Recenzie ” Cartea viselor” de Jack Kerouac

de | aug. 30, 2016 | Recenzii cărți

” Cartea viselor”, publicată în anul 1960, sub semnătura scriitorului canadian Jack Kerouac, este una cu timide accente intimiste, care ne înfățișează jocul minții între real și ireal.

jack-kerouac-cartea-viselor-8364243

Cuprinsă de o tentă care îmbină albul și negrul într-o lume fantasmagorică, cartea se lasă învăluită în aburii unui mister imperturbabil.

Prin intermediul acestei cărți, Jack Kerouac pătrunde în rețeaua propriei minți, încercând să ne ofere o explicație, o justificare sau doar un imbold al acelei rătăciri de o clipă care este cunoscută sub numele de vis.

Cartea nu este o încercare de poetizare a onirismului, a predispoziției spre visare, ba dimpotrivă, pe alocuri ea se rezumă la relatarea brută, neșlefuită, care îl lasă oarecum pe cititor să ofere o explicație a visului.

Într-un anume fel este o firească cufundare într-o lume labirintică, aproape neverosimilă și totuși terifiant de necesară celor ce vor să scape de gratiile banalului cotidian.

Presărată pe alocuri cu deja clasicul umor nord-american, care își trage seva din cel britanic, romanul lui Kerouac presară, cu bună știință, peste pleoapele cititorilor clipa dintre ceva și altceva, dintre năruire și reîntrupare.

Scrisă într-un stil sinuos, dar nu neapărat greoi, povestea viselor dansează între confesiune și narațiune, dezvăluind totuși. într-o sinceră manieră, tot ceea ce trebuie să cunoască ceilalți, lăsând impresia că nu se descoperă întru totul, fără însă a se cufunda în suculenta înșelătorului dualism.

O carte excelentă!

Lectură plăcută!

Titlu: CARTEA VISELOR
Autor: Jack Kerouac
An apariție : 2009
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2088

Alte recenzii de la Jack Kerouac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments