Recenzie „Cincizeci de umbre descătușate” de E.L. James

de | iun. 14, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Cel de-al treilea volum al seriei, Cincizeci de umbre descătușate, ne prezintă viața cuplului proaspăt căsătorit, Anastasia Steele și Christian Grey. Această ultimă parte a poveștii dintre cei doi a fost, pentru mine, cu mult diferită de celelalte două. Nu este genul meu preferat de carte, așa că am citit seria Fifty Shades din pură curiozitate, acum ceva timp. Am citit multe păreri și recenzii și am vrut să văd de ce seria se bucură de un asemenea succes. 

 

Ana & Christian Grey

Deși Christian a fost dificil inițial, cei doi se bucură acum de un început fericit al căsniciei lor. Anastasia nu mai este doar femeia timidă din primul volum. Transformarea ei este una vizibilă, fiind acum mai încrezătoare în ceea ce privește relația cu bărbatul iubit. Trecerea de la o lume obișnuită la cea opulentă, plină de lux, este dificilă pentru ea, încercând să se adapteze cum poate. Îi place în continuare să-și sfideze soțul, să-i testeze limitele si să nu fie tocmai o femeie supusă. 

Nici evoluția lui Christian nu poate trece neobservată. Rămâne un bărbat gelos și posesiv, însă reușește să se deschidă în fața Anei. Are o personalitate complexă, nu încape îndoială. Însă, găsește voința de a înfrunta fantomele trecutului și de a depăși acele traume din copilărie. Mariajul lor grăbit le aduce diverse provocări și certuri, însă totul se rezolvă cu un sărut sau o atingere. Nu este cel mai bun mod de a soluționa o problemă, însă nu poate fi totul roz, nu?

 

Romantism & suspans

Un alt personaj important este Jack Hyde, fostul șef al Anei, pe care îl cunoaștem în volumul doi. Obsesia lui pentru protagonistă nu s-a terminat, făcând tot posibilul să se răzbune pe ea și pe bărbatul care i-a „luat-o”. Hyde continuă să apară în viața tinerilor căsătoriți și să le tulbure liniștea. Este un personaj bine construit, menit să adauge o doză de acțiune și suspans printre rândurile încărcate cu romantism. 

În ceea ce mă privește, al treilea volum este cel mai reușit din serie. Ana și Christian evoluează, aflându-se amândoi într-o altă lumină. Învață să accepte diferențele dintre ei, dar relația lor nu scapă fără mici certuri și momente tensionante. Cu toate acestea, dragostea iese la suprafață chiar și în cele mai grele momente. Scenele intime sunt descrise cu mai multă atenție și sensibilitate, dar nu lipsesc nici cele explicite. Mi-a plăcut încercarea Anei de a-și păstra identitatea. Ea nu este interesată de bani și lucruri scumpe. Tot ce își dorește este iubire, o căsnicie liniștită. 

 

Carte vs. film 

Ecranizarea ultimului volum a fost una destul de reușită. Bineînțeles, au existat mici modificări – până la urmă, este doar o adaptare. Este greu să cuprinzi toate detaliile din cele șapte sute de pagini. A reușiit să ilustreze esența cărții, scenele romantice și suspansul provocat de apariția lui Hyde. Personajele secundare importante nu sunt nici ele uitate – Kate, Taylor și membrii familiei Grey. 

Nu pot spune că este cea mai reușită lectură de care am avut parte. Toate volumele se aseamănă prin scenele explicite și momentele tensionante Ana-Christian, Acest ultim volum se diferențiază prin mai mult romantism, mai mult suspans și trăiri mai intense. Evoluția protagoniștilor este vizibilă, la fel ca schimbările pe care le aduce căsătoria. 

Titlu: CINCIZECI DE UMBRE DESCĂTUȘATE
Autor: E.L. James
An apariție : 2012
Editura: TREI
Nr. Pagini: 720
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 699

Alte recenzii de la E.L. James:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă a fost redactor Booknation.ro și a scris 126 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments