-și pune capăt zilelor se șterge treptat. Ba ajunge să încerce să țină moartea departe de ea cu orice preț. Își dă seama că viața odată trăită intens, indiferent de alegeri, este mult mai prețioasă decât neantul.

Finalul romanului de ficțiune “Biblioteca de la miezul nopții” este gândit și el atât de fain. Acesta te face să te gândești mult și bine la propriile alegeri în viață.

Dacă e să o luăm după povestea volumului acesta, la granița între viață și moarte se află o bibliotecă. O bibliotecă magică cu o bibliotecară la fel de magică, ce îți dă câteva lecții despre cât de importantă e viața. Afli că oricât de diferite ar fi alegerile tale, este posibil să nu îți dorești să trăiești nici o altă variantă, decât doar să trăiești în prezent și să vezi treptat unde te va duce destinul.

Dacă îți place recenzia cărții BIBLIOTECA DE LA MIEZUL NOPȚII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Matt Haig

Cam așa se întâmplă cu personajul principal, Nora Seed, care ia o decizie sumbră nemulțumită fiind de prezent și de alegerile pe care le-a făcut până acum.

În loc să moară, femeia se trezește într-un loc tărâm de vis, în Biblioteca de la Miezul Nopții

Acum are o șansă multiplă de a îndrepta lucrurile și de a-și alege destinul pentru care nu a optat la momentul cuvenit din varii motive. Până în prezent, până la fatala ei decizie, viața Norei era plină de regrete și de zile gri. Ea credea că nu este dorită de nimeni, că nu ajută pe nimeni și că a dezamăgit pe toată lumea, inclusiv pe ea însăși dând cu piciorul atâtor șanse care ar fi putut-o face mult mai fericită.

În sfârșit, datorită cărților magice din această bibliotecă misterioasă, Nora Seed va putea vedea cum ar arăta viața ei dacă ar fi luat-o pe oricare dintre căile posibile pentru ea. Dar pe măsură ce alege câte o nouă carte, răsfoind-o și trecând în ea printr-un portal magic în propriul destin posibil, își dă seama că nimic nu e cum ar fi visat că ar fi.

Chiar dacă la început îi face plăcere să se transpună în viețile acestea aparent perfecte, alte variante decât a ales în mod normal, femeia observă că hibe există peste tot.

În fiecare dintre aceste lumi există câte o problemă, suferință, neajuns, cărora nu le-ar putea face față nicidecum

Iar în curând, alegând rând pe rând cărțile disponibile cu cea mai mare curiozitate, dar și teamă, se va pune în pericol atât pe ea, cât și miraculoasa Bibliotecă de la Miezul Nopții. Trebuie să ia o dată pentru totdeauna o decizie, să aleagă una dintre aceste vieți, care ar crede că ar împlini-o cel mai bine din toate punctele de vedere.

Eu știu ce se întâmplă la final, deși până și dintr-un rezumat ar fi destul de previzibil, dar tu nu ai vrea să afli pe cont propriu ce se va alege de Nora? Și chiar dacă finalul e ușor de ghicit, intenția lui Matt Haig nu este de a ne băga în ceață. Ci tocmai de a ne arăta cât mai simplu și transparent posibil că viața merită trăită oricum ar fi. Deoarece în orice moment se poate schimba ceva și asta vine chiar de la sine. 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BIBLIOTECA DE LA MIEZUL NOPȚII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: BIBLIOTECA DE LA MIEZUL NOPȚII
Autor: Matt Haig
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 544

Alte recenzii de la Matt Haig:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1579 zile și a scris până acum 357 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments