Recenzie “Cele mai vechi cârciumi bucureștene și clienții lor celebri”, de Dan-Silviu Boerescu

by | Jun 17, 2017 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CELE MAI VECHI CÂRCIUMI BUCUREȘTENE ȘI CLIENȚII LOR CELEBRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Chioşcul de ziare din colţul străzii pe care merg spre serviciu are valoare literară pentru mine. Nu de alta, dar de-a lungul timpului, cu siguranţă mi-am cumpărat mai multe cărţi de acolo decât din librării. Aşa a ajuns şi Cele mai vechi cârciumi bucureştene şi clienţii lor celebri la mine, pe aceeasta filieră. Interesat fiind de poveştile din trecut, nu aveam cum să ratez această carte.

Dan-Silviu Boerescu nu se dezminte nici de această dată şi reuşeşte să aducă în prim-plan poveşti de mult uitate ale unor localuri din trecut. Este o carte care ar trebui citită de mai toată lumea, mai ales de tinerii ce îşi fac veacul prin Centru’ Vechi, fiindcă o parte din acele localuri frecventate de ei (sau măcar clădirile) au un loc aparte în istoria Bucureştiului.

De mirare sau nu dar ştiţi ce a făcut capitală să se extindă, acum câteva zeci de ani? Cârciumile. De ce? Păi din cauza legislaţiei în vigoare. Taxele pentru localurile din afara Bucureştiului, de după barieră, erau desigur mai mici. Ca atare, cârciumile se mutau câţiva paşi după barieră. După o vreme, ca să colecteze taxele, se muta desigur şi barieră şi tot aşa.

Cartea ne dezvăluite secretele unora dintre cele mai interesante localuri din Bucureşti dar şi a iluştrilor patroni sau clienţi ai acestora. Se vorbeşte desigur despre localuri interesante precum Hanul lui Manuc, Capşa, Caru’ cu bere, Leul şi cârnatul, Şarpele Roşu şi aşa mai departe. Unele mai sunt, altele din păcate nu. Sunt localuri frecventate de toată lumea bună a Bucureştiului din acea perioadă, ce au susţinut industria alimentară locală dar şi showbiz-ul, fiindcă în aceste locuri cântau artişti celebri precum Maria Tănase sau Zavaidoc.

Tot într-unul din aceste localuri, mai exact în restaurantul lui Iordache se presupune că au apărut şi micii, celebrii mici din bucătăria românească.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Dan-Silviu Boerescu

Cât despre mici, încă din 1902 s-a determinat că un kilogram de carne tocată trebuie să conțină cel puțin trei grame de bicarbonat de sodiu. Anual, în România sunt consumate peste 22.000 de tone mititei. Vânzările anuale de mititei produși industrial se ridică la 50 de milioane de euro. 

Cartea se încheie cu una dintre cele mai celebre cârciumi ale Bucureştiului modern, Şarpele roşu, o bodegă de cartier, autentică, cu muzică ţigănească. Este însă un local unde se strângea lumea bună din actorie mai ales, findca oameni precum Nelu Ploesteanu cu orchestra cânta aici aproape seară de seară. Cu umor, patronul o supranumise Filaromica. Printre clienţi, erau nelipsiţi Gheorghe Dinica, Ştefan Bănică Sr şi Jr, Ştefan Iordache, George Mihaita, Colea Rautu, Dorel Vişan, Nicu Constantin, sunt doar o parte din clienţii de vază ai acestui local.

Unul dintre imnurile acestui local era celebrul cântec de puşcărie La Chilia-n port, cântat adesea de celebrul trio Ploesteanu-Dinica-Iordache, pe care vă invit să-l savuraţi alături de carte. Din păcate, am găsit doar varianta cântată de Nelu Ploesteanu.

 

🔥 CARTEA CELE MAI VECHI CÂRCIUMI BUCUREȘTENE ȘI CLIENȚII LOR CELEBRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cele Mai Vechi Cârciumi Bucureștene și Clienții Lor Celebri
Autor: Dan-Silviu Boerescu
An apariție : 2017
Editura: INTEGRAL
Nr. Pagini: 148
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 17.06.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Mi-a plăcut cam tot, am savurat cu drag poveștile localurilor

Aspecte Negative:

Uneori cam încâlcită, mi-ar fi plăcut să ia fiecare local în parte și să-l urmărească de la început la sfârșit

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Infra Sun este redactor Booknation.ro de 1227 zile și a scris până acum 17 articole. Se află pe poziția 47 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Infra Sun aici. Infra Sun are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments