Recenzie “Cele treisprezece motive” de Jay Asher

by | Apr 20, 2017 | Beletristică, Mister, Mister, Psihologie, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA CELE TREISPREZECE MOTIVE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cele treisprezece motive este o altă carte cunoscută, sau la fel de cunoscută ca Lumina iubirii, ambele scrise de Jay Asher.

În acest roman, autorul abordează din nou tema intimidării, a etichetelor puse pe zvonuri, dar ăsta nu este singurul lucru. Multe păreri despre această carte sunt asemănătoare, altele total diferite, dar am căutat să le înțeleg pe toate, și am ajuns la concluzia că sunt adevărate, dar văzute din puncte de vedere diferite.

În carte, este vorba despre Hannah Baker, care se sinucide.

Dar ce înseamnă acest gest, cu adevărat?

Chiar este caracteristic lașității? Faptul că nu mai este capabilă să treacă peste, să lupte în viață? Sau că duce lipsă de atenție atât de mult încât e dispusă să-și ia viața pentru a îndrepta gândurile spre ea?

Și de ce apar aceste casete? De ce sunt trimise, pe rând, la treisprezece persoane?

Într-adevăr, lucrurile pot pleca de la primul ei sărut. Mai exact, de la zvonurile despre acel prim sărut. Apoi lista de Bunăciuni și Nebunaciuni, care la momentul respectiv, fetei i s-a părut ceva destul de amuzant. Până apare din nou etichetarea și intimidarea. Până ce primii ei prieteni o trădează. Până ce ajunge să nu mai aibă încredere în nimeni.

După mine, Jay Asher a scris această carte evidențiindu-i intenționat aspectele bune și rele. Și nu mă refer doar la subiectul abordat, care este unul destul de delicat și greu de asimilat pentru publicul larg. Mă refer la faptul că autorul vrea ca Hannah să se vadă în ochii ei marea victimă, dar conștientizează că este și o persoană defectă, însă realizează asta la final, când efectul ,,bulgărelui de zăpadă” este în completă desfășurare. Când în mintea ei, decizia de a se sinucide e deja luată, și consideră că nu mai poate fi nimic reparat.

Nu o să mă apuc să spun despre cele treisprezece persoane în parte. Persoane pe care Hannah le transformă în motive ce au condus-o încet, încet, spre sinucidere.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jay Asher

Însă acțiunea cărții face ca noi să fim martori momentului în care Clay Jensen primește aceste casete. Casete care, odată ce sunt ascultate, ajung să îi schimbe complet viața.

Structura romanului alternează cu reflecțiile lui Clay și drumurile pe care le parcurge, cu povestea lui Hannah, mai exact, cu vocea ei înregistrată pe casete, menită să-și prezinte povestea, să pună punctul pe i.

Menită să ce? Să-l facă pe Clay să fie chinuit de întrebarea ,,Ce i-am făcut eu”? Menită să-i facă pe ceilalți să se simtă vinovați? Cum să nu faci asta, când vocea persoanei moarte îți strigă în ureche lucrurile pe care i le-ai făcut sau i le-ai reproșat?

Nimeni nu o arată cu degetul că le-a trimis casetele. Toți continuă ordinea persoanelor, fără să riște nimic, fără să se întrebe ce s-ar întâmplă dacă nu ar trimite mai departe acele casete. Dar nu au aflat răspunsul. Pur și simplu le-au trimis.

Numele lui Clay nu are ce căuta printre celelalte. El nu este ca ei, el chiar a fost singurul dispus să o asculte și să o ajute. El era singurul căruia îi păsa, dar pentru ea, n-a contat. După cum am menționat, decizia de a se sinucide era fixată, nu voia să se abată.

Însă într-un fel, aceste casete i-au fost de ajutor lui Clay. L-au făcut să înțeleagă ce s-a întâmplat de fapt, care era Hannah cea adevărată, dacă zvonurile erau adevărate sau nu. I-au dat încredere, dacă acest lucru poate fi posibil. L-au făcut să realizeze că nu te poți întoarce în trecut. Ai doar prezentul, și posibilitatea de a îndrepta viitorul.

În cea mai mare parte, romanul vorbește despre lucrurile rele pe care le facem sau pe care le spunem, și ce influență au asupra sănătății mintale a persoanei. Dar mai spune ceva.

Citește neapărat această carte. Tu ce crezi că vrea să mai spună?

Titlu: Cele Treisprezece Motive
Autor: Jay Asher
An apariție : 2012
Editura: LEDA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.04.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Irina Nicoleta este redactor Booknation.ro de 1268 zile și a scris până acum 55 articole. Se află pe poziția 22 din 149 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Nicoleta aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments