Recenzie: „Confesiunile unei călugăriţe budiste” de Ani Chöying Drolma

de | sept. 15, 2019 | Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

„Lotusul se naşte în noroi, dar floarea sa rămâne întotdeauna albă şi curată. Asta e cea mai mare provocare pentru noi: să trăim în inima unei probleme, dar să nu fim subminaţi de ea. Asta e bucuria libertăţii.”

Există unele cărţi care îţi învăluie uşor mintea şi gândurile cu un firicel din cel mai lin şi răcoritor râu de cuvinte. Istorisiri şi memorii menite să îţi aducă la cunoştinţă că nu eşti singura persoană din lume care înfruntă greutăţile vieţii, că pentru altcineva lucrurile pot fi mai cumplite şi dacă îţi doreşti cu adevărat, poţi dărâma zidurile înalte din faţa ta prin propria voinţă.

O voinţă fermă, alături de o dorinţă puternică şi trainică.

„Am devenit călugăriţă ca niciodată să nu trebuiască să fiu nevastă, din pragmatism şi din instinct de supravieţuire. Am devenit călugăriţă ca să pun capăt suferinţei.”

Ani Chöying Drolma îşi scrie povestea sa. Una cât se poate de reală, cu bune şi cu rele. Confesiunile unei călugăriţe budiste este una dintre poveştile acelea care continuă să curgă în interiorul tău chiar şi după ce ai terminat de citit. O poveste încă în desfăşurare şi care pare să nu aibă un deznodământ, cel puţin nu unul apropiat.

Amintirile autoarei încep de la vârsta de cinci ani. Amintiri cu bătăi din plin din partea unui tată prea mânios şi mereu frustrat, amintiri despre sărăcia în care se afla, amintiri în care îşi asuma rolul de mamă pentru fraţii ei mult mai mici… amintiri despre o copilărie neexistentă şi o maturizare prea timpurie pentru o fetiţă înspăimântată.

„Adânc în interiorul meu, ca lava topită din centrul pământului, există un nucleu indestructibil, un ghem de putere şi energie de o densitate neobişnuită, care mă împinge înainte şi mă ghidează. Acest nucleu de voinţă brută îmi este astăzi cel mai preţios aliat.”

Născută în Kathmandu, un mic Tibet exilat în Nepal, Ani îşi petrece primii treisprezece ani alături de familia ei, dezvoltând o groază şi ură faţă de tatăl ei abuziv, apoi decide să se „retragă din lume” alegând drumul monasticii.

La mănăstire descoperă bucuria de a trăi, un talent muzical şi libertatea pe care şi-a dorit-o dintotdeauna. O libertate pe care va învăţa să o fructifice din plin prin învăţăturile de la maestrul şi ghidul ei spiritual, ducând astfel la înfăptuirea unor lucruri măreţe cu ajutorul vocii sale, şi de real ajutor pentru mulţi oameni în nevoie.

Ani Chöying, o călugăriţă budistă atipică, aş putea spune, şi un exemplu real pentru multe persoane, reuşeşte să îşi dea o şansă ei înseşi trecând peste ura faţă de părintele ei, transformând-o în compasiune, şi ajunge să dăruiască o nouă viaţă multor fete de credinţă budistă din Nepal şi Tibet prin crearea unei şcoli de călugăriţe.

De asemenea, lupta ei contra sărăciei nu se opreşte doar aici, donând drepturile sale de autor ale acestei cărţi în scopul creării unui centru de dializă renală la Khatmandu suficient de ieftin şi accesibil tuturor celor aflaţi în dificultate.

Cu siguranţă, sunt multe lucruri de zis despre o personalitate marcantă ca această călugăriţă budistă, dar fiecare are dreptul să treacă prin povestea ei şi să o trăiască prin prisma experienţelor sale, apoi să o înţeleagă în felul său.

„Suntem arhitecţi ai fericirii noastre. Nu putem împiedica să se întâmple lucruri rele sau supărătoare: în schimb, putem alege modul de a percepe aceste neplăceri.”

Titlu: CONFESIUNILE UNEI CĂLUGĂRIŢE BUDISTE
Autor: Ani Chöying Drolma
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 858

Alte recenzii de la Ani Chöying Drolma :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments