Celula 7 este un roman distopic uluitor cu răsturnări de situație într-o lume unde până și ficțiunea devine incredibil de ”neverosimilă”. Kerry Drewery nu numai că pune bazele unei noi lumi, dar crează legi proprii după care aceasta se conduce și o justiție dincolo de orice închipuire.

Martha Honeydew, la cei șaisprezece ani ai săi, este prima adolescentă judecată prin sistemul unic, Voturi pentru toți, ghidată conform zicalei ochi pentru ochi. Având în vedere că acuzația adusă este cea de crimă, nu ne este greu să ne imaginăm verdictul și, mai ales, pedeapsa ce i se va aplica Marthei.

Ceea ce nu știți este că în City, conform legii Șapte Zile ale Justiției, vinovăția sau nevinovăția unui acuzat este dată de către public, un public ce, timp de șapte zile, votează, într-un cadru online, dacă persoana din boxa acuzaților este sau nu vinovată. În cazul deciderii vinovăției sale, victima este ucisă prin electrocutare.

Puterea însăși este cel mai puternic lucru din lume. Cine o are poate face orice vrea. Cum o obține poate fi legitim, dar cum o păstrează, o sporește sau o folosește, acesta este lucrul îngrijorător.

Un alt element surpriză este acela că acuzatul își petrece ultimele sale șapte zile din viață în șapte celule diferite, fiecare având un sistem subtil de tortură. Dacă mai adăugăm și faptul că doar unii oameni, în special cei bogați, își permit să voteze, iar acuzații sunt, în general, din rândul săracilor, ne putem lesne imagina tipul de justiție aplicat.

-Nu pot decât să mă întreb dacă, la un moment dat în trecutul nostru, nu am ales o direcție greșită; dacă, la un moment dat, cineva probabil că a avut puterea să se ridice și să spună nu, dar, dintr-un motiv oarecare, nu a făcut-o. Este ca și când au împins o bilă la vale, ca să vadă ce se întâmplă, dar acum nu o mai pot opri.

Acuzată de uciderea unui miliardar foarte iubit de populație, emblema bunătății și milosteniei, Jackson Paige, soarta orfanei Martha, din săracul cartier Rises este decisă din clipa în care declară că ea l-a împușcat. Nimeni nu se întreabă ce căuta Jackson Paige într-un cartier sărac în miez de noapte sau ce motiv ar fi avut Martha să-l ucidă având în vedere că știa ce ar presupune închiderea sa. Nimeni cu excepția avocatului din oficiu, Eve Staton.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Kerry Drewery

Acum nu cerem dovezi, nici măcar nu căutăm motivul. Nu este un sistem  de justiție, ci un teren de exterminare, complet deschis corupției, activităților frauduloase, mitei…

Victimă ea însăși al aceluiași sistem judiciar defectuos, Eve a sperat că fiind avocat va reuși să schimbe cât de cât mersul dezastruos al lucrurilor. Ajungând față-n față cu Martha Honeydew realizează că oricât te-ai implica, nu poți lupta singur împotriva unei mulțimi doritoare de spectacol, însetate de sânge. Asta însă nu o va împiedica să sape cât mai adânc în povestea Marthei pentru a afla ce ascunde și cine este cu adevărat cel ce a apăsat pe trăgaci. Dar Martha este o luptătoare, un spirit năbădăios trecut prin multe care și-a asumat rolul de martiră cu mult înainte ca oricine altcineva să-i schimbe opiniile.

Am luptat pentru slujba asta pentru că era singura cale de a face o diferență. Pentru că nu puteam să lupt cu noul sistem judiciar, dar puteam să-i ajut pe cei prinși în menghina lui. Dar știi ce? Nu știu dacă îi ajută. Și doare să-ți pese. Este atât de dureros! Nu pot s-o mai fac și nu pot lupta cu sistemul. Asta nu este justiție, este o interpretare proastă și cinică a ei. Tot ce putem face este să ne rugăm să nu ni se întâmple nouă niciodată să ajungem să fim puși sub acuzare.

Kerry Drewery făurește o viziune nouă a sistemului de justiție și a lumii. Crează noi subterfugii și pune în lumină plăcerea sadică a oamenilor pentru spectacol și lupte de coridă. Celula 7 scoate la vedere ceea ce are mai urât omul și îi amplifică dorința de putere și masacru.

-Mâine, șoptește Eve, închide ochii și imaginează-ți copacul în bătaia vântului. Fii pasărea care stă pe ram, apoi zboară.

Vă invit să pășiți în versiunea de lume a Marthei Honeydew și să descoperiți cine-i luptătorul în lupta contra societății unde ea s-a declarat pe postul de martiră. Va reuși Eve Staton să spargă carapacea în care s-a închis Martha? Dar sistemul, se va lăsa oare el schimbat de cea mai inofensivă rotiță pusă în mișcare?

-Uneori, când nu faci nimic, faci, de fapt, ceva măreț, șoptește Martha. Ești o rotiță dintr-o mașinărie și funcționezi în virtutea inerției la fel ca toate celelalte, pentru că e prea greu să te împotrivești.

Celula 7 este o distopie în care răsturnările de situație sunt de ordinea minutului, unde iubirea își găsește loc în cele mai neașteptate momente, unde speranța este reînviată printr-un singur declic, iar viața unui om atârnă de voturi telefonice.

Sufletul îmi este prea obosit ca să-l suporte cineva.

Un volum disponibil și pe site-ul Editurii RAO.

Titlu: Celula 7
Autor: Kerry Drewery
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 404
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 29.07.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un roman alert ce te ține ancorat de la prima la ultima pagină.

Aspecte Negative:

Aș fi vrut o creionare mai accentuată a societății și a legilor menite să păstreze ordinea.

Diana Daniela Macovei
Autor: Diana Daniela Macovei
Diana Daniela e Erou Booknation.ro
Redactor de 1857 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei