Recenzie „Cei frumoși și blestemați” de F. Scott Fitzgerald

Titlu: Cei Frumoși și Blestemați
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 13.02.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Cei frumoși și blestemați” de F. Scott Fitzgerald
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI CEI FRUMOȘI ȘI BLESTEMAȚI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

cei frumosi si blestemati f scott fitzgeraldCitind „Cei frumoși și blestemați” de F. Scott Fitzgerald am redescoperit ce înseamnă cu adevărat o rană pe care nu o tratezi la timp, căci scriitorul american ne prezintă în paginile mirificei sale creații pelagra unei societăți în care tânăra generație își odihnește lenea conjugării la umbra bătrânei generații într-o alambicată strânsoare a ereditarului cordon ombilical ce-l leagă pe Ieri de Mâine.

Romanul este un soi de apologetică a continuei ratări, în care personajul principal, Anthony Patch caută justificări în șlefuirea alunecării în gol pe care o învelește în staniolul unei boemii situată între decadență și mângâiere a moaștelor Păsării Phoenix, mereu sperând la reînvierea unor presupuse vremuri arcadiene.

Adam Patch și frumoasa sa soție, Gloria, se trezesc prinși în circuitul petreceri-alcool-neputință, în care zeul Neputință ajunge să fie prezent la fiece colț de stradă, la fiece răsuflare a capriciosului destin, ajungând la un moment dat să se strecoare chiar și în cele mai aparent inaccesibile cotloane ale vieții lor intime, precum un amant nerecunoscător care mușcă mâna care l-a hrănit.

F. Scott Fitzgerald scoate cu dibăcie din măruntaiele secretelor societății americane un pacient bolnav, scăldat de o asimetrică și anodină poezie a cangrenatei ipohondrii, totul derulându-se sub tropăitul izbăvitoarelor bancnote, fie că acestea lipsesc sau sunt din plin, fie că acestea eliberează sau strangulează.

Generația americană a începutului de secol XX se crede capabilă să se scuture cu violență de promoroacă împovărătoare a vechilor filosofii, ascuțindu-și, în marsupiul care adăpostește calmul de dinaintea furtunii, săbiile unor argumente ce numai pot fi parate.

344_126064520224Exact ca în O tragedie americană a lui Th. Dreiser, ca în operele dostoievskiene sau balzaciene, Fitzgerald așează sub lumina reflectoarelor, pe șubreda scena a unei realități aflată într-o continuă remodelare, păpușa de câlți a unei societăți care în sfârșit culege exact ceea ce a semănat, precum în basmul cu greierel și furnica pe care , unora dintre noi, ni-l șoptea bunica înainte de culcare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de F. Scott Fitzgerald.

Cuplul Anthony-Gloria trăiesc mereu între ceva și altceva, cuprinși adeseori de tentaculele unui antagonism în care răspunsurile devin întrebări, iar răsăritul de soare doar un gol în plus la Alunecare.

Este o creionare a pălmuirii și o mângâiere a paștizării năzuroasei neputințe pe care unii o numesc boemie.

Lectură plăcuta!

Tot de F. Scott Fitzgerald mai poți citi Blândețea Nopții.

ACUM GĂSEȘTI CEI FRUMOȘI ȘI BLESTEMAȚI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Ține în viață un „pacient” pentru care nu există leac.

Aspecte Negative:

Trecerea de la un personaj la altul folosită mai mult ca o justificare decât ca o îmbinare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.