Recenzie „Cujo” de Stephen King

de | feb. 27, 2023 | noaff, Recenzii cărți

Mi-am dat seama că am uitat complet să îmi cumpăr această carte, deși atunci când am auzit că a fost publicată, am pus-o pe listă instant. Raftul lui SK începe să devină din ce în ce mai neîncăpător, dar nu mă supăr, pentru că orice carte de la el este o nouă aventură de care îmi doresc să profit la maxim. Dacă în „Cimitirul Animalelor” l-am descoperit pe Church, un motan resuscitat și plin de mânie, în „Cujo” citim despre un Saint Bernard de 1000 de kile, care te înfricoșează și te face să ai coșmaruri câteva zile.

Stephen King a declarat într-un interviu faptul că el nu își amintește când a scris această carte. La început m-am amuzat, crezând că poate blufează, însă după aceea mi-am dat seama că probabil are dreptate și chiar a uitat, pentru că a scris atâtea povești, romane, povestioare și nuvele, încă cu greu îți vine să crezi că un om le poate reține pe toate. Oricum, să nu aveți impresia că această carte este doar despre un câine maniac și ucigaș, pentru că SK nu este așa. Orice carte are un mesaj puternic în spate, ce ține de multe ori de natura umană și de modul în care anumite acțiuni au repercusiuni asupra întregii intrigi.

Cujo este mușcat de un liliac și turbează. De aici toată intriga supranaturală și ucigașă, însă cred că aici se oprește totul în materie de Horror. Mușcătura lui Cujo nu este observată de către familie și cei apropiați, pentru că ei sunt ocupați cu dramele lor personale și nu realizează acest lucru până nu este prea târziu. Ca și cum ar fi direct proporționale, pe măsură ce Cujo se agravează și devine din ce în ce mai periculos și drama din familie crește, implicând bătăi, abuz și tot felul de fapte urâte. Mulțumesc Libris.ro pentru carte.

În plus, familia lui Cujo este pusă în antiteză cu o altă familie, pentru a arăta cum una se poate degrada sub stigma violenței, însă alta poate ierta și merge mai departe datorită iubirii și sincerității. Așa cum vă spuneam, nu contează foarte mult că avem un câine turbat on the loose, contează super mult mesajul pe care SK îl transmite pe lângă intriga horror. Nu știu cum reușește să facă acest lucru, însă este ceva nemaipomenit. Mi s-a părut originală și perspectiva lui Cujo, cum am văzut cele întâmplate prin ochii lui și sincer, nu am mai citit vreodată așa ceva. În rest, trebuie să vă pregătiți sufletește de o super carte, cu scene șocante, dar și lecții de viață. Nu încercați să gășiți un pattern sau o legătură cu realitatea, pentru că nu o puteți găsi nici dacă faceți analiză pe text. Așa este SK – dacă are 100 de idei si consideră că trebuie să le pună într-o singură carte, exact asta face, chiar dacă nouă ni se pare ciudat. Până la urmă, cine poate înțelege un geniu neînțeles?

Recomand cartea și în cazul în care nu ați încercat altceva de la SK, este cazul să faceți cunoștință urgent cu acest autor.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CUJO
Autor: Stephen King
An apariție : 2022
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 440
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1627

Alte recenzii de la Stephen King:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 2427 zile și a scris până acum 525 articole. Se află pe poziția 3 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments