Recenzie „Colecționarul” de John Fowles

de | dec. 4, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Psihologie, Recenzii cărți, Suspans

Este a doua mea întâlnire cu autorul. Am citit și Iubita locotenentului francez care este mult mai cunoscută probabil și datorită ecranizării pe care eu n-am urmărit-o, dar am apreciat cartea.

Colecționarul prezintă tragedia unei tinere fete răpită și sechestrată de un bolnav mintal. Cartea este împărțită în două părți: prima parte ne este redată din perspectiva colecționarului, iar cea de-a doua din perspectiva victimei. Personal, a doua mi s-a părut mult mai intensă și mai interesantă datorită jurnalului pe care victima l-a ținut pe perioada captivității. Ambele confesiuni sunt intime și explică detaliat acțiunile, speranțele și frământările atât din punctul de vedere al abuzatorului, cât și al victimei.

Frederick este asocial și foarte timid. Este pasionat de fluturi și are o colecție impresionantă cu exemplare rare și foarte bine conservate. Este de asemenea pasionat de fotografie. Orfan, crescut de o mătușă, muncește pe un post de funcționar mărunt până când norocul îl găsește și câștigă la loto o sumă considerabilă de bani care îi permite să demisioneze și să se dedice hobby-ului său. Pe lângă aceste pasiuni, Frederick o urmărește de ani de zile pe Miranda, o tânără studentă la Arte. Este mult prea timid să o abordeze, dar își dorește o relație cu ea și această dragoste imposibilă și neîmpărtășită îl face să pună la cale un plan diabolic de răpire și sechestrare a tinerei. Este convins că având-o aproape și trăind unul lângă celălalt ar putea să o convingă de sinceritatea sentimentelor lui și fata ar putea dezvolta la rândul ei sentimente pentru el în ciuda diferențelor sociale.

Miranda este frumoasă, dar este și foarte inteligentă. Este o tipă independentă, puternică, emancipată care iubește viața și arta. Este rafinată și, deși snoabă pe alocuri, este superioară ca intelect și educație răpitorului ei și va încerca toate metodele posibile și imposibile pentru a evada. Soarta Miranda este crudă și nedreaptă și, în ciuda încercărilor ei de a lega o relație cu răpitorul, de a încerca să-l cultive și să-l educe în speranța că așa îl va convinge să o elibereze, nu reușește să-i schimbe ideile preconcepute și bolnave.

În timp ce Miranda descoperă în fiecare zi cât de bolnav și distrus este acest bărbat, Fred este convins că în timp Miranda va realiza că valorile lui morale sunt superioare bărbaților cu care își petrecea ea timpul. Inițial nu are nicio intenție de a o răni și este foarte atent la nevoile ei, dar, pe parcurs, contactul dintre ei devine un război în care fiecare încearcă să obțină avantaje și să se impună în fața celuilalt. Finalul este teribil și m-a surprins deoarece abia la final realizezi cât de greșit și cât de bolnav este de fapt personajul principal. Realizezi că ți-a dat senzația de inofensiv, și chiar este deoarece răul pe care îl provoacă este inconștient și tocmai asta este terifiant. Dar mai grav este că individul este perseverent. Cu toate că sunt croite pe calapoduri diferite, mi-a zburat gândul din când în când la Grădina cu fluturi, cu două mari diferențe: una este acțiune și abuz sexual și cealaltă pune accent pe introspecție și impotență.

Titlu: COLECȚIONARUL
Autor: John Fowles
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 291
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1752

Alte recenzii de la John Fowles:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 10 luni, 25 zile și a scris până acum 601 articole. Se află pe poziția 3 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments