Recenzie: “Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E.L. James

de | iun. 10, 2019 | Recenzii cărți


Nu vreau să-l pierd. În pofida tuturor pretențiilor lui imperioase, a nevoii sale de control, a viciilor lui înspăimântătoare, niciodată nu m-am simțit atât de vie ca acum. E palpitant să stau aici alături de el. 


Cincizeci de umbre ale lui Grey de E.L. James a dat naștere unui război controversat al părerilor bune și mai puține bune. A fost un subiect plin de remarci, pe buzele tuturor. Ba e un succes nebun, ba e o porcărie, hai că e erotic, dar stai că poate fi și pentru 12 ani +.

Important este că foarte multă lume a luat contact cu acest Grey, și se pare că a fost destul de interesant de privit, citit sau comentat, până la urmă.

Mie personal mi-au plăcut foarte mult, atât filmul cât și cărțile. Dar nu am observat prima dată erotismul, ci povestea de dragoste și structura psihologică pe care a fost construit întregul subiect. Iar cu siguranță psihologii pot confirma că tiparul lui Grey (uneori ușor modificat) se regăsește în multe tipuri de personalitate a oamenilor din toate timpurile.

Cam toate filmele și cărțile au teme și mesaje psihologice, sau frânturi de realitate, mai mari sau mai mici, căci nu degeaba se spune că viața bate filmul. Cei care au trăit alături de o persoană dominantă, geloasă, autoritară… vor înțelege cel mai bine conținutul și vor avea probabil multe de învățat. Iar după părerea mea și nu numai, educația din primii ani de viață este cea care formează caracterul unui om.

Christian Grey este un personaj puternic, cu calități înnăscute de lider. Om de afaceri prosper, el nu se dă niciodată în lături de la a obține ce-și dorește. Elegant, sigur pe el, construit după niște reguli neconvenționale, Christian este un dominator obsedat de control, cu un profil psihologic complicat.

Viața sa din copilărie a fost marcată de niște traume emoționale foarte puternice, până la momentul în care a fost adoptat de o familie iubitoare, în sânul căreia se putea simți acasă. Traseul său s-a modificat din nou când a întâlnit-o pe Elena, femeia matură care l-a dominat și l-a abuzat timp de șase ani. Aportul femeii care ulterior i-a devenit cea mai bună prietenă, l-a transformat pe Christian în dominator și om de afaceri de temut.

În momentul în care o întâlnește pe Anastasia Steel, Christian începe să piardă teren și în el se dă o luptă nouă, simțindu-se neputincios în fața senzațiilor provocate de aceasta. Deși la început o vede pe Ana supusa perfectă, docilă și timidă, pe parcurs planurile sale par să se dezechilibreze și începe să se lase cumva condus de ceea ce simte, de teamă să nu o piardă.

Anastasia Steel este studentă în ultimul an la literatura engleză. Fire visătoare, nu are gusturi pretențioase, este modestă și știe ce își dorește de la viață. Urmează să se mute în Seattle, să se angajeze la o editură și să lase viața să-și urmeze cursul normal, fără așteptări prea mari.

Fiind o persoană romantică, Ana se trezește la 21 de ani în așteptarea bărbatului perfect. Când se împiedică și cade pe parchetul din biroul lui Christian, femeia docilă se trezește la viață și se fâstâcește în fața celui mai râvnit burlac, care o privește ca pe un desert delicios.

Mi-a plăcut acest personaj feminin. Deși pare timidă, supusă și naivă, Ana ascunde o personalitate puternică, lăsându-se modelată de bărbat, dar controlat, jucând cumva inconștient după propriile ei reguli. Christian este intimidant și trezește în ea dorințe noi, iar Ana vede din timpul interviului povestea din spatele omului de gheață.

Dorința ei de a scoate la vedere bărbatul sensibil pe care l-a simțit, o poartă într-un labirint menit să o debusoleze și să o amețească irevocabil.


Știu în acest moment că aș  face orice pentru acest bărbat. Sunt a lui. Minunea cu care mi-a făcut cunoștință depășește orice mi-aș fi putut imagina.


Relația celor doi devine dificilă, fiecare încercând să-și marcheze teritoriul, dar din interese distincte. Ana se îndrăgostește rapid de tipul dificil, întunecat, care o duce pe culmile nedescoperite ale pasiunii. Ea speră să scoată la iveală temerile care îi umbresc inima lui Christian și se îmbată cu ideea că-l poate vindeca de trecut, având avantajul multor premiere cu acesta.

Deși cumva se teme de reacțiile lui, Ana merge conștient tot mai departe, dorind să-i descopere limitele dure pentru a înțelege mai bine cu ce tip de personalitate se confruntă.

Christian nu suportă să fie atins, intimitatea de acest fel trezind în el cele mai înspăimântătoare amintiri din copilăria sa imperfectă. Poziția de dominator îi conferă acestuia avantajul de a deține controlul și de a pune distanță între el și partenerele sale, reușind să nu se implice în relații.

Fiind prins în propriul său joc meschin, Christian nu reușește să-i reziste Anei. Când ea îl părăsește, lumea lui pare să se prăbușească și, cu ajutorul psihologului, începe să renunțe ușor, ușor la zidurile din jurul său, dându-și șansa de a începe o relație romantică și capitulând în fața femeii care i-a creat dependență.


Îți sunt recunoscător pentru lipsa de experiență. O prețuiesc și abia încep să înțeleg ce înseamnă. Mai simplu spus… înseamnă că ești a mea în toate felurile posibile.


Dacă relațiile din copilărie sunt dezastruoase, omul la maturitate va avea multe probleme de înfruntat. Să te schimbi așa peste noapte de caracter sau să-ți schimbi personalitatea în doi timpi și trei mișcări după ce ai fost abuzat verbal sau fizic, abandonat sau subjugat, este un lucru al naibii de greu de făcut, aproape imposibil. Ai nevoie de ședințe întregi de terapie, de obicei.

Gelozia și posesivitatea sunt boli născute din teamă, abandon, frică, dovezi de slăbiciune, experiențe dezolante care au ars sufletul unui om până la epuizare. Astfel de boli se vindecă greu, sau poate niciodată. Depinde de dorința purtătorului și de tăria lui de caracter, dar și de tipul de oameni care îl înconjoară. Un om te poate coborî sau te poate ridica.


Nu-ți irosi energia cu sentimente de vinovăție pentru fapte nepermise. Suntem doi adulti care consimt și ceea ce facem în spatele ușilor închise rămâne doar între noi doi. Trebuie să-ți descătușezi mintea și să-ți asculți corpul.


Actul sexual este de cele mai multe ori o descărcare emoțională, o poftă carnală, mai mult decât o dovadă de iubire. Iar atunci când acumulezi frustrări și tot soiul de sentimente negative, acesta poate deveni exploziv, erotic, vulgar, pornografic. Este o modalitate de a te dezbrăca de furie, de a te contopi cu ”dușmanul” în cel mai brutal mod cu putință, de a elimina prin toți porii tot ce nu poți comunica prin cuvinte.

Procesul de tratare a traumelor este anevoios, dificil și are nevoie de multă răbdare, timp și autocontrol. Nu este greu doar pentru cel ce simte aceste neputințe, ci și pentru cel ce îi este alături. De multe ori, din dorința de a ajuta pe cineva să treacă peste o traumă, riști să pici tu în capcană. Este un cerc vicios, din care scapă cine poate și cum poate. Dar vestea bună este că vindecarea este posibilă.

Titlu: CINCIZECI DE UMBRE ALE LUI GREY
Autor: E.L. James
An apariție : 2012
Editura: TREI
Nr. Pagini: 616
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1428

Alte recenzii de la E.L. James:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult
Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult

Fiind încă în stare de șoc, nu pot începe recenzia decât așa: pe vremea mea, maică, lucrurile se făceau altfel…Ce m-a marcat așa tare? Jocurile de „societate” practicate de adolescenți în vârstă de 14-15 ani în secolul 21 strânși să tragă un chef. Doar că noțiunea lor...

Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes
Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes

Cât de ușor influențabil ești? Cât de greu te lași manipulat? Ce ai face dacă mintea ta ar deveni teren de joacă pentru altcineva? Casa dintre pini este debutul autoarei și totodată un thriller incitant, bazat pe o premisă înfiorătoare pe care n-ai vrea în veci s-o...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Dobrescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments